28 C
Willemstad
• dinsdag 21 september 2021 05:08

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie | Een nieuwe nationale identiteit?

Opinie George Lichtveld

Opinie | Persbureau Curacao

De afgelopen dagen hebben er in diverse dagbladen grote advertenties gestaan afkomstig van de Regering van Curacao, waarin vrijwilligers (met expertise) worden opgeroepen om onderdeel te vormen van het Comite Nationaal Embleem. Het comité heeft tot taak om de Regering te adviseren in het creeren van een nieuw nationaal embleem voor Curacao en om de Regering te assisteren in de implementatie daarvan.

Ik vermoed dat gaat om het ontwerpen van een nieuw heraldisch wapenschild voor Curacao. De lezer wordt in de aanhef uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan het creëren van een nieuwe nationale identiteit. Daarmee begint voor mij reeds de onduidelijkheid want eerlijk gezegd, weet ik niet wat ik mij zou moeten voorstellen van onze huidige nationale identiteit en zover die bekend is, wat de reden is waarom die thans vernieuwd moet worden en wat de nieuwe identiteit alsdan zou moeten behelzen. Mogelijk kan de regering dat uitleggen.

- Advertentie -

Verder mag ik er op wijzen dat het ontwerpen van een heraldisch wapenschild een zaak is die aan experts moet worden overgelaten, mensen die thuis zijn in het heraldische systeem, de -kunst en -kunde, en dus op de hoogte zijn van de symboliek van de daarin opgenomen voorwerpen (kroon, helm, schip, leeuw, schildhouders, enz.) , de betekenis kennen van gehanteerde kleuren en van het hoe en waarom van de vlakverdeling van het schild ( in kwadranten, middenschild, hartschild, enz.).

Dit zijn allemaal aspecten die in de heraldiek een specifieke betekenis/funktie hebben die vaak voort gekomen is uit historische gebeurtenissen. Het huidige wapenschild van Curaçao is en fraai voorbeeld van eerbiedwaardige en esthetische heraldiek, en ziet er typografisch/stilistisch prachtig uit, ik zou niet weten wat daaraan te verbeteren of waarom het vervangen zou moeten worden.

Het huidige wapenschild van Curaçao

Maar aangezien ik in het duister tast over de nieuwe nationale identiteit waar wij blijkbaar op zoek naar zijn (kan iemand mij op weg helpen?), kan ik niet ingaan op eventuele bezwaren die tegen het huidige wapenschild zouden kunnen gelden. In de wereld van grafisch ontwerpen geldt in ieder geval een gouden regel: “Never change a good brand”, een les die o.a. Coca Cola the hard way geleerd heeft.

- Advertisement -

Wij moeten ophouden met beunhazerij, het ontwerpen van een wapenschild vergt vakmanschap en kan niet worden overgelaten aan burgers die denken dat omdat zij wat foefjes kunnen uithalen met fotoshop-programma’s of aardig kunnen schetsen, plotseling grafische ontwerpers zijn geworden.

Dit nog afgezien van het feit dat hoogstwaarschijnlijk geen van de personen die worden opgeroepen thuis is in de wereld van de heraldiek en dus ook geen besef hebben waarmee zij bezig zijn. Ik heb nooit gesnapt waarom als het gaat om het tot stand brengen van financieel/administratieve producten er professionele accountants of boekhouddeskundigen worden ingehuurd en als het gaat om ICT-problematieken de expertise van communicatie/netwerk-deskundigen wordt gezocht, maar wanneer het gaat om het vervaardigen van grafische produkten plotseling iedereen capabel is en dat het inhuren van een grafisch ontwerper als een volstrekt overbodige luxe wordt beschouwd. Schoenmaker blijf bij je leest!

Wij vragen de burger ook niet om de regering te helpen met de opstelling van de landsbegroting. Voor zover wij een nieuw wapenschild willen hebben (nogmaals, ik zou niet weten waarom) laat het ontwerpen daarvan dan over aan een team van heraldieke experts samen met grafische ontwerpers, laat hun een aantal ontwerpen maken en leg die dan vervolgens voor aan een comité van wijze mannen en vrouwen.

Curacao is qua bestuurlijk niveau reeds erg aan het afglijden, wij hoeven dat beschamende beeld niet nog eens een keer te versterken door met een verminkt en onprofessioneel beeldmerk onszelf belachelijk te gaan staan maken (Wat gaat het worden, Kompa Nanzi dansend met een geit, een kadushi cactus met strohoed op of een uit de boeien springende dividivi boom? Ik moet er niet aan denken!) .

Welke overheidsdienst dit soort ondoordachte projecten bedenkt weet ik niet, het lijkt of de ambtenarij niets beters te doen heeft terwijl het land een ernstige crisis door maakt welke maakt dat er eigenlijk geen ruimte zou moeten bestaan voor dit soort onnodige spielerei.

Waar liggen in hemelsnaam onze prioriteiten?

GEORGE LICHTVELD

- Advertisement -

Artikel delen

7 reacties

 1. Want als we het wapen met al de koloniale symbolen veranderen zal alles beter gaan?
  Net als het veranderen van Peter Stuyvesant college naar Jan di paula heeft geleid tot betere schoolresultaten?
  Symboolpolitiek pur sang!
  Hoe goedkoop kan je politiek zijn

 2. We hebben al dia di bandera, Siman di Kultura.. Allemaal om onze nationale identiteit. Toch liggen de meeste mensen hier niet wakker van.

  Denk je nu dat men wakker gaat liggen om het wapen van Curacao?

  Zijn trouwens meerdere onafhankelijke landen in onze regio die bv de boten van Columbus in hun wapen hebben.. Dat kan wel?

 3. Mooi symbool, a black hole!
  Black voor de vele aqualectra black-outs !
  Hole , voor de ontelbare gaten in de weg, de begroting, en het achterste van onze ministers, staatsbedrijfdirecteuren en parlementariërs!
  Waar kan ik mijn trofee opeisen?

 4. Mooi weer, George.
  Weldenkende mensen tasten allemaal in het duister,
  De stupiditeit druipt er weer van af’
  Meer dan 60:000 voedselpakketten, het land verkeerd in crisis, kinderen hebben het enorm zwaar. Ouderen, alleenstaanden gehandicapten, en deze flut regering maakt zich druk om de ‘identiteit’,
  Wat een walgelijke mensen dit.

 5. helemaal mee eens; 1/3 van de bevolking van de voedselbank afhanekelijk en wij gaan ons bezighouden met een wapenschild (niet eens een vlag). Goed als er dan toch een nieuw schild moet komen hierbij mijn suggesties:
  * 1000 koeien
  * space invaders
  * blackouts
  * wegen met gaten erin
  * monument van de afgebroken rolstoel loopbrug

 6. Waar liggen in hemelsnaam onze prioriteiten?
  Er is geen vertrouwen in de politiek. Par wordt gezien als het minst slechte alternatief. En die partij heeft nu niet echt kunnen schitteren in de laatste 4 jaar.
  Dus moet er weer een symbool komen dat de bevolking kan verenigen met de politieke partijen. De politieke partijen lijken hierin wel de katholieke kerk, geef het volk weer een relikwie en ze gaan harder bidden en doneren en zo versterk je de basis van je eigen bestaan. Dat deze symboliek geld kost dat beter gebruikt kan worden om noden te ledigen of zou kunnen helpen bij het leggen van een economische basis die het eiland nu ontbeert. Dan zou je, mischien kunnen preken van een toekomst plan voor de economie. Maar dat is het plan niet het plan is hou het volk dom-arm en afhankelijk van de inkomsten bron voor de politiek. Die inkomsten bron komt in gevaar als het eiland zou werken aan financiële onafhankelijkheid.

 7. George, je hebt volkomen gelijk, behalve dat het duidelijk is waarom Curaçao een nieuw wapenschild moet krijgen. Stel je voor, het wapen van Amsterdam is in het vorige verwerkt! Een schip met Nederlandse vlaggen! Kolonialisme!

  Voor de slechte verstaanders, dit is ironisch bedoeld.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -