27.7 C
Willemstad
• maandag 12 mei 2025

Extra | Journaal 21 maart 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 20, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 20 maart 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, March 19, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 19 maart 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, March 18, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Curaçao moet onderwijs op nummer 1 gaan zetten’

HomeLandenCuraçaoNTR | ‘Curaçao moet onderwijs op nummer 1 gaan zetten’

Docenten die Curaçao verlaten, de extreme hitte, de elektriciteitsrekening, de grote kansenongelijkheid voor kinderen.. Met het nieuwe schooljaar, komen de bekende problemen weer naar voren.

“Laten we hopen dat er dit schooljaar echt concrete actie wordt ondernomen door de politiek om kinderen – en daarmee het onderwijs – op plek nummer 1 te zetten”, zegt Maghalie van der Bunt-George, directeur van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) op Curaçao.

“We zijn al in januari begonnen om ervoor te zorgen dat we voldoende docenten hebben bij het begin van het nieuwe schooljaar, door advertenties te plaatsen. Dat is gelukt.” Er zijn docenten gekomen uit Nederland en vanuit Curaçao zelf.

“Maar we hebben veel docenten zien vertrekken. Vooral naar Bonaire en Nederland, waar ze hetzelfde werk kunnen doen voor een beter salaris en betere werkomstandigheden.” Het vertrek van docenten is een probleem, waar de overheid op moet inspringen, volgens haar.

Ook werd er een dag voor de opening van het schooljaar door minister van Onderwijs Sithree van Heydoorn aangekondigd dat de scholen de leerlingen vanwege de hitte eerder naar huis mogen sturen. Volgens de VPCO-directeur een begrijpelijke actie.

“Maar elke keer dat we leerlingen vroegtijdig naar huis sturen, verliezen we belangrijke lestijd, en we kunnen de lessen zo goed gebruiken.” Het probleem van de hitte op de scholen is ook al langer bekend.

“Er zijn scholen met zonnepanelen, maar dat zijn er maar weinig. De meeste scholen hebben daar geen geld voor en ook zijn de gebouwen er niet voor geschikt. Veel scholen zouden eerst het hele dak moeten verbeteren voor ze aan zonnepanelen kunnen denken.”

Een betere oplossing volgens haar is een speciaal tarief voor stroom aan onderwijsinstellingen. “Maar daarvoor moet de overheid met Aqualectra praten. Die moeten met zo’n tarief komen.”

De scholen vragen er al langer om. Maar het gebeurt niet. “Net zoals er maar geen structurele verhoging komt van de vergoeding voor het onderwijs. Dan zou je al heel veel problemen aanpakken, onder meer bij het onderhoud van de scholen.”

Ze weet het, ze maakt zich er niet populair mee op het eiland. Maar volgens Van der Bunt-George worden vaak niet de juiste keuzes gemaakt. “We verhogen het minimumloon, we besteden geld aan heel veel zaken. Maar volgens mij zouden we echt de kinderen op de eerste plaats moeten zetten en dat betekent meer middelen voor het onderwijs.”

Van der Bunt-George roept dit niet voor de eerste keer. Samen met de andere onderwijsbesturen zijn er in de afgelopen jarengesprekken geweest met opeenvolgende Onderwijsministers en ook is er met politici uit Den haag gesproken.

“We willen dat elke kind in het Koninkrijk dezelfde kansen krijgt, daarvoor moeten we ons onderwijs verbeteren. Dat gebeurt niet op een structurele wijze.” Ze heeft hoopt dat dit schooljaar er wel daadwerkelijk een nieuw beleid komt.

“Maar ik wil niet alleen negatief overkomen. We hebben docenten die graag en met veel enthousiasme lesgeven.” VPCO stond daarbij stil tijdens de conferentie voor de opening van het nieuwe schooljaar, met als thema ‘Enlighten Yourself’.

“We hebben de docenten centraal gezet, want we hebben gewoon heel goed personeel. Daar moeten we dankbaar voor zijn.”

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. @Wim Wouda,
    Klopt dat onderwijs als kostenpost wordt gezien en dan is het zeer frappant dat op Curacao de Minister van Onderwijs elke keer de hele wereld rondvliegt business class en meer niet op het eiland is dan wel. In Nederland is dat toch anders en er is wel meer geld voor onderwijs. Leraren probleem ligt ook bij andere redenen dat we op Curacao niet hebben. Zoals in grote steden zijn er geen betaalbare woningen voor leraren en is er vaak ook geen gratis parkeerplaats voor een leraar die elke dag naat de stad zou moeten rijden. Zwarte scholen zijn vaak ook niet populair. Ook is er een algemeen tekort aan veel mensen.

  2. Dit soort holle frasen hoor ik al decennia lang. Nitwitten en onbenullen op cruciale bestuurlijke plekken roeptoeteren dit soort onzin om te verbloemen dat ze niks kunnen. Net als dat al jaren allerlei stichtingen op Curacao claimen dat zij aan “armoede bestrijding” doen. Net als dat al jaren politieke partijen claimen dat zij er zijn voor de burger.

    Deze vrouw straalt nog meer domheid en incompetentie uit dan de gemiddelde politicus tijdens de grootste hoax na de milleniumbug. Nakwaken van onzin en ongein daar zijn ze goed in. Iets daadwerkelijk doen is een tweede. Zoals dat autistische paardestaart schoolspijbelaar zou zeggen: blah blah blah

    Zo en na deze nietszeggende en niet inhoudelijk.reaguursel ga ik weer over tot de orde van de dag

  3. @wim Wouda: het verschil tussen Cur en NL zit hem in:
    Cur: genoeg leraren die te weinig kunnen of willen
    NL: te weinig leraren die wel kunnen of willen.

    Lees voor leraren:
    Timmermannen
    Bestuurders
    Verplegers
    Et ceters

    **geldt ook voor reageerders op KKC

  4. Heer Laplas citerend: “Het is toch ongelooflijk dat alles wat simpel lijkt, “hier op Curacao” een probleem is, het zal wel te maken kunnen hebben met het feit dat juist de incapabele figuren op sleutel plaatsen worden benoemd.”
    Dan maar een voorbeeld uit dushi Nederland, de kranten staan er weer bol van afgelopen week. Geen leraren genoeg, scholen overwegen 4 daagse lesweek, onbevoegden voor de klas, etc. Dit geen uniek probleem voor niet capabele bestuurders ook in NL maar inmiddels mondiaal. Hetzelfde geldt voor de zorg etc. Al deze beroepen worden als “kostenpost” gezien. En politici, ambtenaren, managers en bestuurders die aan de touwtjes rekken zorgen als eerste goed voor zichzelf. Wat we nodig hebben is een herwaardering van arbeid en mensen die meer problemen veroorzaken dan oplossen zo snel mogelijk aan de kant zetten….

  5. Het is toch ongelooflijk dat alles wat simpel lijkt, hier op Curacao een probleem is, het zal wel te maken kunnen hebben met het feit dat juist de incapabele figuren op sleutel plaatsen worden benoemd. Deze Maghalie van der Bunt-George is toch degene die de politie heeft uitgenodigd om in de hol van leerlingen op drugs te zoeken en het is onbegrijpelijk dat het bestuur haar niet heeft weggestuurd.

    Moet zeggen dat ik zelf niet uit het onderwijs komt, maar heb in mijn leven verschillende jongens en meisjes die als dom bekend stonden, met bijles in vooral exacte vakken geholpen waardoor ze een boost kregen en daarna heel goed op school deden en sommigen zelfs de besten van hun klas werden.

    Het punt is, als ik het kan dan moet een docent die ervoor geleerd heeft toch makkelijker kunnen? Of het moet zijn dat het aan de grote van de klassen ligt, maar in feite bestaat geen domme leerlingen, er zijn natuurlijk kinderen met problemen als dyscalculie en deslectie, maar dat zijn uitzonderingen.

  6. 1. Er zijn airco’s met hun eigen zonnepaneel voor ongeveer fl1000 per stuk. Is dit het proberen waard? Elke ouder betaald éénmalig fl120 plus installatiekosten. Wie heeft dit niet over voor zijn of haar kind. 2. Ik lees meer materiaal maar zie niet precies wat hiermee bedoeld wordt. Met een digibord kan je het beste materiaal wat beschikbaar is gebruiken om les te geven. 3. Het curriculum wordt voor een groot gedeelte bepaald door de schoolbesturen en niet de minster van OWCS.

  7. Onderwijs is een kostenpost, met een doel;
    Het onwetend houden van de bevolking en dat gaat uitstekend samen met plunderen van de fondsen, het gebruiken van buitenlandse steun voor eigen middelen en het plaatsen van vrienden en familie.
    Gaat hier een einde aan komen?
    Niet met de huidige politieke elite (dit overstijgt de partijen)
    Een einde aan onwetendheid is een einde van de onderbuikgevoelens als stem basis.
    Einde van onwetendheid zou politieke rekenschap beteken.
    Einde van onwetendheid is het einde van de politieke elite en het vrienden en familie stelsel.
    Dus wat gaat de politiek doen;
    Stoppen met het misbruiken van fondsen?
    Mvr. Van der Bunt doet een verkapte oproep aan Nederland om meer geld te geven, zodat er meer aan vrienden en familie gegeven kan worden.
    We gaan geen leerkrachten van buitenaf aantrekken, in elk buitenland op Haïti na verdienen die daar meer.
    Ook moet elke leerkracht een cursus Papiaments nemen, al gaan ze les op een Nederlands talige school geven.
    Gewoon doorgaan met de afbraak is het devies.
    En de studie afronden op uoc waar een titel gehaald kan worden die alleen op Curaçao waarde heeft.
    Zo houden we de bevolking dom, op het eiland en de elite aan de macht.

  8. Hier doet mevrouw M. Van der Bunt een terechte oproep aan de overheid op Curacao (onderwijs is een verantwoordelijkheid van het Land Curacao) om te investeren in het onderwijs. Wat hierbij enorm kan helpen is dat alle schoolbesturen op Curacao (minstens de drie grote besturen) zich verenigen en het bestuurlijk vermogen (Governance) versterken vanuit een visie op goed onderwijs voor alle Curaçaose kinderen (en niet alleen voor eigen parochie/kerk of (on)gewenste politieke invloed spreken). Het VPCO heeft directe connecties met leden van de TK in Ned en kan door middel van vereniging ook een vuist maken naar de lokale politici en die van Ned. Het zou daarom enorm helpen als vanuit het TWO aandacht wordt gegeven aan de versterking van het bestuurlijk vermogen in het onderwijsveld waardoor de politiek (het Kabinet en Parlement) zich serieus moet gaan bezighouden met en moet gaan investeren in het Thema G in het Landspakket. Kortom: het begint met een sterke alliantie in het onderwijsveld door een gezonde Governance (Tier-1) waarbij een goede Medezeggenschap en sterk geformuleerd onderwijsbeleid een einde maakt aan onderlinge concurrentie en tegelijkertijd wordt geïnvesteerd met Landsmiddelen (Sylvania!) en extra middelen vanuit Nederland. Door de exodus van leerkrachten naar Nederland versterk je het onderwijs op Curacao juist niet, maar verzwak je die juist. Formuleer met elkaar beleid op het boeien en binden van leerkrachten (en zet daar extra middelen op in, middelen uit de landskas en die van Ned) en werk samen op het terrein van onderwijskwaliteit en een beredeneerd onderwijs-aanbod in combinatie met het sluiten van te kleine scholen (besparen van onderhoudskosten). Het begint met een Code Goed Bestuur, een sterk geformuleerde Theory of Change voor de komende 20 jaar en maak met elkaar beleidsplannen die de horizon van gewenste ontwikkelingen (ToC) doen realiseren. Veranderingen in het onderwijs is een weg van lange adem en een constante scherpe focus op die horizon. We weten dit al lang, ga het nu doen! Jullie zijn al begonnen en doe nu de goede dingen en doe op elk ding daarin het dan ook goed. NOS mes por. VPCO-RKCS-DOS: If it is to be it is up to me! Dat zou een mooie slogan zijn voor interbestuurlijke samenwerking op een klein eiland.

  9. Laten we hopen dat er dit schooljaar echt concrete actie wordt ondernomen door de politiek om kinderen – en daarmee het onderwijs – op plek nummer 1 te zetten.

    Dus we hebben alleen maar hoop en op wat is deze hoop gebaseerd?

  10. Helaas is het niet in het belang van de elite corrupte kliek om de bevolking goede scholing te bieden.
    Een beter geschoolde bevolking zal inzien dat de F&F Curaçao leegroven en de kralenkadootjes vlak voor de verkiezingen niet meer helpen om stemmen te winnen.

    Helaas dus beter om iedereen dom en arm te houden

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties