27 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 22:09

PBC | Vliegverkeer Curaçao moet rekening houden met vulkaanuitbarsting Soufrìere

Persbureau Curacao Het vliegverkeer richting Curaçao, Aruba en Bonaire kan last ondervinden van de as van de uitbarstende vulkaan Le Soufriere. Dat zegt de Meteorologische Deinst van Curaçao....

PBC | OM houdt twee minderjarigen aan na mishandeling op video

Persbureau Curacao De politie heeft twee minderjarigen aangehouden op verdenking van mishandeling. Daarvan werden beelden gemaakt. Die werden vorige week verspreidt via sociale media. Daarop kon je zien...

Trouw | Voor ABN Amro is de witwaszaak nu afgedaan, maar drie oud-bestuurders worden verdacht

Dirk Waterval | met feitenrelaas, persbericht en transactieovereenkomst Waarom besloot het OM dit keer wél om gelijk verdachten aan te wijzen in het falende bankbeleid van ABN Amro? Betreurenswaardig...

ParadiseFM | ‘Vaccinatiebonus werknemer mag’

Je personeel een financiële tegemoetkoming geven voor het nemen van het vaccin is arbeidsrechtelijk toegestaan. Dat schrijven juristen van HBN Tax & Law in een speciaal bulletin....

Democracy now! | Monday, April 19, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 19 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Venezolaan in beroep tegen veroordeling drugstransport via Klein Curaçao

Amigoe | Venezolaan in beroep tegen veroordeling drugstransport via Klein Curaçao

Frauderende boekhouder krijgt lichte straf
De beroepzaak is tot mei verdaagd

WILLEMSTAD — De Venezolaan José Ramó Lugo García (33) is in beroep gegaan tegen de veroordeling die hij afgelopen december kreeg voor transport van ruim 20 kilo cocaïne via Klein Curaçao op 18 augustus vorig jaar en vuurwapenbezit.

De beroepzaak is tot mei verdaagd.

De man werd samen met Winston Sober (30) en Ge- orgino Geerman (28) – die net als hij ook 48 maanden kregen opgelegd – op 18 augustus in de visserboot ‘Hope’ ter hoogte van Klein Curaçao aangehouden in het bezit van ruim 20 kilo cocaïne en vier vuurwapens.

De aanhouding werd gedaan door het arrestatieteam en de Divisie Georganiseerde Criminaliteit, die tips binnenkregen over verdachte situaties op zee in de omgeving van het ei- landje. Tijdens een controle troffen ze de mannen aan in de buurt van een bootje dat vastzat tussen rotsen. Volgens het Openbaar Ministerie hadden de mannen 11,9 kilo witte en 9,0 kilo zwarte cocaïne en/of heroïne in hun bezit, alsmede een pistool kaliber 9 millimeter van het merk Walther/P5, een revolver van het merk Custer kaliber .38 special, een pistool van het merk Beretta kaliber 9 millimeter en een revolver van het merk Amadeo Rossie kaliber .38 special. Ook zijn er acht scherpe patronen van het kaliber 9 millimeter en vijf scherpe patronen van het kaliber .38 special gevonden.

Het OM benadrukte eerder ter zitting dat er voldoende bewijs was voor de smokkel: op de handen van de verdachten zijn sporen aangetroffen van coca- ine en op de telefoon van een van hen stond een foto van hem en het vuurwapen dat op Klein Curaçao werd aangetroffen.

Bovendien bleek uit de GPS-gegevens van de boot dat deze in die nacht vanaf het gebied rond de Caracasbaai was vertrokken richting Klein Curaçao, waar rond half drie ‘s nachts een ontmoeting plaatsvond met een andere boot op zee.

De officier van justitie eiste 60 maanden tegen de mannen en tevens verbeurdverklaring van de vissersboot Hope, de GPS-apparatuur en de telefoon die in beslag waren genomen. De drie verdachten hebben altijd hun betrokkenheid ontkend, Sober en Geerman zeiden dat ze aan het vissen waren en op Klein Curaçao aankwamen toen de politie daar al was en Garcia ver- klaarde dat hij naar Curaçao probeerde te komen en op een boot wachtte. De twee lokale mannen kozen er echter toch voor om de opgelegde straf uit te zitten, Garcia is dus wel in beroep gegaan.

De eerste rechter had drie weken nodig om zich over deze zaak te buigen en achtte uiteindelijk bewezen dat de mannen in het bezit waren van het politiepistool van het merk Walther/P5, maar liet verder de merken van de andere drie vuurwapens in het midden. Er bevond zich in het proces- dossier geen proces-verbaal van de technische recherche, op grond waarvan kan worden vastgesteld dat het om deugdelijke vuurwapens en munitie gaat.

Dit kon slechts worden vastgesteld voor wat betreft de Walther/P5, aangezien dit een politiepistool is. Aan de hand van de beschikbare foto’s in het dossier van de andere wapens, stelde de rechter voor de overige drie wapens vast dat het om voor bedreiging of afpersing geschikte voorwerpen gaat, dus zijn de mannen toch schuldig bevonden aan wapenbezit.

Voorts liet de rechter in het voordeel van de verdachte meewegen dat voor wat betreft de aangetroffen zogenoemde ‘black coke’ (zwarte cocaïne) niet is komen vast te staan hoeveel cocaïne dit bevat. Het gaat hier om cocaïne gemengd met verschillende substanties. Hierdoor heeft de rechter besloten de hoeveelheid op 500 gram vast te stellen.

De rechter hield voornamelijk rekening met de aard en de ernst van de feiten bij het bepalen van de op te leggen straf, namelijk dat cocaïne schadelijk is voor de gezondheid en de mannen aan het verspreiden hiervan hebben willen bij- dragen. Bovendien hebben zij ter bescherming van de drugs vier wapens voor- handen gehad.

Zijn hebben de feiten ook nog op Klein Curaçao begaan, een toeristische trekpleister van Curaçao. De mannen hebben daarmee een voor toeristen potentieel gevaarlijke situatie in het leven geroepen, aldus de rechter. Garcia wil voor zijn on- schuld vrijgesproken worden.

De drie rechters van het hof konden echter nog niet onderzoeken of de man de waarheid vertelt. De zaak werd aangehouden, omdat de advocaat-generaal met toestemming van de rechter aanvullende informatie heeft toegevoegd aan het strafdossier. De verdediging en dus ook de verdachte krijgen van de rechter de nodige tijd om deze documenten te bestuderen, zodat zij voorbereid zijn voor de inhoudelijke behandeling op 19 mei.

Bron Amigoe

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties