31 C
Willemstad
• zondag 19 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Overtuigd gekozen

HomeAuteursIngezondenIngezonden | Overtuigd gekozen
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Fred Rabeling aan het woord.

De Nederlandse Antillen waren niet succesvol bestuurbaar omdat Bonaire een blok aan het been was, Sint Maarten regelmatig dwarslag en Saba en Sint Eustatius een dusdanige wippositie innamen dat deze eilanden ook de landsregering konden maken en breken, tevens frustreerden de twee bestuurslagen op Curaçao elkaar regelmatig.

Althans dat was mijn overtuiging toen ik in 2009 voor de autonome status van Curaçao in het Koninkrijk koos. Inmiddels hebben wij bijna tien jaar deze autonome status. Wat heeft het ons gebracht? Ik noem een beperkte selectie:

– Een valse start met een compleet incapabele, ja zelfs onbetrouwbare, regering waarvan de eerste minister, voor zijn in die periode uitgehaalde streken, alweer een tijdje op staatskosten opgesloten zit; om over de toenmalige minister van Financiën maar niet te spreken.

– Een (nog steeds) parlementslid dat een oplichtersstreek met mondkapjes (hoe ironisch ook in deze tijd) heeft uitgehaald.

– Meer dan zeventig ministers in minder dan tien jaar tijd; meer dan tien ministers op zo’n – voor een land in ontwikkeling

– essentiële post als Onderwijs.

– Een onderwijssysteem dat steeds verder achteropraakt; het niveau van instroom in het voortgezet onderwijs loopt steeds verder terug.

– Onderwijsinspecteurs die nog niet eens een mbo-niveau hebben.

– Stichtingen in het onderwijsveld (FPI en FMS) waar de minister geen greep op heeft en ieder vrolijk zijn eigen weg gaat (op ’s Lands kosten).

– Het nieuwe ziekenhuis dat qua kosten gierend uit de hand is gelopen.

– Het opzetten van een Wellness Centrum met eigen bestuur en budget; waarom niet integreren in de bestaande gezondheidszorg?

– Een bank die al meer dan zeven jaar onder toezicht staat van de Centrale Bank, vervolgens toch nog onderuitgaat (althans zie vandaag maar je tegoed op te halen).

– De chaos bij de Centrale Bank waar een (voormalig) president zijn eigen koninkrijk had gecreëerd en een vervanger met een internationale status die binnen een paar maanden de pijp aan Maarten heeft gegeven; reden onbekend, doe maar een gok!

– Een luchtvaartmaatschappij die met vele miljoenen

– tegen beter weten en ervaring in

– met geld van de belastingbetaler in de lucht werd gehouden, om uiteindelijk toch naar de verwachte zielen te gaan.

– Jaarrekeningen van het land waar geen goedkeurende verklaringen voor worden afgegeven door de Rekenkamer omdat de afwijkingen structureel exorbitant en onverklaarbaar zijn. (In 2018 alleen al 45 miljoen gulden onterecht aan salarissen van ambtenaren uitbetaald vanwege een gebrekkige personeels- en salarisadministratie).

– Compleet uit de hand gelopen structuur van overheids-nv’s en -stichtingen, waar buitenproportionele vergoedingen worden betaald.

– Een economie die de laatste tien jaar alleen maar gekrompen is; terwijl de wereldeconomie gegroeid is. Het staat buiten kijf dat de bestuurders niet de negatieve invloed van de situatie in Venezuela kan worden aangerekend, uiteraard evenmin de huidige coronacrisis; echter wel de hele lijst (en meer!) als hiervoor genoemd.

Bestuurders van verschillende politieke partijen en regeringen – het ‘politiek collectief’ – zijn hiervoor verantwoordelijk. Een land met 150.000 inwoners dat zelfverzorgend dient te zijn, is – vanwege de omvang en beperkte economische slagkracht – welhaast een onmogelijke zaak in de huidige wereld waarin landen elkaar opzoeken en samenwerken.

Naar mijn mening is Curaçao, met alle verplichtingen die een land toebehoren en voor zover wij enigszins de Europese levensstandaard willen aanhouden, eenvoudigweg niet financierbaar. Goedbedoelde aangekondigde aanpassingen van veel te hoge salarissen is te laat en absoluut onvoldoende.

Hoe lang willen, maar vooral kunnen, wij doorgaan met deze kostbare en inefficiënte werkwijze ten gunste van enkelen en ten koste van velen en vooral de jeugd? Onderwijs, volksgezondheid, volkshuisvesting, armoedebestrijding en bovenal financiën zullen naar een ander platform getild moeten worden. Het roer moet om!

Ik ben voorstander van een vergaande integratie met Nederland; noem het gemeente, provincie, BES-C of wat dan ook. Er zal een beweging moeten komen die dit voorstaat, met als doel een referendum waarbij een tijdige, transparante en goed geïnformeerde bevolking overtuigd kan kiezen.

Fred Rabeling,
Curaçao

Dit artikel is geplaatst in

13 reacties

  1. Zijn ze ook niet. Worden gegijzeld.
    Door een stelletje kwetsbare oudjes.
    Die beschermd worden door een groep die t niks uit maakt.
    Maar wel ongeduldig wordt. Die ook familie hebben.
    En ik zeg die groep dit is niet de toekomst.
    Pijn vergelden met pijn is niet de toekomst omdat t blijft terugkeren.
    Vrijheid zit in de vrijheid van keuze.
    Happiness zit in tevredenheid met gevoel.
    Laat je niet leiden door leugens.
    Maar door kennis en eerlijkheid.

  2. Nederland is niet van lotje getikt, die willen Curacao immers niet. Heel jammer het zou hier ‘n paradijsje kunnen zijn, ongeveer als Monaco. De mensen zouden het allemaal goed hebben. En de mfk kdnt ps , ‘n flinke trap tegen die dikke volgevreten lijven. Met jacinta vddijs monk pisas cooper rojer in ‘t cachot.

  3. Denk je nou echt dat Nederland toestaat dat Curacao een gemeente wordt? Vergeet het maar!
    Ga maar na hoe Asjes’ politieke carrière verliep vanaf 10-10-10. Bij verkiezingen kreeg hij 2 stemmen , van zijn vrouw en van de buurman (oké een beetje gechargeerd, maar toch). Toen maakten ze hem Statenvoorzitter ( waar hij pogingen deed de democratie om zeep te helpen). Door omstandigheden, een noodlottige dood van Wiels en een al dan niet gefingeerde achtergelaten brief van Wiels werd hij plotsklaps MinPres. En dat terwijl hij maar 2 stemmen kreeg bij de verkiezingen( jaja, gechargeerd).
    Bij de eerstvolgende verkiezingen was hij uit PS verwijderd en startte hij zijn eigen partij. En wat bleek : hij kreeg maar 1 stem , zelfs de buurman was afgehaakt ( gechargeerd). Asjes van het politieke toneel verdwenen. Dus toch nog politieke carrière gemaakt en een paar overheidsfuncties binnengesleept ondanks dat niemand van het volk van hem gediend was.
    Cooper zelfde laken en pak. Korter: MAN, weggestuurd, eigen partij, bij verkiezingen nauwelijks stemmen, dus ging hij naar de MFK waar een verkozen lid plaats voor hem maakte/moest maken.
    Dus de kiezers wilden niet dat deze 2 heren het volk zou vertegenwoordigen maar met de kiezers hadden zij/en hun partijen niets te maken. Dat vonden/vinden ze maar klootjesvolk. Die wil van het volk werd overigens door deze heren ingewilligd : ze hebben in de Staten nooit het volk vertegenwoordigd.

  4. Als Curacao onafhankelijk wordt gaat men in Nederland feestend de straat op.

    En bij de 200 gaan de champagne flessen open. Dat garandeert een continuïteit van hun status. De 200 hebben het in Haïti nog beter als hier en daar zijn ze helemaal onaantastbaar.

  5. Laten we elkaar (en Emsley Tromp) geen mietje noemen, Nederland heeft de buik vol van Curacao.

    Miljarden steun zijn hier in de loop der jaren in bodemloze putten verdwenen, zeer vakkundig gedaan door Terror Cova, Mario Evertsz, Heny Jourdain en een reeks van andere parasieten. En Nederland krijgt daar stank voor dank voor.

    Nederland wordt uitgemaakt voor kolonisator en Antilliaans tuig terroriseert de straten (Opsporing Verzocht gezien gisteren? Het ene lopende Antilliaanse strafblad had weer een ander lopend Antilliaans strafblad vermoord) en strijkt bijstand op die verveelvoudigd wordt met drugs handel.

    Als Curacao onafhankelijk wordt gaat men in Nederland feestend de straat op.

  6. @Just Saying
    Gezien al hetgeen naar voren brengt, mis ik 1 ding, namelijk is er aan Nederlandse zijde interesse in verdere integratie?

    Ik heb de indruk/overtuiging dat de Nederlandse politici dáár hun handen niet aan willen branden, immers op enig ogenblik zal je toch weer te maken met die corrupte Curacaose “elite” die (een vos verleert zijn streken niet) aan makamba-bashing zal blijven doen, en daar hebben wij onze neus vol van.
    De Nederlandse kiezer zal hier ook absoluut niet warm voor lopen.

    Curacao zal, of je wilt of niet, blijvend zijn eigen boontjes moet doppen!

  7. Philip Martis en Franklin Sluis distantieren zich van dit stuk van Fred Rabeling.

    Fred heeft natuurlijk helemaal gelijk, het moet afgelopen zijn met een land waarin dj’s, dansleraren, casinoverslaafden in het parlement zitten naast een viswijf van Boca Sami die op het punt staat voor meerdere jaren te worden opgesloten maar met instemming van iedereen haar zetel (15 K per maand voor een vier urige workweek) vasthoudt.

    Kan de commissie integriteit daar wat aan doen? O nee, die wordt geleid door mafiameid Stella van Rijn.

  8. Laten we eerlijk zijn. Het is een groepje van ong 200 man/vrouw die alle touwtjes in handen hebben.
    Een andere definitie is criminele organisatie.
    Mag dan wel ” democratisch” gekozen zijn. Maar een deel van het vergaarde kapitaal wordt weer geïnvesteerd in de verkiezingen ter voortbestaan van de zelfde groep.

  9. Laten we eerlijk zijn. Het is een groepje van ong 200 man/vrouw die alle touwtjes in handen hebben. Dan lopen hier omheen nogal wat gunstenverleners die ook mee mogen snoepen zolang ze maar hun ogen dichtdoen en niets zeggen. Dan een grote groep die vaak met leugens en een botje worden zoet gehouden.

    Dit clubje zat er altijd en zit er nog steeds. Soms vliegen ze elkaar naar de haren maar uiteindelijk hebben ze elkaar nodig.

    Zolang dit clubje niet aangepakt blijft het zo. Zij zijn degene die beslissen wie wat mag doen, wie in welke Rvc mag zitten en wie hier en daar een baantje krijgen. Ze zijn goed ingedekt door advocaten en accountants.

    Nederland kan of wil niet ingrijpen dus blijven we zo bestaan. Tel daarop een niet functioneerde OM en een trieste journalistiek.

  10. Het is de algemeen bekende opsomming van falen.
    En uiteraard volledig terecht. Geen woord aan gelogen of overdreven.
    De oplossing, zoals aangedragen, zeer goed mogelijk en het zou ook een echte oplossing zijn.
    Alleen: ons lokaal bestuur gaat dit niet aandragen en zullen, bij het laag geschoolde electoraat, het argument aandragen dat alles waarvoor gevochten en bereikt is verloren zal gaan. Zelfs het argument dat we dan terug gaan naar de tijd van de slaven houdende kolonisator zal gebruikt worden. Waardoor zelfs de uitkomst van een referendum twijfelachtig is
    En dan nog, hoe groot is de kans dat Nederland dit wil?

  11. “Naar mijn mening is Curaçao, met alle verplichtingen die een land toebehoren en voor zover wij enigszins de Europese levensstandaard willen aanhouden, eenvoudigweg niet financierbaar”.

    Het kàn wel, Curaçao als zelfstandig land als:
    – de wil er maar is bij onze bestuurders om het land vooruit te helpen
    – als we bestuurders hebben die het belang van het land en het volk voorop stellen ipv van zichzelf, vriendjes en familie
    – als bestuurders worden aangesteld op basis van kennis en kunde waardoor ook de YDK die in het buitenland zijn gaan studeren een reden hebben om weer terug te komen

    en zo kunnen we helaas nog wel even doorgaan. Maar we moeten constateren dat de wil er gewoon niet is. Waarom kan op Aruba de Wever-Kroes norm nu wel al ingevoerd zijn? Hier is men vanaf augustus vorig jaar, toen de hoge salarissen werden gelekt al ‘bezig’ met het aanpassen van de concept wetgeving. Op het totaal van de begroting is het tekort ‘beheersbaar’ als de juiste maatregelen worden genomen. Ik denk dat het tijd is voor een nieuwe generatie bestuurders op het eiland. Liever een nieuwe groep die wegens gebrek aan ervaring af en toe een foutje maakt dan een groep ‘ervaren’ bestuurders die alleen aan zichzelf denkt.
    Dit land kan zoveel beter, maar integriteit blijft hierbij het sleutelwoord.
    Dat gezegd hebbende klinkt verdere integratie met Nederland opeens als een aantrekkelijk alternatief…

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties