Hanneke Chin-A-Fo en Merijn Rengers

Amsterdam – Het Amsterdamse trustkantoor BK Group heeft jarenlang een omstreden Mexicaanse oud-politicus als klant gehad. Naar de man loopt een onderzoek wegens betrokkenheid bij het witwassen van Mexicaans drugsgeld.
De directie van BK Group gebruikte deze verdenking om een hogere vergoeding af te dwingen van de Mexicaan, in plaats van hem als klant te schrappen zoals de regels voorschrijven.
Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Het is niet het eerste incident rond BK Group. Eerder deze week beschreef deze krant hoe BK Group Zuid-Amerikaanse topvoetballers als Ángel di María en Luis Suárez hielp bij het wegsluizen van hun sponsorinkomsten naar belastingparadijs Panama.
De omstreden Mexicaan die zijn zaken via Nederland liet lopen, is voormalig lokaal politicus Oscar Lara, inmiddels actief als ondernemer. Hij is afkomstig uit Sinaloa, waar het machtigste drugskartel van Mexico zijn thuisbasis heeft.
Lara runde via BK Group het bedrijf Riana International, gevestigd in Amsterdam. Het was niet de bedoeling dat hij ooit als eigenaar van Riana zou worden geïdentificeerd. Tussen hem en het Nederlandse bedrijf werden brievenbusmaatschappijen op Curaçao en Panama geschoven, evenals een Panamese stichting.
In maart 2015 ontstond paniek bij het trustkantoor over de Mexicaan, zo is te lezen in interne documenten. Dat kwam omdat het Amerikaanse ministerie van Financiën de Andorrese bank BPA – waar Oscar Lara een lening had afgesloten – aanmerkte als „eersteklas witwasrisico”, mede door hulp van de bank aan Russische en Chinese criminelen.
Intern onderzoek door BK wees uit dat de dossiers van Riana International niet op orde waren. Basale zaken zoals adressen en bankverklaringen ontbraken.
Pas in maart 2017, toen de Spaanse pers meldde dat een rechter in Andorra de banden onderzoekt tussen de Andorrese BPA bank en het Sinaola-drugskartel, beëindigde BK Group de relatie met Riana. BK Group directeur Gejo Kamp en Oscar Lara hebben niet gereageerd op vragen van deze krant.
Zie ook: NRC | Trustkantoor stelt Mexicaanse klant zo weinig mogelijk vragen
Bron: NRC Handelsblad