Door Dick Drayer, NOS correspondent Curaçao

Justitie op Curaçao heeft woensdagochtend een inval gedaan in de woning van de president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint–Maarten, Emsley Tromp. Het Openbaar Ministerie in Willemstad wil nog niet zeggen waarom.
De inval werd uitgevoerd door het Recherche Samenwerkings Team RST en de Curaçaose politie. Behalve de inval in de privéwoning van Tromp, viel justitie ook het trustkantoor United Trust van zakenman Gregory Elias binnen. Emsley Tromp is daar klant.
Witwassen
De inval bij dat kantoor wijst mogelijk op betrokkenheid van de bankpresident bij het witwassen van geld. In de Curaçaose media verschenen eerder al berichten dat er vragen zijn rondom de privéfinanciën van Tromp.
Hij zou hebben gesjoemeld met leningen en zich hebben ingelaten met ondoozichtige handel in onroerend goed. Daar is door de Centrale Bank onderzoek naar gedaan, maar de bevindingen zijn nooit gepubliceerd.
Opspraak
Tromp kwam deze zomer opnieuw in opspraak na publicaties in het Financieele Dagblad. Die had een geheim rapport van de Nederlandse Bank in mogen zien. Daaruit zou blijken dat de Bank van Tromp onder zijn leiding toestond dat een verzekeraar werd uitgehold.
In een reactie eisten de ministers van Financiën van Curaçao en Sint-Maarten een integriteitsonderzoek naar de handel en wandel van Tromp door de Veiligheidsdienst. Beide landen zitten in een gezamenlijke monetaire Unie met één Centrale Bank.
Bron: NOS
De bal is gaan rollen. Eerst Garcia, dan Tromp, dan Ennia en onderweg worden ook Stephen Capella en Anthony de Lima nog even meegenomen.
En via Ennia wordt ook KPMG meegenomen, waar de papierversnipperaars vermoedelijk overuren aan het draaien zijn.
En via KPMG kom je dan ook terecht bij APNA en SVB, waar KPMG voor honderden miljoenen gedecleraard heeft in de loop der jaren zonder noemenswaardige tegenprestaties te hebben geleverd.