26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 09:18

PBC | Inspectie deelt coronaboetes uit in het weekend

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Twee minimarkten hebben dit weekend een boete gekregen omdat zij hun klanten gelegenheid gaven alcohol te drinken. Onder de nieuwe coronamaatregelen is alcohol drinken...

PBC | Geen antigeentest voor sommige passagiers bij aankomst Curaçao

Persbureau Curacao Niet iedere passagier die aankomt op Curaçao hoeft een antigeentest te doen. De overheid hanteert een lijst met uitzonderingsgevallen. Vorige week werd bekend gemaakt dat passagiers naast...

PBC | Een patiënt zondag overleden in het CMC

Persbureau Curacao Op Curaçao is vandaag één patiënt overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het totaal aantal coronapatiënten overleden aan de gevolgen van COVID-19 is 89. 95 patiënten...

ParadiseFM | Illegalen ontsnapt op Aruba

Dit weekend hebben op Aruba twee illegalen de benen genomen. Ze werden vastgehouden in het voormalige Huis van bewaking te Dakota. Na de ontdekking van de vlucht...

ParadiseFM | Regels voor bezoekers die corona hebben gehad

De Curaçaose overheid heeft de afgelopen dagen verschillende maatregelen bekend gemaakt voor mensen die naar het eiland willen reizen. Zo zijn er ook regels opgesteld voor personen...

ParadiseFM | Seadoo in beslag genomen, boete voor eigenaar

De Kustwacht heeft gisteren een seadoo in beslag genomen. De eigenaar heeft een boete gekregen. Dat gebeurde nadat het Rescue and Coordination Center van de Kustwacht een...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigu di Tera en Defensa Ambiental: Stop koraalvernietiging

Amigu di Tera en Defensa Ambiental: Stop koraalvernietiging

De milieurganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental vragen op de Dag van de Biodiversiteit, die mondiaal gevierd wordt, ook aandacht voor de gesteldheid van de Curaçaose koraalriffen.
De milieurganisaties Amigu di Tera en Defensa Ambiental vragen op de Dag van de Biodiversiteit, die mondiaal gevierd wordt, ook aandacht voor de gesteldheid van de Curaçaose koraalriffen.

WILLEMSTAD — De Dag van de Biodiversiteit wordt vandaag internationaal gevierd.

“De grote verscheidenheid en variatie die de natuur kent aan planten, dieren en de natuurlijke omgevingen die zij nodig hebben om voort te blijven bestaan, wordt vandaag alom gevierd.

Voor Curaçao en alle kleine eilanden is het een speciale dag, omdat de Verenigde Naties (VN) het jaar 2014 hebben uitgeroepen tot het jaar van de biodiversiteit van kleine eilanden vanwege de kwetsbaarheid van hun natuur”,

aldus voorzitter van Amigu di Tera Yvette Raveneau en voorzitter van Defensa Ambiental, Lloyd Narain.

De milieuorganisaties wijzen erop dat men zich ‘internationaal onder meer ook ernstige zorgen maakt over de vervuiling van het mariene milieu en met name over de toenemende druk op de koraalriffen wereldwijd’. De toelichting volgt dat alle VN-lidstaten twintig jaar geleden kozen voor een duurzaam ontwikkelingspad voor de kleine eilanden.

“De ondoordachte ontwikkelingsvormen van de voorafgaande eeuwen liet de VN concluderen dat wij voortaan op een zorgvuldige wijze met de nog beschikbare grondstoffen aan land en in zee dienen om te gaan en de mensheid beschermd dient te worden van de gevolgen van de toenemende vervuiling en afbraak van onze planeet”,

aldus Raveneau die aanvult dat hierbij het uitgangspunt ‘respect voor de mens en natuur’ is. De kleine eilanden staan bekend om hun grote variatie aan planten en dieren ofwel de biodiversiteit, waarbij ieder eiland een grote verscheidenheid aan eigen inheemse soorten kent die typisch voor het eiland zijn en elders niet voorkomen.

“Dat komt omdat eilanden door de oceanen omgeven zijn, als het ware geïsoleerd, en hun flora en fauna zich na verloop van tijd aanpast aan de beperkte ruimte en het lokaal heersende klimaat. Zij veranderen ten opzichte van hun soortgenoten in de plaatsen van herkomst”, aldus Raveneau.

Het voorbeeld wordt gegeven van de ‘biná’ (Curaçaos hert), afkomstig van het Zuid-Amerikaanse vasteland, die door de aanpassing aan het droge klimaat van het eiland kleiner is dan haar soortgenoten op het continent.

“Er zijn tal van dergelijke voorbeelden die samen onze natuurlijke omgeving bijzonder maken en hun stempel drukken op onze identiteit. Als goede bewoner van ons – qua natuur- bijzondere eiland, is kennis van de aanwezige biodiversiteit zowel op land als in zee, een must”, aldus de milieuorganisaties.

Kwetsbaarheid

Raveneau wijst er op dat internationaal erkend wordt ‘dat de biodiversiteit van kleine eilanden de meest bedreigde ter wereld is’.

“De natuurlijke omgevingen waartoe planten en dieren behoren zijn op kleine eilanden bijzonder kwetsbaar. Door ondoordachte ingrepen kunnen deze omgevingen snel achteruitgaan en zelfs verdwijnen waardoor de planten en dieren die van hen afhankelijk zijn, niet meer kunnen overleven. En omdat deze eilanden eenmaal klein zijn, zijn de populaties van de aanwezige soorten klein en lopen zij gevaar snel uitgeroeid te kunnen worden”, aldus de milieuorganisaties.

Rif Oostpunt
De wereldwijd heersende zorg over de vervuiling van het mariene milieu en de toenemende druk op de koraalriffen, wordt benadrukt. De koraalpopulaties staan volgens de milieuorganisaties globaal gezien ‘onder enorme stress door de opwarming en de verzuring van de zee, en ook de stijgende zeespiegel’. De opwarming van de aarde, wordt zoals bekend vooral door het grootschalig gebruik van fossiele brandstoffen, zoals benzine, gas en steenkool, veroorzaakt.

“Zo kennen de koraalriffen in de wateren van Oostpunt, ondanks deze stress een zeer grote biodiversiteit en schoonheid; uit studie wetenschappelijke studie blijkt dat deze rijkdom tot de grootste in het Caribisch gebied behoort. De overige koraalriffen aan onze zuidkust zijn veel armer omdat zij naast de genoemde stress ook nog zijn blootgesteld aan extra stress door vervuiling van land en de aanleg van zandstranden”, aldus de milieuorganisaties.

De uitleg wordt gegeven dat het zand van deze stranden door deining van de zee uiteindelijk bij de koraalriffen aankomt en deze vervolgens bedekt waardoor het koraal afsterft.

Maatregelen nemen

“Gelukkig hebben we nog de fantastische koraalriffen bij Oostpunt, die telkens weer via de zeestroming in de wateren van de zuidkust juveniele koralen uitzaaien en zo de overige riffen versterken. Op deze wijze dragen de riffen van Oostpunt bij aan een redelijke gesteldheid van ons rif.”

De milieuorganisaties menen dan ook om de kwaliteit van de Curaçaose riffen te verbeteren, er tweetal zaken centraal dienen te staan:

“Iedere vorm van vernietiging van koraal stopzetten en tegelijkertijd voorkomen dat de koraalriffen van Oostpunt aangetast worden. Hier is grote inspanning voor nodig. Het resultaat zal zijn dat dat wij bekend zullen worden als de zorgzame bewoners van het eiland met koraalriffen van hoge kwaliteit. De Antillen, dus ook Curaçao, hebben enkele jaren geleden het Biodiversiteitsverdrag ondertekend. Nu zullen wij de wereld moeten tonen dat wij het verdrag serieus nemen en het naar behoren zullen uitvoeren”, aldus de milieuorganisaties.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties