26 C
Willemstad
• vrijdag 29 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Bufferfonds Insel nodig – Steunbrief CAH, CTB en Chata aan regering

HomeMediaBufferfonds Insel nodig - Steunbrief CAH, CTB en Chata aan regering
Insel Air - Insel ontkent stop vluchten Venezuela
Insel Air – Insel ontkent stop vluchten Venezuela

Willemstad – De Curaçaose luchtvaartautoriteit heeft voorgesteld om voor Insel Air, specifiek in verband met de inmiddels 80 miljoen dollar die de maatschappij nog uit Venezuela moet krijgen, een bufferfonds op te zetten.

Advertentie

De hele samenleving, het toerisme en daarmee de economie voorop, is gebaat bij het in stand houden van de belangrijke vliegverbindingen tussen Curaçao en de diverse Venezolaanse steden.

Geschat wordt dat bezoekers uit dit buurland, na Nederland de tweede belangrijkste markt voor Curaçao, op jaarbasis voor zo’n – toevallig ook – 80 miljoen dollar (bijna 2,5 procent van het bruto binnenlands product, bbp) aan de lokale economie bijdragen.

Alle stakeholders profiteren op het moment van de infrastructuur van vliegverbindingen met Venezuela, maar Insel die de infrastructuur onderhoudt, krijgt niets betaald. Aldus directeur Albert Kluyver. Hij is blij met het voorstel van Oscar Derby van de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA).

,,Dat is ook wat nodig is. Insel Air maakt winst, dus we hebben in die zin geen financiële steun nodig; wij hebben snellere repatriëring van onze gelden uit Venezuela nodig en daar kan zo’n bufferfonds mee helpen. Ik hoop dat een dergelijk bufferfonds gecreëerd kan worden om de infrastructuur met Venezuela in stand te houden.”

Ondertussen hebben overheids-nv Curaçao Airport Holding (CAH), toeristenbureau CTB en Chata, de vereniging van particuliere aan het toerisme gerelateerde ondernemingen waaronder de hotels, een steunbrief gestuurd naar de regering, namelijk minister Earl Balborda (PNP) van Verkeer.

Daarin wordt gewezen op het algemene belang van het voortbestaan van Insel, dat door de situatie rond Venezuela moeilijke tijden doormaakt, en wordt verzocht na te gaan of er een manier is om (lokale) vliegbedrijven te ondersteunen.

CAH-directeur Maurice Adriaens verklaart dat een voorstel is gedaan aan de ministerraad om langs twee trajecten te helpen; acuut om op korte termijn tijd te winnen en ook voor de lange termijn met als doel een structurele oplossing. Volgens CAH zou de Raad van Ministers vandaag of morgen hierover vergaderen.

Adriaens suggereert dat mogelijk ook de Centrale Bank en/of ontwikkelingsbank Korpodeko een rol kunnen spelen. Het voorstel van directeur- generaal Derby van CBA ligt er al sinds begin dit jaar. Ook aan de ministerraad. Dit voorstel is volgens Insel-topman Kluyver gericht op het daadwerkelijke probleem voor de luchtvaartverbinding met Venezuela.

Het echte probleem is namelijk niet dat Insel slecht presteert of verlies maakt, maar dat Venezuela kampt met tekorten aan buitenlandse valuta, waardoor dat land niet aan haar huidige verplichtingen kan voldoen.

,,De long term outlook van Venezuela is oké omdat het de grootste oliereserves ter wereld heeft.”

De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air vliegt op het moment op zestien bestemmingen. In Venezuela wordt gevlogen op hoofdstad Caracas (Maiquetía) en daarnaast op Las Piedras, Valencia, Barquisimeto en Maracaibo. Deze luchtbrug is van groot belang voor het toerisme en de economie van Curaçao; in 2013 kwam 21 procent van alle verblijfstoeristen uit Venezuela samen goed voor 611.000 overnachtingen.
De Curaçaose luchtvaartmaatschappij Insel Air vliegt op het moment op zestien bestemmingen. In
Venezuela wordt gevlogen op hoofdstad Caracas (Maiquetía) en daarnaast op Las Piedras, Valencia,
Barquisimeto en Maracaibo. Deze luchtbrug is van groot belang voor het toerisme en de economie van
Curaçao; in 2013 kwam 21 procent van alle verblijfstoeristen uit Venezuela samen goed voor 611.000 overnachtingen.

Achterstand Venezuela 14 maanden

Er is nu een vertraging van veertien maanden in het repatriëren van gelden voor buitenlandse luchtvaartmaatschappijen, wat is opgelopen tot 3,6 miljard dollar voor 25 internationale luchtvaartmaatschappijen (was een half miljard in december 2012). Insel Air heeft 80 miljoen dollar dat gerepatrieerd moet worden (was eerst 20 miljoen).

Conform internationale verdragen tussen Curaçao en Venezuela moeten deze gelden snel en zonder hindernissen overgeboekt worden, wat echter niet gebeurt.

Insel-directeur Kluyver vervolgt: ,,Aan de andere kant is Curaçao erg afhankelijk van de relatie met Venezuela, het is de tweede grootste toeristische markt en een belangrijk deel van de Curaçaose economie – ook in de vorm van zogeheten ‘direct foreign investments’ van Venezolanen – is afhankelijk van de goede infrastructuur met Venezuela.”

Daarnaast is volgens hem ook de hele luchtvaartsector – Insel Air zelf, luchthavenbedrijf Curaçao Airport Partners CAP, Curaçao Airport Holding CAH, Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) wat voorheen Netherlands Antilles Air Traffic Control (NAATC) heette – sterk afhankelijk van het verkeer uit Venezuela.

In het geval van Insel is 28 procent van het verkeer gerelateerd aan Venezuela. Dat is veel, maar een stuk minder dan Dutch Antilles Express (DAE) dat vorig jaar augustus mede door ook andere redenen failliet ging en ook veel minder dan de Arubaanse Tiara Air die voor 70 tot 80 procent leefden van Venezuela.

Volgens Kluyver leveren de andere routes Insel geld op en zou de maatschappij daarvan verder kunnen. De maatschappij zelf is naar eigen zeggen al snel goed voor 8 tot 9 procent van het Curaçaose bbp.

Het voorstel van CBA-directeur Derby is dat er een fonds wordt gecreëerd om een gedeelte van de Venezolaanse Cadivigelden die vertraagd binnenkomen voor te schieten en later weer terugbetaald te krijgen uit de betalingen die Venezuela nog moet doen conform het bilateraal verdrag met Curaçao; een soort bufferfonds dus, alleen gericht op Venezuela.

Het voordeel voor Curaçao is dat de infrastructuur (vliegverbindingen) met Venezuela blijft bestaan en de grote economische effecten van de relatie met Venezuela behouden kunnen blijven. In hun steunbrief aan de regering wijzen Maurice Adriaens van CAH, Hugo Clarinda van CTB en Liza Dindial van Chata op het economisch belang van de toeristische sector.

Wat het voorstel van Curaçao Airport Holding is, is niet precies bekend. Kluyver: ,,Wij vinden de oplossing zoals voorgesteld door de luchtvaartdienst, Oscar Derby, een goede; daar staan wij achter.”

Bron: Antilliaans Dagblad

Advertentie

back home

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties