26 C
Willemstad
• maandag 19 april 2021 08:25

DH | Half of companies in Caribbean Netherlands use emergency package

CARIBBEAN NETHERLANDS--Nearly half of all local enterprises in the Caribbean Netherlands made use of a financial contribution towards their wage cost and/or fixed overhead last year. This...

Ingezonden | Mijn moeder Viola Rojer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Analyse: Wanbetalingsrisico Aruba voorlopig van tafel

Met de jongste financiële ondersteuning van Aruba door Nederland zal het ‘default risico’ van Aruba worden verkleind. Zo staat te lezen in het (bijlage)document ‘Toetsingskader risicoregelingen Rijksoverheid:...

AntilliaansDagblad | Eigen quarantaineplicht Bonaire

Den Haag - Gezaghebber Edison Rijna heeft namens het Bestuurscollege (BC) al op 10 maart ingestemd met de invoering van een verplichte quarantaine voor binnenkomende reizigers. Dat...

AntilliaansDagblad | ‘Ziekenexamen’ voor havo/vwo

Willemstad - Havo- en vwo-leerlingen die dit jaar eindexamen doen kunnen rekenen op soepelere regels in verband met de coronapandemie. Ging vorig jaar het centraal examen niet...

AntilliaansDagblad | Al 55.000 gevaccineerd

Willemstad - Tegen het einde van de middag hadden zich op Curaçao gisteren ruim 55.000 personen laten vaccineren tegen het coronavirus. De regering is de gemeenschap dankbaar dat...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAmigoe | Plan van aanpak gevangenis bijna volledig uitgevoerd

Amigoe | Plan van aanpak gevangenis bijna volledig uitgevoerd

Florian (SDKK): Plan van aanpak gevangenis voor 90% uitgevoerd
Florian (SDKK): Plan van aanpak gevangenis voor 90% uitgevoerd

WILLEMSTAD — Het plan van aanpak van de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) is voor 90 procent uitgevoerd. Dat laten gevangenisdirecteur Urny Floran en Albert Martina van de Abvo en tevens voorzitter van de SDKK-dienstgroep desgevraagd weten.

Het plan is in 2010 opgestart en het is de bedoeling dat de uitvoering dit jaar nog wordt afgerond, aldus Floran. “Zo niet, dan is alles begin volgend jaar ingevoerd.” Bij een complete uitvoering zullen ook alle aanbevelingen die door de Raad voor de Rechtshandhaving (RvR) en het Europees Comité voor de Preventie van Foltering en Onmenselijke of Vernederende Behandeling of Bestraffing (CPT) zijn gedaan.

De aanpassing van de infrastructuur is inmiddels gereed, aldus de directeur. Uit de achttiende uitvoeringsrapportage van afgelopen januari over het verbetertraject in de gevangenis blijkt, dat het opknappen van de strafcellen in december vorig jaar is afgerond. Ook de elektrische sloten bij het toegangscontrolegebouw zijn toen vervangen. De werkplaatsen zijn eveneens klaar. Om arbeid mogelijk te maken voor de gedetineerden en om hen een zinvolle dagbesteding te kunnen geven, zijn de werkplaatsen opgeruimd, de machines voor de nieuwe werkplaatsen aangeschaft en is de technische dienst verhuisd, meldt het rapport. Floran weerspreekt bovendien de geruchten die de laatste dagen de ronde doen, dat er geen gereedschappen meer beschikbaar zijn. Dat werd in de sociale media gesuggereerd. Gedetineerden zouden de gereedschappen hebben gestolen om wapens mee te kunnen maken. Dat klopt dus niet, aldus de gevangenisdirecteur.

De eerste fasen zijn dus gereed, nu moet de laatste fase nog afgerond worden. “In deze laatste fase wordt gefocust op het personeel, zoals bijvoorbeeld hun rechtspositie, upgrading en cultuurverandering.” Floran heeft in de laatste week diverse keren hierover vergaderd met het gevangenismanagementteam en de hoofden van dienst en zoals deze krant gisteren berichtte, ook met het personeel zelf gisterochtend. Verder zal Floran aanstaande maandag om tafel zitten met minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) over de rechtspositie van het personeel.

Volgens Martina duurt het niet meer lang voordat ook het Sociaal Plan, na de aanpassing van een artikel, in het Centraal Georganiseerd Overleg van Ambtenaren (CGOA) behandeld kan worden. Dat wordt misschien volgende week. In dat plan worden onder meer de regels en de resocialisatie van de gevangenen geregeld. Zoals deze krant woensdag meldde is ook het Functieboek inmiddels klaar. Het functieboek regelt de organisatiestructuur, de formatie, aantal nieuwe functies, herwaardering van een aantal bestaande functiebeschrijvingen en het opnemen van een carrièrelijn voor beveiligers en gevangenbewaarders.

Verder heeft ook de voortgangscommissie Curaçao een rapportage uitgebracht over de periode 1 oktober vorig jaar tot januari dit jaar. Dit rapport heeft betrekking op de voortgang van de uitvoering van de plannen van aanpak SDKK en politiekorps KPC. Het algemeen beeld over SDKK: “De gevangenisdirecteur gaat voort op de ingeslagen weg en is op allerlei fronten actief. Hier is de tegenvaller dat de inkomstenafdeling, waar de gedetineerden binnenkomen en geobserveerd worden voor een behandeling op maat, noodgedwongen gedurende een jaar op een laag pitje moet draaien, omdat de benodigde ruimte is opgeëist voor politiecellen.”

Ook blijkt dat de uitvoering van SDKK-projecten uit het zogenaamde masterplan van de gevangenis wel vertragingen heeft opgelopen. De stortingen waren tijdens het onderzoek van de commissie nog niet betaald, hetgeen leidde tot aanzienlijke vertraging, aldus de commissie.

Dat de slechte financiële situatie voor vertragingen heeft gezorgd bij de gevangenis, werd al in 2014 door minister van Justitie Nelson Navarro (Pais) uitgelegd tijdens de behandeling in de Staten van de conceptbegroting 2015, op verzoek van Statenlid Gilmar ‘Pik’ Pisas. Hij noemde verschillende redenen voor het uitblijven van de gelden, waaronder ook de aanwijzing die de Rijksministerraad heeft gegeven.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Mijn advies is: Dump eerst de rotte appels naar buiten. In 2010/2011 was een team, onder leiding van direkteur Ad Krachten, uit Nederland een jaar bezig om alles op orde te krijgen. Toen zij naar Ned. vertrokken kreeg ik te horen dat: Binnen 2 weken zou het weer een zooitje zijn. Wat schetst mijn verbazing toen ik, binnen 2 weken, op de voorpagina van de Amigo las: Dat er weer vuurwapens, Geld, Drugs, Telefoons etc. gevonden waren in de gevangenis.
    Urny Floran verteld het mooi en handhaaft zo zijn baan.
    Twee weken geleden is er geloof ik een gedetineerde van de 2e ring geduwd en het corrupte personeel geeft zich zelf een verkapte loonsverhoging.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties