
WILLEMSTAD — Alle uitingen van politieke reclame op of langs de openbare wegen moeten acht dagen na de verkiezingen zijn verwijderd.
Dit geeft Alfred Suares van de communicatieafdeling van het Korps Politie Curaçao (KPC) aan.
Aangezien de verkiezingen op 5 oktober werden gehouden diende alle politieke propaganda op 13 oktober uit het straatbeeld te zijn verdwenen, maar op diverse locaties zijn nog posters, borden en vlaggen van enkele partijen te zien.
Suares geeft aan dat volgens de wet politieke reclame pas op de dag van de kandidaatstelling, de dag waarop partijen bij Kranshi hun kandidatenlijsten indienen, langs de openbare wegen mag worden geplaatst. Op deze dag gaat dan ook officieel de verkiezingscampagne van start.
De politiewoordvoerder constateert dat al tal van partijen hun politieke reclame langs de openbare wegen hebben laten verwijderen. Maar hier en daar zijn nog politieke uitingen te zien. Hij wijst erop dat de autoriteiten in zulke gevallen zullen achterhalen wie verantwoordelijk is voor deze achtergebleven reclame. “We spreken de verantwoordelijken aan. Gebeurt er echter niks en wordt het materiaal niet verwijderd, dan wordt het op hun kosten verwijderd. Dat is onze standaardprocedure.”
In het verleden, ten tijde van het eilandgebied Curaçao, viel het toezicht op het verwijderen van politieke reclame na verkiezingen onder de gezaghebber die verantwoordelijk was voor de openbare orde. Indertijd had de gezaghebber als plaatselijk hoofd van de politie ook zitting in het Hoofdstembureau. Maar na 10-10-‘10 en de autonome status van het land Curaçao, bestaat de functie van gezaghebber niet meer. De organisatie van de verkiezingen is nu ondergebracht bij het autonome Hoofdstembureau terwijl de openbare orde onder de verantwoordelijkheid valt van de minister van Justitie.
Veel mensen zijn zich niet bewust van deze ‘scheiding der machten’. Raymond ‘Pacheco’ Römer bevestigt dat hij veel telefoontjes krijgt over wanneer politieke reclame verwijderd dient te worden. “Maar ze moeten niet bij ons zijn. Dit valt onder Justitie en niet het Hoofdstembureau. Ik pleit dan ook voor meer duidelijkheid in deze zaak.”





B |
---|
Als er een coalitie komt met MAN-PAR-PNP-PS dan is het begin niet zo best.
Zelf niet houden aan gestelde regels geeft geen goed voorbeeld. Als dat straks ook gaat met de huidige wetten kan je nog wat beleven.
Kan men nou nooit die laksheid kwijtraken?
Of is het niet de schuld van deze partijbonzen? De vlaggen en reklame materiaal moeten zeker vanzelf verdwijnen!
Goed standpunt van de politie, maar dan ook echt verwijderen op d kosten van de partij.
Ook van de MAN zie ik nog veel vlaggen wapperen, PS etc etc.