
Het Europees Hof van Justitie zegt dat niet-Europese investeerders die via allerlei tussenbedrijfjes in Nederland en Luxemburg vestigingen in de EU hebben, geen recht hebben op belastingvoordelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de duizenden brievenbusfirma’s die Nederland telt.
Het Financieele Dagblad schrijft over een arrest van het hof van 26 februari, dat niet eerder in de media kwam.
Volgens het FD dreigt de grootste financiële klap voor investeerders van buiten de EU. Vaak gaat het om private investeerders, ofwel private equity, die via brievenbusfirma’s aandelen hebben in bedrijven binnen de EU. Maar ook dienstverleners die dit soort bedrijven adviseren en beheren worden getroffen. De investeringsmaatschappijen hebben hun vestiging in belastingparadijzen, zoals de Kaaimaneilanden. Alleen al in Nederland zijn er zo’n 15.000 brievenbusfirma’s.
In de huidige Europese belastingrichtlijnen staat dat bedrijven binnen de EU geen bronbelasting hoeven te betalen op dividenden, rente en royalty’s. Maar die voordelen vervallen als dat geld via een brievenbusfirma wordt doorgesluisd naar een bedrijf buiten de EU, zo oordeelde het hof in een zaak van de Deense belastingdienst tegen een Deens bedrijf, dat in handen is van zo’n investeringsfonds.
Wel betalen
Het bedrijf vond dat het geen bronbelasting had hoeven betalen, omdat het dividend uitkeerde aan een brievenbusfirma in Luxemburg. Maar, zo zegt het hof, Denemarken had het volste recht om wél belasting te heffen.
Volgens de Europese rechter moet een bedrijf dat geld verdient met royalty’s, rente of dividend zelf over dat bedrag kunnen beschikken. Dat kunnen brievenbusbedrijven niet. Die sluizen het geld rechtstreeks door naar de moederorganisatie, zonder dat ze er zelf iets mee kunnen.
Wat is bronbelasting?
Bronbelasting is de belasting die wordt geheven over de rente, royalty’s of dividend die afkomstig is uit het buitenland. Per 2021 gaat dat overigens in Nederland veranderen, zo staat in het regeerakkoord. De belasting wordt alleen geheven in landen met een statutair tarief voor de winstbelasting van 9 procent of minder. Daar vallen Luxemburg, Ierland en Zwitserland niet onder.
Het hof zegt volgens het FD zelfs dat Europese belastingdiensten moeten gaan bekijken of bedrijven misbruik maken van de huidige fiscale richtlijnen. Dat zou moeten worden onderzocht vanwege een “reeks aanwijzingen”, zegt de rechter, zoals het bestaan van brievenbusfirma’s.
Zware uitspraak
In Het Financieele Dagblad zeggen deskundigen dat men zich op de Amsterdamse Zuidas grote zorgen maakt. Paul Sleurink van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek spreekt van een “zware uitspraak”. “Private equity moet terug naar de tekentafel”, zegt hij. “Daar is iedereen het over eens.”
Hoogleraar internationaal belastingrecht Jan van de Streek van de Universiteit van Amsterdam zegt in de krant dat het arrest van het hof “is ingeslagen als een bom”.
Bron: NOS
Naschrift KKC
Lees hier de uitspraak
Nederland. Een belastingparadijs. Maar dan op steroids.
Waar is die Vermeend nu ? Hij vertelde die bobo’s van Curacao vele jaren geleden in de Avila hotel, dat wij de offshore op moeten geven. Dat een doodlopende weg was. Hij had dat maar ook aan zijn eigen regering van toentertijd moeten vertellen.
Goed, we mogen dus concluderen dat de Europese Rechtspraak niet langer a-politiek is. Uitspraken worden vanaf nu gestuurd door de politiek. Dat mag je inderdaad wel een zwarte dag noemen.