30 C
Willemstad
• donderdag 22 april 2021 13:41

ParadiseFM | Verkeerslichten Schottegatweg uitgevallen

Let op als je vandaag de weg op moet, verschillende verkeerslichten functioneren niet. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant zijn de lichten bij kruispunten uitgevallen. De...

ParadiseFM | In afgelopen maand veel coronapatiënten overleden

In de afgelopen weken is aantal overleden coronapatiënten op Curaçao flink gestegen. Op 21 april waren er 95 mensen overleden, twee weken daarvoor ging het om 58...

Democracy now! | Thursday April 22, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 22 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Inflatie Bonaire lager door toeslagen overheid

Consumentengoederen en diensten op Bonaire waren in het eerste kwartaal van dit jaar goedkoper dan een jaar eerder. Dat meldt het Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook...

Nu.cw | Vaccinatiemarathon op Aruba

Op Aruba wordt komende zaterdag en zondag een vaccinatiemarathon gehouden. Het doel is 10.000 burgers hun eerste prik te geven. ,,Vaccineren is een daad van solidariteit en gezamenlijke...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaMeer chikungunyabesmettingen vrijwel zeker

Meer chikungunyabesmettingen vrijwel zeker

Chikungunya
Meer chikungunyabesmettingen vrijwel zeker

WILLEMSTAD – “Mensen bewegen dus het is vrijwel zeker dat er meer chikungunya besmettingen zijn”, vertelt Sirving Kely, sector-directeur bij het ministerie van Gezondheid.


21 gevallen van chikungunya werden vorige week vastgesteld op Curaçao. Deze mensen zijn begin juli ziek geworden.

Doordat het virus pas na twee weken zichtbaar is in het bloed, duurde het drie weken voor kon worden vastgesteld dat deze mensen het virus hadden.

“De officiële constatering is drie weken vertraagd dus de muggen zijn ook drie weken verder”, aldus Kely.

De gedupeerden bleken veelal uit de buurt van Stenen Koraal en Muizenberg te komen. Daarom is er in die buurten gespoten met insecticide. Bewoners werden gevraagd vrijdag en maandag hun deuren en ramen te sluiten en huisdieren binnen te houden.

Ondanks de waarschuwing, is deze insecticide volgens Kely voor de gezonde mens niet schadelijk. De werkzame stof is permithrine en wordt in de meeste bestrijdingsmiddelen overal ter wereld gebruikt.

“Permithrine is een veilige manier om insecten te lijf te gaan”,

stelt ook microbioloog en voormalig ambtenaar bij LVV Gerard van Buurt.

“Vroeger werd er gespoten met Malathion, maar dit kon schadelijk zijn voor zoogdieren en bleek later ook beenmergkanker te kunnen veroorzaken bij kinderen. Permithrine is een stuk minder schadelijk dan Malation.”

Natuurlijke vijanden
Een nadeel van permithrine is dat insecten immuun kunnen worden. Dit is op te lossen door een gen toe te voegen dat resistentie voorkomt. Een nadeel is het creëren van een vacuüm in de natuur.

“Een vacuüm houdt in dat de insecticide een breed spectrum aan insecten doodt en ook de natuurlijke vijanden van de mug in dit geval. Het risico dat de populatie snel terugkomt en groot wordt doordat zij geen natuurlijk vijand meer hebben, is hierdoor aannemelijk.”

Laatste redmiddel
Om voortplanting van muggen tegen te gaan, gaat het ministerie buurten actief betrekken bij de preventie. Waterbronnen moeten verdwijnen door voorlichting te geven.

“We hebben een vergadering met stakeholders van de buurten waar we gespoten hebben”,

gaat Kely verder.

“Ook in andere buurten waar veel muggen voorkomen, gaan we folders uitdelen.”

Het virus zal ondertussen gemonitord worden, maar Kely beaamt dat het voorkomen van meer besmettingen moeilijk is.

“Spuiten is eigenlijk het laatste redmiddel. We hebben dit nu gedaan, omdat de gevallen echt geconcentreerd waren in die wijken, maar preventie is de beste manier om besmetting te beperken.”

Preventie te laat
Medisch entomoloog Gisette Seferina beaamt dat spuiten de laatste optie is. De entomoloog waarschuwde de overheid eind 2012 al voor het chikungunyavirus.

“Ik heb advies gegeven om preventieve maatregelen te treffen, maar alle opties zijn genegeerd.”

Meer dan een jaar geleden werd het virus op Sint Maarten gesignaleerd en verspreidde zich over het Caribisch Gebied. Dit was volgens Seferina het moment dat er preventieve maatregelen getrokken moesten worden.

“Ik denk niet dat deze twintig besmettingen de eerste waren op Curaçao, maar het virus al veel langer op het eiland is. Wat er nu gedaan moet worden om een epidemie te voorkomen, zou ik niet weten. Ik verdiep me in preventie en dit is een gepasseerd station.”

Bron: Caribisch Netwerk/NTR
Door Elisa Koek

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties