Nu.cw | St. Maarten klaar om condities voor derde tranche te aanvaarden

SXM overheid-regering | Daily Herald

Het parlement van St. Maarten heeft maandag met een meerderheid ingestemd met de voorwaarden die Nederland stelt aan het beschikbaar stellen van de derde tranche aan fondsen voor St. Maarten. Dit ter verlichting van de economische crisis als gevolg van de Covid-19 pandemie.

Hiermee heeft Premier Silveria Jacobs groen licht gekregen om in het belang van de bevolking van Sint Maarten door te gaan met het maken van verdere afspraken met Nederland.

Jacobs heeft maandag het parlement van St. Maarten geïnformeerd over de uitkomst van de onderhandelingen met het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) rond de derde tranche liquiditeitssteun.

Het onderhandelingsteam van St. Maarten is de afgelopen zes weken in gesprek geweest met BZK. Deze onderhandelingen omvatten voornamelijk afspraken over de structurele hervormingspakketten en waar mogelijkheden zijn om de bestuurlijke macht en het land als geheel te verbeteren.

De voorgestelde Koninkrijkswet stelt het bestaan en de autoriteit vast van het Caribische orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO); een Nederlands bestuursorgaan met zelfstandige taken en bevoegdheden die de structurele hervormingen uitwerkt, maar ook assisteert met expertise en de uitvoering daarvan.

Eén van de taken van de COHO is het ondersteunen en begeleiden van de ontwikkeling en uitvoering van projecten en maatregelen door overheidsinstanties en overheidsbedrijven van de landen die zich erbij aansluiten. Deze projecten en maatregelen worden geschetst in landenpakketten. Curaçao en Aruba zijn de andere landen in het COHO.

De regering van St. Maarten heeft meer duidelijkheid gekregen over de grenzen van de bevoegdheden van de COHO, die er volgens het land alleen zal zijn om de ministeries bij te staan bij de uitvoering en om de voortgang te bewaken. De bevoegdheid van de COHO wordt beperkt door de afspraken die zijn vastgelegd in het pakket structurele hervormingen dat St. Maarten en Nederland hebben gesloten.

De bevoegdheden van de COHO omvatten niet de bevoegdheden die traditioneel en wettelijk toekomen aan de regering of het parlement van St. Maarten, zo stelt het eiland. St. Maarten zal het voortouw nemen en verantwoording afleggen over de uitvoering en afronding van de structurele hervormingen.

Zodra de regering van St. Maarten definitief haar politieke akkoord geeft aan de voorwaarden die Nederland stelt voor het beschikbaar stellen van de derde tranche liquiditeitssteun, zal Naf 61,5 miljoen worden vrijgemaakt voor onder meer het Sint Maarten Stimulus and Relief Plan (SSRP) voor de komende vier maanden.

Naast liquiditeitssteun heeft Nederland toegezegd Sint Maarten een structureel bedrag te verstrekken voor de uitvoering van maatregelen uit het nationale pakket, gericht op versterking van de rechtsstaat van Sint Maarten als subsidie. Namelijk een bedrag van maximaal 2,7 miljoen euro voor verdere ondersteuning door de Koninklijke Marechaussee en Douane bij het versterken van grensbewaking.

Verder heeft Nederland ook ingestemd met een eenmalige subsidie van 30 miljoen euro voor het gevangenissysteem, inclusief de bouw van een nieuwe gevangenis en structurele verbeteringen.

Bron: Nu.cw

4 Reacties op “Nu.cw | St. Maarten klaar om condities voor derde tranche te aanvaarden

 1. Het is een schriftelijk vastgelegde akkoord verklaring van de huidige kabinetsleden
  en huidige parlementsleden. Briefje met handtekeningen, Ik weet niet of dat juridische zeggingskracht heeft wanneer er bij komende verkiezingen nieuwe mensen de scepter zwaaien.

 2. De linkerhand tekent het dictaat van herr knops wel, jawohl!
  En de rechterhand tekent een contract met dat dubieuze amerikaanse advocatenkantoortje dat van nederland een slavernijvergoeding wil vorderen. Overigens ook betaalt door knops.
  Allemaal spelletjes van een club volksverlakkers (aan beide kanten van de oceaan) die stratego aan het spelen zijn.

 3. Leuk voor St. Maarten dat zij er klaar voor zijn om de hand op te houden….
  Als ik dit stukje goed lees ligt de macht volledig in de handen van St. Maarten en haar regering hoeft slechts haar definitieve politieke akkoord te geven….wooww, nu maar eens kijken of ze überhaupt aan de eisen voldoen. Eerst zien!

 4. In het begin trachtte ze Macho Woman te spelen tegenover Knops.
  Knops kon toen de hele Choho gedoe, in een pastic tas terugnemen.
  Knops wachte alles rustig af, en kijk nu: San Martin op de knieen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *