28 C
Willemstad
• woensdag 22 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Seismische verandering online gaming Curaçao’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | ‘Seismische verandering online gaming Curaçao’

Minister van Financiën spreekt in London over ‘voorhoederol’

Willemstad/London – De aanpassingen die de regering wil doorvoeren ten aanzien van online gaming plus de nieuwe Landsverordening op de Kansspelen (LOK) ‘zal ons land in de voorhoede plaatsen van verantwoord en duurzaam spelen’.

 

Aldus minister van Financiën Javier Silvania (MFK) tijdens ICE London 2023, de grootste online gaming-bijeenkomst ter wereld. ,,Curaçao is één van de oudste gaming-jurisdicties ter wereld, en toch heeft onze bestaande wetgeving nooit haar volledige potentieel waargemaakt in termen van voordelen voor onze lokale economie”, zo hield de bewindsman zijn internationale toehoorders voor.

De voorgaande regeringen hebben er ‘onvoldoende voor gezorgd dat de voordelen van groei in de gaming-industrie werden gedeeld met onze eigen gemeenschap’. Het zittende kabinet is vast voornemens hier verandering in te brengen.

,,Als klein eiland hebben we veel te verduren gehad wat betreft onze reputatie als speler in de online gaming-industrie. Regelmatig worden we in de media afgeschilderd als corrupt. Sommige journalisten zijn vastbesloten om Curaçao te omschrijven als een veilige haven voor de internationale maffia en andere slechte actoren die het land gebruiken om hun criminele geld wit te wassen. De internationale media blijven de Curaçaose online kansspelindustrie te vaak afschilderen als een schimmige business waar onzichtbaar geld stroomt en waar de licenties voor het oprapen liggen. Dit eindigt nu.”

2023 wordt ‘een jaar van seismische verandering’, belooft Silvania. ,,Sinds mijn aantreden bijna twee jaar geleden is het mijn topprioriteit geweest om de kansspelactiviteiten die vanuit Curaçao worden aangeboden te reguleren en te moderniseren. Daarom bevindt onze nieuwe kansspelwet, de zogenaamde LOK, zich nu in de afrondende fase van inwerkingtreding.”

Zoals deze krant al berichtte, bevindt het wetgevingsproces zich in de adviesronde en is de wet dus nog niet aan de Staten aangeboden, laat staan goedgekeurd. In reactie op dit artikel meldt de minister op zijn Facebookpage dat de Raad van Ministers al wel heeft ingestemd met de LOK en dat het pas dan naar de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Raad van Advies (RvA) voor commentaar kan worden gestuurd.

Onderdeel van de vernieuwing is dat Curaçao er vooral ook zélf beter van moet worden. Dat valt mooi samen met de nieuwe zogenaamde ‘substance’-vereiste.

,,Kansspelvergunningen worden in de toekomst alleen verleend aan rechtspersonen die gevestigd zijn op Curaçao en hun diensten vanuit Curaçao verlenen door daadwerkelijk lokaal aanwezig te zijn.”

‘Onze tarieven zijn concurrerend’

Bij het verkrijgen van een vergunning, zo verklaarde de minister in London, moet de exploitant of leverancier permanent en voltijds werk bieden aan ten minste één lokale sleutelpersoon. Binnen vijf jaar na inwerkingtreding van de nieuwe kansspelwet LOK moet de vergunde operator of leverancier vast en voltijds werk bieden aan minimaal drie lokale sleutelpersonen.

Daarnaast zullen vergunninghouders ook verplicht worden een passende bedrijfsruimte te kopen of te huren, gelegen op Curaçao en voorzien van de gebruikelijke faciliteiten, met als enig doel het uitoefenen van de onder hun kansspelvergunning toegestane bedrijfsactiviteiten.

Silvania: ,,Deze inhoudelijke eisen houden in dat tenminste een deel van de werkzaamheden vanuit Curaçao moet worden uitgevoerd, en wel door Curaçaoënaars, die toegang krijgen tot nieuwe banen op het gebied van onder andere bedrijfsondersteuning, administratie en compliance.”

Verder voert de overheid een nieuw belastingstelsel in, waarbij ‘licentievergoedingen rechtstreeks aan de overheid worden betaald’. ,,Dit nieuwe systeem zal investeringen en groei in de sector bevorderen en tegelijkertijd aanzienlijke inkomsten genereren voor de overheid om fundamentele openbare diensten te financieren. Onze tarieven zijn concurrerend en worden per licentie en per website of app in rekening gebracht. Vooralsnog willen we geen onderscheid maken naar type spel.”

De regering-Pisas (MFK/PNP) wil de huidige bedrijfsvoering van bestaande operators die kunnen en willen voldoen aan de nieuwe wetgeving zoveel mogelijk veiligstellen. Daarom bevat het huidige concept van de nieuwe kansspelwet een overgangsperiode voor exploitanten die online kansspeldiensten aanbieden onder een bestaande Curaçaose vergunning.

,,Partijen met sub-licenties (verkregen via de vijf bestaande master-licentiehouders, red.) krijgen toegang tot een online portaal om hun eigen vergunning aan te vragen. Aanvragen moeten binnen drie maanden na inwerkingtreding van de nieuwe LOK-wet worden ingediend. Na het indienen van een aanvraag mag een exploitant zijn activiteiten onder de bestaande vergunning voortzetten, zolang de bestaande vergunning geldig blijft, de relatie van de exploitant met de masterlicentiehouder intact blijft en er geen vergunning is verleend of geweigerd onder de nieuwe wet.”

Curaçao wil, aldus Silvania, een voortrekkersrol spelen voor wat betreft verantwoord en duurzame online gaming. ,,Het is een spannende tijd voor Curaçao en de online kansspelindustrie. Ik nodig u uit om naar ons prachtige land te komen, waar mijn regering klaarstaat om u te begeleiden bij alle stappen die u moet volgen om zaken te doen of uw huidige zaken voort te zetten, in overeenstemming met onze nieuwe regelgeving.”

‘Sommering’ adviseur minfin

Taxxa belasting en online gaming wetgevings adviseuse Jeannitza Shaminee-Felix (eerste links) moet afstand doen van belangen in trustkantoor Wyze Management

Minister Javier Silvania (MFK) van Financiën heeft naar eigen zeggen zijn adviseur – het betreft Jeannitza Shaminee-Felix – ‘gesommeerd om per omgaande haar aandelen in Wyze Management te verkopen en af te stappen als bestuurder’. Dat heeft hij in een rondschrijven aan de sector en later in een persbericht op Facebook laten weten.

Daarbinnen was de afgelopen dagen onrust ontstaan over deze kabinetsmedewerker van de ‘minfin’. Behalve adviseur vertegenwoordigt zij Silvania ook in de Nationale Hervormingscommissie (NHC) en is belast met de online gaming portefeuille en heeft dus kennis van alle aspecten van de geplande hervormingen in deze sector.

Shaminee-Felix is partner bij Taxxa Group. De partners van Taxxa, inclusief dus betrokkene, hebben via Wyze Management een trustvergunning gekregen. Maandag berichtte het Antilliaans Dagblad over de door de Centrale Bank CBCS verleende trustvergunning voor Wyze.

,,Wyze Management is opgericht om trustdiensten te verlenen aan tax-klanten van Taxxa”, schrijft de minister in zijn bericht aan de sector. ,,Het is nimmer de bedoeling geweest om ophef te creëren in de sector omtrent een mogelijke belangenverstrengeling tussen een adviseur in mijn kabinet en de online gaming sector.”

Waarop hij laat weten Shaminee-Felix te hebben ‘gesommeerd’ afstand te doen van haar belangen als aandeelhouder en bestuurder van Wyze. Van Wyze Management is bekend dat deze werd opgericht in juli 2020 en gevestigd is aan de Fokkerweg. Het Handelsregister vermeldt de volgende bestuurders: Claire Godschalk- Olmtak, Vivian Maria-Pieters en dus ook Shaminee-Felix. Het is nog onduidelijk of zij gehoor geeft aan de oproep van de minister.

Silvania hield op 7 februari een keynote bij ICE London 2023 (zie daarover elders in deze editie). Het ministerie van Financiën had een booth bij deze grootse Londense beurs. De booth was bemand door verschillende personen werkzaam bij het Kabinet van de bewindsman van Financiën.

Ook Shaminee- Felix was daar. Stakeholders uit de sector, waaronder trustbedrijven, wisten naar eigen zeggen echter niets van de booth van Curaçao en waren daar ook niet in aanwezig, mede omdat de nieuwe wet (Landsverordening op de Kansspelen) en de toezichtsinfrastructuur nog onderwerp zijn

Bron: AntilliaansDagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties