
De motie van MFK – waarmee de rol van de gouverneur bij aanstelling van ministers wordt geëlimineerd – werd op het laatste moment ingediend, toen de vergadering al in volle gang was. De motie wordt door Alex Rosaria als een vorm van ‘Reforma’ gezien; de gouverneur kan niet ingrijpen daar waar het politieke aangelegenheden betreft en uitsluitend de Staten kunnen bepalen wie op Curaçao minister wordt of kan blijven. Oud-premier Schotte liet gisteren weten dat ‘we vandaag te maken hebben met feiten die in 2012 al op Curaçao zijn begonnen’. Hiermee verwijst het Statenlid naar twee jaar geleden toen het kabinet was gevallen omdat twee Statenleden hun steun aan de regering hadden ingetrokken. De gouverneur tekende het landsbesluit.
,,Vandaag hebben we te maken met feiten die in 2012 op Curaçao zijn begonnen en vandaag zitten in deze zaal ook mensen die toen blij waren met deze ontwikkelingen. De autonomie en de democratie van het land worden gewoon aan de kant geschoven. Het gaat hier niet om Sint Maarten. Vandaag is het Sint Maarten en morgen is het Curaçao. We moeten nu de grens trekken”,
aldus Schotte. Zita Jesus-Leito, fractievoorzitter van PAR, waarschuwde voor het nemen van overhaaste beslissingen.
,,De relatie binnen het Koninkrijk is belangrijk. Wij hebben de verantwoordelijkheid het voorbeeld te geven hoe wij met dit punt omgaan. Ik heb in het verleden gezien dat ons warme bloed ons heeft gehinderd te realiseren wat het volk wil. Wat we de laatste tijd zien, zowel op de eilanden als in de Tweede Kamer, zijn mensen met een heet hoofd die het oorlogspad kiezen in plaats van een goede relatie. We moeten niet in die val terechtkomen.”
Bron: Antilliaan Dagblad