
Willemstad – Het plan van minister Nelson Navarro (PAIS) van Justitie om de groeiende criminaliteit aan te pakken heeft in 2013, onder andere wegens de moord op parlementariër Helmin Wiels, geen doorgang gekregen. Dat staat in het plan ‘Aanpak Geprioriteerde Delicten jaar 2014’ dat gisteren aan de Staten is gepresenteerd.
Advertentie
Navarro moet niveau ministerie opkrikken Andere ‘stoorzenders’ voor het implementeren van het plan ‘Hoe minder preventie, hoe meer repressie’ zouden de financiële problemen van Curaçao zijn en de forse bezuinigingen die moesten worden doorgevoerd.
Zo had bijvoorbeeld de aanwijzing die Curaçao medio 2012 kreeg opgelegd ook gevolgen voor de begroting van het politiekorps.
In 2012 heeft de politie samen met het Openbaar Ministerie en Elmer Wilsoe (Pueblo Soberano), de toenmalige minister van Justitie, aan de hand van de zorgwekkende criminaliteit op Curaçao het besluit genomen om criminaliteit breder aan te pakken. In dit kader werd het plan ‘Hoe minder preventie, hoe meer repressie’ gemaakt.
Dit plan van aanpak houdt onder meer ‘een daadkrachtig optreden van het Korps Politie Curaçao, het Vrijwilligerskorps Curaçao (VKC) en de Transporte Publiko (TP) in een samenwerkingsverband’ in. Dit plan heeft echter, zo staat nu in het plan voor 2014 voor de aanpak van criminaliteit dat gisteren aan de Staten is aangeboden, wegens de moord op Wiels in mei 2013 geen doorgang gekregen.
De aanpak zal nu alsnog zijn doorgang krijgen, maar dan op een meer kostenbesparende wijze. In het plan van aanpak zijn zeven deelprojecten opgenomen. Deze zijn: handhaving en toezicht; opsporing en vervolging; bestuurlijke handhaving; informatie; preventie en netwerken; communicatie; samenwerking met andere ministeries.
Volgens het plan dat gisteren aan de Staten is gepresenteerd vormen deze zeven deelprojecten de bouwstenen om te komen tot een continu proces om de criminaliteit op een structurele wijze te bestrijden. ,,De nodige bijstellingen aan deze deelprojecten naar aanleiding van de financiële toestand zullen door de verantwoordelijke (trekker) worden uitgevoerd”, zo staat in het plan.
De politie zal zich gedurende dit jaar met name inzetten om autodiefstal, woning- en bedrijfsinbraken, roofovervallen, vuurwapengebruik en vuurwapenhandel en verkeersveiligheid aan te pakken, zo staat verder in het plan ‘Aanpak Geprioriteerde Delicten Jaar 2014’.
Bron: Antilliaans Dagblad
Advertentie