
ORANJESTAD – Aruba moet zijn oude schulden herfinancieren maar kan niet rekenen op de hulp van Nederland in de vorm van een lening tegen lage rente.
Dat heeft minister van Financiën Angel Bermudez tegenover NoticiaCla.com verklaard. Volgende de bewindsman speelt Nederland een politiek spelletje en dat is niet correct. “We zijn niet in staat de oude schulden te betalen en zijn daarom genoodzaakt deze te herfinancieren”, aldus Bermudez. En dit jaar is hierop geen uitzondering. De bewindsman doelt op de 440 miljoen schuld van Aruba terwijl het tekort nauwelijks 25 tot 26 miljoen bedraagt.
Onlangs bevestigde de Nederlandse minister Ronald Plasterk tegenover NoticiaCla.com dat ondanks dat Aruba op de goede weg zit voor wat betreft de financiën, het nog niet zo ver is dat Nederland kan helpen met een financiering tegen lage rente. “Zo ver is het nog niet,” aldus de Nederlandse bewindsman. Dit wordt ook bevestigd door minister Bermudez. De bewindsman bevindt zich momenteel in Nederland voor een werkbezoek en heeft afgelopen maandag een bespreking gehad met Plasterk over een groot aantal onderwerpen.
ARUBA HEEFT GEEN PROBLEEM OM EEN LENING TE KRIJGEN
De minister wees erop dat Aruba geen enkel probleem heeft om op de lokale markt fondsen te krijgen voor de herfinanciering van de schuld. Volgens Bermudez is lokaal voor 1.2 miljard florin ingeschreven op een bedrag van 100 miljoen. Dit is het bewijs dat de bereidheid aanwezig is om de overheid geld te lenen, zij het tegen een percentage van 4.5%. Dit jaar zal op deze wijze worden geleend om aan de betalingsverplichting te kunnen voldoen. Het probleem zit in het hoge rentepercentage dat Aruba moet betalen in vergelijking met het rentepercentage van 1½ tot 2% dat Nederland Curaçao, Bonaire en de bovenwinden heeft aangeboden. “Wij zijn het enige land in het Koninkrijk dat Nederland niet wil helpen met een dergelijke lening,” aldus Bermudez. En dat terwijl ze hier geen enkel risico mee lopen. Aruba heeft een goede betalingsreputatie volgens de bewindsman.
NEDERLAND DWARSBOOMT ARUBA OM POLITIEKE REDENEN
Bermudez verzekert dit portaal dat Nederland Aruba dwarsboomt om politieke redenen. Nederland herinnert Aruba voortdurend aan het akkoord van Witte donderdag maar daarin zitten gebrekkige terminologieën. Zo spreekt Nederland over een duurzame financiering. “Maar wat wordt daarmee bedoeld?” vraagt Bermudez, “Wat is duurzaam?” Daarnaast wordt er gesproken over een internationaal acceptabele nationale schuld. “Wat wordt daar mee bedoeld?” gaat Bermudez verder.
Volgens het IMF is dit afhankelijk van je eigen economie en een heleboel andere zaken. “Zij (Nederland) bepalen dat niet. En dit leidt tot eindeloze discussies. Hebben jullie je doel bereikt? Nee, dat hebben jullie niet. Ik noem dat een politiek spelletje,” aldus Bermudez. Op deze wijze onthoudt Nederland Aruba van deze faciliteit en dat vindt Bermudez spijtig. Archief foto noticiacla.com
Bron: NoticiaCla
Lees ook de column van Aller-de Vries ‘Onbuigzaam onbegrip’ in deze Knipsel.
Wanneer leerd Aruba op eigen benen te gaan staan, als kleine jonge hoorde ik van mijn vader dat Aruba binnen 10 jaar onafhankelijk zou zijn.
Wanneer leerd Aruba op eigen benen te gaan staan, als kleine jonge hoorde ik van mijn vader dat Aruba binnen 10 onafhankelijk zou zijn.