
CURAÇAO – Ministers en andere bestuurders op Sint Maarten hebben vrij spel om hun eigen zaakjes te regelen. Het eiland, dat in 2010 autonoom werd, maar binnen het koninkrijk bleef, heeft nauwelijks instituties die dat kunnen voorkomen of die de toch al gebrekkige wetgeving kunnen handhaven.
Dat staat in een rapport dat in opdracht van minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) is uitgevoerd door PricewaterhouseCoopers. Die deed onderzoek naar de integriteit binnen de overheid van Sint Maarten en een aantal overheidsbedrijven op dat eiland.
Integriteitskwesties
Het onderzoek richtte zich op bekende kwetsbare sectoren zoals het gokwezen, de prostitutie, het vreemdelingenverkeer, infrastructurele werken en grote aanbestedingen. Volgens de onderzoekers is het gebrek aan goede wetgeving, regels en handhaving de oorzaak dat integriteitskwesties ongestraft blijven op Sint Maarten. Ook is het eiland om die reden een paradijs voor internationale mensenhandel en witwaspraktijken.
Vriendjespolitiek
Het rapport schetst een treurig beeld van ministers en hoge ambtenaren die zich bemoeien met werk- en verblijfsvergunningen, vestigingsvergunningen en allerhande zaken ten behoeve van eigen vriendjes en familie.
Macht
Ministers hebben een bijna ongecontroleerde macht op hun ministeries, waarbij ambtelijke adviezen ongemotiveerd in de prullenbak verdwijnen of eigenhandig worden gewijzigd. Een van de ministers zegt tegen het onderzoeksteam dat hij elke dag opnieuw schrikt als hij zich realiseert hoeveel macht hij heeft.
© Novum
Bron: Versgeperst