28 C
Willemstad
• woensdag 24 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Amigoe | Instructies RMR heet hangijzer tijdens Ipko

HomeMediaAmigoe | Instructies RMR heet hangijzer tijdens Ipko
Instructies RMR heet hangijzer tijdens Ipko
Instructies RMR heet hangijzer tijdens Ipko

WILLEMSTAD — Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang neemt niet deel aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) dat morgen van start gaat op Aruba. Dit in verband met een motie die door een meerderheid van de Staten op 21 oktober vorig jaar is aangenomen. Instructies van de Rijksministerraad (RMR) aan de gouverneurs van Aruba en St. Maarten vorig jaar worden een heet hangijzer tijdens de discussies van het Ipko.

In een brief aan de voorzitter van de vaste commissie Koninkrijksaangelegenheden en Interparlementaire Relaties, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), alsmede aan de voorzitter van de Staten Marcolino ‘Mike’ Franco (Pais) stelt Leeflang dat een van de agendapunten tijdens het Ipko zal zijn: gebruikmaking van artikelen 15 tot en met 21 van het Reglement voor de Gouverneur door de RMR.

Het Reglement voor de Gouverneur kwam dit jaar in opspraak nadat de RMR artikelen 15 en 21 heeft gebruikt om buiten het Statuut om een directe instructie te geven aan de gouverneurs van Aruba en St. Maarten. Op Aruba werd de gouverneur geïnstrueerd om de door het parlement van Aruba goedgekeurde begroting voor 2015 niet te ondertekenen terwijl de gouverneur van St. Maarten geïnstrueerd werd om een grondige screening te laten verrichten naar de nieuwe ministersploeg met behulp van door Nederland ter beschikking gestelde onderzoekers.

Deze instructies waren de reden voor de motie van 21 oktober vorig jaar van de Staten van Curaçao waarin werd besloten om de griffier van de Staten instructies te geven om een voorstel op te stellen voor een wijziging van de Staatsregeling van Curaçao. Voornaamste aanpassing moet zijn dat in de toekomst het de Staten van Curaçao zijn die de minister-president en de overige ministers benoemen en ontslaan (artikel 29 van de Staatsregeling). Een zeer extreem standpunt, vindt Leeflang.

Zij vindt dat een dergelijke wijziging van het Statuut de gouverneur compleet buitenspel zet voor wat betreft de screening van kandidaat-ministers. Dit is voor Leeflang onaanvaardbaar omdat er aan de screeningswet wordt getornd die juist is gemaakt om de integriteit van kandidaat-ministers te garanderen.

Door niet niet deel te nemen aan het Ipko wil Leeflang bewijzen dat er geen enkele twijfel kan bestaan over het feit dat zij de motie van 21 oktober met kracht afwijst. Zeker omdat de voorzitter van de Curaçaose delegatie tijdens het Ipko, Wilsoe, de motie heeft mede-ondertekend.

De delegaties van Curaçao, Aruba en St. Maarten beramen zich vandaag op een onderzoek naar de gebruikmaking van artikelen 15 en 21 van het Reglement voor de Gouverneur. De conclusie van dit onderzoek is dat de RMR met de instructie middels een Koninklijk besluit aan de gouverneur van Aruba zich heeft gemengd in een binnenlandse aangelegenheid en dat de instructie om de begroting niet te ondertekenen ‘contra legem’ is.

De tripartiete vergadering van vandaag vindt plaats onder leiding van de voorzitters van de Staten van de drie landen: Marcolino ‘Mike’ Franco, Marisol Lopez-Tromp en Lloyd Richardson. Deze vergadering zal zich verder concentreren op de besluitenlijst van de tripartiete vergadering van april vorig jaar met onderwerpen zoals het democratisch deficit en het organiseren van meer frequente tripartiete vergaderingen tussen de drie landen.

Tevens bereiden de drie parlementen zich tijdens deze vergadering ook voor op het Ipko van morgen dat tot en met 9 januari duurt. De eerste zes agendapunten voor het Ipko komen van de laatste bijeenkomst in juni 2014.

De parlementariërs krijgen daarnaast ook een follow-up van de werkgroepen Jeugd, Onderwijs, Integriteit en Good Governance en Energie. Op de agenda staan verder een discussie over het resultaat van de conferentie over Gezondheidszorg in Aruba en een follow-up over economische kansen binnen het Koninkrijk.

Naast het onderwerp ‘het gebruik van artikelen 15 en 21 van het Reglement voor de Gouverneur door de Rijksministerraad’ zijn ook de onderwerpen geschillen- en oplossingenregeling; screeningsproces voor kandidaat-ministers, het rapport van de Europese Commissie tegen Racisme en Intolerantie (Ecri) en discriminatie binnen het Koninkrijk en de stand van zaken betreffende Rijkswetten als nieuwe onderwerpen op de agenda gezet.

De parlementaire delegaties zullen tevens een bezoek brengen aan de Waste to Energy Facility en aan het nieuwe gebouw van het Gerecht in Eerste Aanleg van Aruba. Bij het overleg zijn ook Nederlandse Eerste en Tweede Kamerleden aanwezig. De Nederlandse delegatie wordt geleid door voorzitter van de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer Jeroen Recourt en vicevoorzitter en Eerste Kamerlid Marijke Linthorst.

Bron: Amigoe

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties