31 C
Willemstad
• vrijdag 4 juli 2025

Extra | Journaal 6 juni 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, June 5, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 5 juni 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, June 4, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2025

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 3, 2025

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AD | De Winkel bv failliet verklaard

HomeMediaAD | De Winkel bv failliet verklaard
‘Promotors maakten onderneming kapot’ | Jeu Olimpio

Willemstad – De Winkel bv – exploitant van de horecagelegenheden in Scharloo achter bioscoop The Movies, ook wel bekend als District 1850 – is na een periode van surseance van betaling door het gerecht failliet verklaard.

Het verslag van de bewindvoerder geeft een droevig beeld van (onbekende) schulden, misleiding en administratieve chaos.

De vennootschap werd meest recentelijk bestuurd door Marcus Jansen, 51 jaar geleden op Curaçao geboren. Hij zegt veel ervaring te hebben in het opzetten en besturen van ondernemingen. In de Verenigde Staten heeft hij, volgens zijn zeggen, meer dan vijftien jaar lang horecazaken gekocht, levensvatbaar gemaakt en verkocht. ,,Hij zou 28 ondernemingen hebben gehad”, aldus bewindvoerder Barbara Nagelmakers. In verband met het faillissement is zij inmiddels aangesteld als curator.

Jansen heeft begin 2016 de aandelen in De Winkel gekocht voor 25.000 gulden. Hij heeft geen ‘due diligence’ (financieel-administratief boekenonderzoek) gedaan. Verder kocht hij de inboedel voor 125.000 gulden. ,,Dat is vreemd”, schrijft de bewindvoerder, ,,omdat de inboedel die Jansen zou hebben gekocht van de vorige aandeelhouder, volgens zeggen van Jansen, ook op de balans van de vennootschap stond.” De bewindvoerder/curator gaat ervan uit dat de inboedel eigendom is van de vennootschap.

Nadat Jansen de vennootschap had gekocht (van de 40-jarige Gregory Dirk Teunissen), bleek dat De Winkel veel schulden had. De bv had een directeur die ‘heel jong en onervaren was’, Lisa Kruis. In mei 2016 is zij naar Nederland vertrokken. In november heeft zij zich laten uitschrijven als directeur. Sinds die tijd, tot de aanvraag van de surseance, had de vennootschap geen directie. Toen Kruis vertrok, bleek dat er geen boekhouding en administratie was.

Jansen had vanaf mei 2016 de feitelijke leiding over De Winkel. Hij heeft nieuwe promotors aangetrokken voor de exploitatie van De Winkel. ,,Die hebben naar zijn zeggen de onderneming kapot gemaakt”, aldus het bewindvoerdersverslag. Voor de behandeling van het faillissementsverzoek heeft Jansen zich als bestuurder laten inschrijven.

Er bleek geen enkele administratie te zijn. De bewindvoerder heeft er meermalen sterk op aangedrongen dat de administratie alsnog zou worden opgezet. Er zijn meerdere personen bij de bewindvoerder geïntroduceerd die de administratie zouden opzetten. Zij heeft Jansen toestemming gegeven om een computer te kopen en daarop het administratieprogramma Quickbooks te laten installeren.

De Winkel huurt van Stichting Monumentenzorg Curaçao het gebouw dat voorheen eigendom was van de familie Winkel. De bv heeft een vergunning om daar tot in de kleine uurtjes feesten en evenementen te organiseren. Verhuurder Monumentenzorg heeft laten weten dat een dergelijke vergunning niet meer zal worden afgegeven.

Monumentenzorg had voor surseance al een procedure tegen De Winkel ingediend wegens onbetaalde huur. De vordering bedraagt volgens de stichting bijna 120.000 gulden. De bewindvoerder heeft Jansen meerdere keren geadviseerd om met Monumentenzorg om de tafel te gaan zitten, om overeenstemming te bereiken over de omvang van de vordering.

,,Jansen heeft dat niet gedaan. Hij heeft zijn advocaat ook desgevraagd niet van informatie voorzien, zodat ook de advocaat van De Winkel (André Small, red.) niet in de gelegenheid was om met Monumentenzorg tot een schikking te komen.”

Prognose bij lange na niet gehaald

In april kreeg bewindvoerder Nagelmakers een liquiditeitsprognose. Die ging ervan uit dat in de periode van 28 april tot eind mei een winst zou zijn gerealiseerd van 42.000 gulden. ,,Die prognose is bij lange na niet gehaald.”

Eind mei heeft de directeur een stuk ter hand gesteld waarin hij de bewindvoerder voorspiegelde dat er potentiële huurders waren voor het pand. Hij voorzag potentiële opbrengsten van 10.600 gulden per maand. In het plan stond ook dat het oude Tutu Tango, een ooit zeer succesvol restaurant, weer nieuw leven ingeblazen zou worden.

,,Jansen heeft gaande de surseance iedere keer prachtige plannen uiteengezet tegenover de bewindvoerder. Hij heeft echter geen van deze plannen gerealiseerd”, zo meldt het verslag.

De bewindvoerder ziet maar één reële mogelijkheid om aan de schuldeisers te voldoen en dat is de verkoop van de aandelen aan een partij die de vergunning wil hebben en exploiteren en die bereid is de schuldeisers te betalen. Intussen is De Winkel in staat van faillissement verklaard, op advies van de bewindvoerder ‘omdat er geen vooruitzicht is dat het bedrijf de schuldeisers binnen redelijke tijde geheel of gedeeltelijke zal kunnen voldoen’, zoals de beschikking van het gerecht luidt.

De tijdens de zitting aanwezige schuldeisers is gevraagd wie van hen tegen de definitieve verlening van surseance wil stemmen. De vijf ter vergadering aanwezige schuldeisers verklaarden in meerderheid tegen te zijn. De bewindvoerder beschikt niet over jaarrekeningen van De Winkel. Over 2014, 2015 en 2016 is een aangifte winstbelasting gedaan die de winst gelijk aan nul stelt. Het balanstotaal is ‘onbekend’, aldus het verslag, dat wel enkele omzetgegevens vermeldt: niet over 2017 en ook niet over 2016, maar in 2015 zou 70.000 omzet zijn gedraaid, wat slechts een fractie is van de 780.000 gulden over 2014 (beide jaren onder de vorige eigenaar). Op de bankrekening staat 19.800 gulden.

De bewindvoerder was met directeur Jansen overeengekomen dat hij toestemming zou vragen voor uitgaven, dat hij van tevoren zou mededelen welke events hij zou houden, dat hij iedere maandag een overzicht zou geven van de opbrengst en kosten van de evenementen van het voorafgaande weekeinde en dat dan direct de cashopbrengst op de bankrekening zou worden gestort. ,,De bewindvoerder heeft Jansen talloze keren aan die overeenkomst moeten herinneren. Hij is de overeenkomst deels niet en verder onregelmatig nagekomen. De bewindvoerder kon daardoor niet goed controleren wat er in De Winkel omgaat. De vele cashtransacties zijn niet te controleren. Deze werden ook nog eens te laat verantwoord.”

In het gehuurde staat drank. Die is volgens de directeur niet van De Winkel, maar ‘door derden’ gekocht voor De Winkel. Die derden krijgen na een evenement direct de drank terugbetaald. ,,Deze constructie is ook niet te controleren”, stelt het verslag. ,,Jansen liet de drank die stond opgeslagen ook niet aan de bewindvoerder zien. Deze kwam er bij toeval achter dat de drank in het pand stond.”

De bewindvoerder heeft geen zicht op de opbrengsten van de drank. ,,De omzet is verder moeilijk tot niet controleerbaar omdat veel omzet contant wordt betaald.” De Winkel heeft geen verzekeringen. De huur van het pand bedraagt maandelijks 15.900 gulden. Gedurende de surseance is de huur steeds tijdig betaald. De directeur is twee keer vergeten dat de huur moest worden betaald.

,,De bewindvoerder heeft hem daar, op de laatste dag dat kon worden betaald, aan herinnerd.” De keren dat hij zelf aan de betaling dacht, kwam hij zonder afspraak op de laatste betaaldag naar het kantoor van de bewindvoerder om een handtekening te vragen voor de betaling.

Over de ‘oorzaak van de surseance’, gevolgd door faillissement, meldt het verslag van Nagelmakers: ,,Jansen meent dat hij gebruik heeft gemaakt van verkeerde promotors die er voor zorgden dat klanten wegbleven bij De Winkel. Verder was er een slechte bedrijfsleider toen hij de aandelen overnam. Zij heeft de onderneming slecht geleid en geen administratie bijgehouden. Toen Jansen de aandelen kocht, wist hij niet dat er omvangrijke schulden waren, waardoor de onderneming het financieel moeilijk heeft.”

De bewindvoerder heeft van alle evenementen een overzicht gekregen met daarop de kosten en de opbrengsten. De gelden kwamen deels via ATM en deels contant binnen. De contante gelden werden na de evenementen gestort. De directeur stelt dat De Winkel debiteuren heeft. Hij zou die gaan innen. De bewindvoerder heeft echter geen inzage in de omvang van de vorderingen. De huur en Aqualectra zijn tijdens de surseance betaald.

Jansen zegt dat hij werknemers en iedereen die werkzaamheden deed voor feesten of daaraan leverde, heeft betaald. De Winkel werkt niet met vast personeel, maar met losse krachten. De SVB heeft geen vordering ingediend. Jansen heeft nooit gerept over een vordering van de SVB. De bewindvoerder heeft in augustus van de Belastingdienst een overzicht met openstaande schulden ontvangen. Daaruit blijkt dat SVB een vordering van 103.000 heeft op De Winkel. Ook de Belastingdienst heeft nog geld te goed, volgens opgave van Jansen een vordering van 226.000 wegens onbetaalde loonbelasting, omzetbelasting en AVBZ.

Maar onlangs vroeg de bewindvoerder een overzicht van de schulden van De Winkel op en uit het overzicht blijkt dat de fiscus een vordering van 370.555 op De Winkel heeft wegens onbetaalde AVBZ, OB, WBA, BVZ en LB. De conclusie is dat de winst die wordt gemaakt ‘onvoldoende is’ om op termijn de schulden die de vennootschap heeft, geheel of gedeeltelijk te voldoen.

,,Dat klemt te meer daar recent is gebleken dat de schulden van De Winkel ruim 200.000 hoger zijn dan de directeur heeft gemeld.” In de surseance is geen geld gespaard. De kosten van de bewindvoerder zijn nog niet in rekening gebracht. Als dat wel was gedaan, zou het tegoed op de bankrekening beduidend lager zijn.

Directeur-eigenaar Jansen heeft geen akkoord voorgesteld. De bewindvoerder heeft geen plan ontvangen om de schuldeisers in de toekomst te betalen. Bewindvoerder Nagelmakers meent daarom dat het faillissement van De Winkel bv moet worden uitgesproken.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. Slechte administratie voeren gebeurt wel vaker in die tent. Sinds Lau er is vertrokken is geld jatten, belasting niet betalen etc heel normaal daar. Tja en de vorige directeur was gewoon een barmeisje daar…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties