Reactie op Nederlands ingrijpen

Curaçao wil af van de gouverneur die ministersbenoemingen bij wet moet goedkeuren. Het parlement heeft daartoe een motie aangenomen. Daarmee is de weg vrij om ministers op posten te benoemen zonder dat zij gescreend worden op integriteit.
De motie is een reactie op het ingrijpen door minister Plasterk op Sint Maarten, meldt persbureau Novum. De Rijksministerraad in Den Haag gaf de gouverneur van dat eiland afgelopen vrijdag opdracht de benoeming van het nieuwe kabinet uit te stellen totdat beoogd premier Theo Heyliger en zijn ministersploeg zijn gescreend onder Nederlandse voorwaarden.
Aanleiding was een recent rapport over de integriteit van het openbaar bestuur op het eiland. Daarin werd volgens Plasterk een “grootschalig gebrek aan integriteit” aangetoond. Hij vreesde voor een herhaling van de gebeurtenissen op Curaçao, waar de omstreden politicus Gerrit Schotte aan de macht kwam na een twijfelachtige screening. De inmiddels afgezette premier werd eind vorig jaar gearresteerd op verdenking van het witwassen van geld en valsheid in geschrifte.
Vertegenwoordiger Koning
Met de motie, die ingediend werd door Schotte, roept het parlement de regering op om de Staatsregeling van Curaçao aan te passen. Een voorstel daartoe dient volgens diezelfde Staatsregeling met twee derde meerderheid te worden aangenomen.
De gouverneur van Curaçao is de vertegenwoordiger van de Koning op Curaçao. Hij verdedigt de algemene belangen van het Rijk en is hoofd van de regering van Curaçao. De gouverneur heeft geen politieke verantwoordelijkheden en maakt geen onderdeel uit van het kabinet van Curaçao.
Ook Aruba heeft een gouverneur. Die weigerde eerder dit jaar op last van de Nederlandse regering de Arubaanse begroting voor 2014 te tekenen. De regering daar was woedend over de inmenging van Nederland.
Bron: NRC
Door Laura Klomepenhouwer
@marcus, lekker belangrijk….heb je niet iets anders om je druk over te maken.
@ Sander. Regeerd met een d of met een t?
@Renee van Aller. Curacao is net zo goed een rechtsstaat als Nederland is. En Curacao is niet corrupter dan Nederland. Alleen hebben ze in Nederland de Calvinistische ” Mantel der Liefde”.
Hier regeerd alleen het eigen belang.
Het belang van het volk wordt totaal genegeerd.
Weer een nieuw dieptepunt!!
Kunnen we met droge ogen zeggen dat Curaçao nog een rechtsstaat is? Regeert hier het eigen belang of het algemeen belang?