29 C
Willemstad
• woensdag 26 januari 2022 12:55

Laatste reacties

- Advertentie -

AVC | ABB…of toch niet?

- Advertentie -

Dick Drayer | Achterkant van Curacao

Persbureau Curacao

Vorige week werd aangekondigd dat per 1 januari 2021 de Algemene Bestedingsbelasting (ABB) op Curaçao wordt ingevoerd. Was dat al niet eens eerder gemeld? Ja hoor, om precies te zijn in juni 2019. Deja vu!

Wat is er dan in de tussentijd veranderd? En waarom zou de invoering nu slagen terwijl die vorig jaar dus niet is gelukt? De volgende dag namelijk was de ABB weer in het nieuws. Naar aanleiding van Statenvragen over de verwachte belastingopbrengsten gaf de minister aan dat momenteel nog ‘wordt gewerkt’ aan de ABB wetgeving.

Het is nu medio oktober en er wordt nog gewerkt aan wetgeving die per 1 januari 2021 in moet gaan? Een wetgeving die niet alleen vrijwel alle ondernemers raakt maar ook de belastingdienst en de douane. En ook de stichting BAB, want alle kassa’s zullen moeten worden aangepast. De OB bestaat per 1 januari immers niet meer.

- Advertentie -

Hoger

In het bericht staat nog iets vreemds: ‘De tarieven van 6, 7 en 9% blijven behouden’. Het lijkt  moeilijk te beredeneren hoe een ABB, die in beginsel alleen bij invoer en lokale productie/ dienstverlening wordt geheven, met dezelfde percentages meer op gaat leveren dan de huidige OB waarbij elke schakel in de handelsketen wordt belast.

Een ABB-tarief zou (evenals een BTW-tarief) per definitie hoger moeten liggen en derhalve ook tot stijging van consumentenprijzen en dus inflatie leiden. Het zou goed zijn als het ministerie van financiën daar verdere duidelijkheid over kan verschaffen. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft eerder gerekend met percentages van 12,84%, 9,63% en 7,49%.

Allerlaatste moment

Het ministerie van Financiën heeft ruim een jaar de tijd gehad om de eerdere tekortkomingen weg te werken, maar het lijkt erop dat – zoals wel vaker – de wetgeving pas op het allerlaatste moment klaar is. Geen mogelijkheid dus voor ondernemers en uitvoeringsorganisaties om zich op deze ingrijpende verandering voor te bereiden of hun terugkoppeling te geven op de aangepaste versie van de wetgeving.

Of misschien gaat het toch weer niet door? Zoals de afschaffing van de 50% aftrek van de OB bij invoer die eigenlijk per 1 oktober in zou gaan, in de week daarvoor werd aangekondigd en drie weken later toch niet door blijkt te gaan.

Wanneer gaat de huidige regering ondernemers nu eens serieus nemen? Dit soort wijzigingen kan niet steeds op het laatste moment worden aangekondigd. De minister van Economische Ontwikkeling en die van Financiën komen van dezelfde partij, dan moet onderlinge afstemming toch niet zo moeilijk zijn?

Vooralsnog blijft het afwachten. De ondernemers wordt aangeraden om op nieuwjaarsdag geen sociale activiteiten in te plannen. Voor het geval dat last-minute toch alle verkoopprijzen moeten worden aangepast.

Bron: Achterkant van Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

  1. Het enige waar onze politici mee bezig zijn:
    Geld verbrassen en wetgeving in elkaar sleutelen om de burgers voor dit verbrassen op te laten draaien..

  2. En dan krijgen we straks nog de Stephen Capella tax, want we gaan allemaal betalen voor wat deze Grote Giro Graaier samen met zijn moeder allemaal gestolen heeft.

    Maar Neetje van der Veen, Philip Martis en Anthony Cijntje zagen dat het goed was en Erik van nEps zette er zijn handtekening onder.

  3. Ui de publicatie heb ik begrepen dat dit geldt voor de import van goederen die nu nog voor 6% belast worden en naar 9% gaan.
    Het is niet te hopen dat dit voor levensmiddelen geldt want dan worden we als bevolking wel heel erg gestraft voor het feit dat we klakkeloos akkoord zijn gegaan met de extreme salarisverhoging in crisistijd van de poppetjes in Forti.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Pisas vergadert met Standard & Poor’s

Premier Pisas heeft vergaderd met vertegenwoordigers van Standard & Poor’s. De internationale kredietbeoordelaar bekijkt de economische toestand van Curaçao vanuit verschillende ooghoeken. Volgens Pisas werd gesproken over de...

Democracy now! | Tuesday, January 25, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 25 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Premier bezoekt Aruba voor exitstrategie corona

Premier Gilmar Pisas en Minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia hebben een bezoek gebracht aan Aruba om te leren over de exitstrategie wat betreft het coronavirus. De Arubaanse minister van...

DolfijnFM | Corendon begint met tweede fase

Corendon begint met de tweede fase en uitbreiding van de bouw van het hotel aan de Pater Eeuwensweg. Dat meldt de Èxtra. Er worden drie- tot vierhonderd...

DolfijnFM | Afspraak autokeuring nu ook digitaal

Wie op Curaçao zijn auto moet keuren, kan sneller terecht aan het digitale loket. Sinds gisteren is het afsprakensysteem van het keuringslokaal op- internet geopend. Op www.gobiernu.cw...
- Advertentie -
- Advertentie -