AntilliaansDagblad | Boycot vertraagt urgente wetgeving

‘Geloofsbrieven Capriles niet op agenda’

Willemstad – Als alle tien de oppositieleden voet bij stuk houden en niet naar de Statenvergadering komen, dreigen urgente wetsvoorstellen niet behandeld te kunnen worden. Dan kan Curaçao niet voldoen aan de voorwaarden bij eerdere financiering door Nederland.

Het gaat om drie wetten waarover de Raad van Advies in december al advies heeft uitgebracht:

(1) de ontwerp-Landsverordening tot regeling van de bezoldiging, het pensioen alsmede overige geldelijke voorzieningen van de ministers alsmede van de gevolmachtigde minister en voorzieningen ten behoeve van hun nabestaanden (Landsverordening geldelijke voorzieningen ministers);

(2) de ontwerp-Landsverordening tot regeling van de geldelijke voorzieningen ten behoeve van de leden van de Staten, alsmede hun nabestaanden (Landsverordening geldelijke voorzieningen leden en gewezen leden van de Staten);

(3) de ontwerp-Landsverordening tot vaststelling van regels voor overheidsgelieerde entiteiten (Landsverordening eerste tranche optimalisering overheidsgelieerde entiteiten). Het laatste wetsvoorstel bepaalt dat directeuren van stichtingen en nv’s van de overheid niet meer dan 130 procent van het salaris van een minister mogen verdienen.

Daarnaast is er de wetgeving voor de algemene bestedingsbelasting (abb) die eigenlijk al per 1 januari dit jaar van kracht moest gaan. Minister van Financiën Kenneth Gijsbertha (MAN) zei eerder nu te mikken op ‘het eerste kwartaal van 2021’. De Sociaal-Economische Raad (SER) uitte eind december kritiek op het wetsontwerp vanwege de negatieve gevolgen voor de economie in 2021 met een extra krimp van ongeveer 1 procent en het wegvallen van 550 arbeidsplaatsen.

Dan is er nog de wetgeving voor de vervroegde vrijwillige uittreding (VVU) van ambtenaren. Het voorstel is 15 december naar de Raad van Advies gestuurd. De regering heeft vanwege de urgentie om een spoedbehandeling gevraagd, schreef minister Armin Konket (BPD) van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) eind december in antwoord op vragen van de Statenleden. Konket ging er toen vanuit de wet ‘in de loop van januari’ aan de Staten te kunnen aanbieden.

Om een Statenvergadering door te kunnen laten gaan, moeten minimaal 11 van de 21 parlementariërs aanwezig zijn. Nu Jeser El Ayoubi zijn ontslag heeft ingediend als PAR-Statenlid zijn er slechts 20 Statenleden beëdigd: tien van de coalitie en tien van de oppositie. De oppositieleden zeiden niet mee te willen werken aan het opvullen van de vrijgekomen zetel en niet bij de vergadering aanwezig te zullen zijn waar de geloofsbrieven van Emmilou Capriles worden behandeld.

Donderdag kwam geen van de tien leden opdagen, terwijl het Hoofdstembureau de geloofsbrieven van het beoogd PAR-Statenlid nog niet heeft ingediend bij Statenvoorzitter Ana-Maria Pauletta. De vraag is of de oppositiepartijen MFK, KdNT en MP en onafhankelijke leden Rennox Calmes en Jaime Córdoba om andere redenen tot een boycot hebben besloten.

Bron: Antilliaans Dagblad

15 Reacties op “AntilliaansDagblad | Boycot vertraagt urgente wetgeving

 1. Als deze punten zo belangrijk zijn dan hoop ik dat de oppositie niet meer opkomt dagen tot de verkiezingen!

 2. Ik heb gehoord dat de PAR telefonisch contact met haar gehad heeft (neit waar) en dat zij gezegd zou hebben: stel maar een briefje op, dan teken ik dat.

  Bewijs maar eens dat het niet zo is.

  Voor diegene die roepen: bewijs maar dat het wel zo is, zeg ik: wat al het niet zo is. Dan tekent ze toch gewoon niet.

 3. Mc W is een nitwit, het hele Ajax gebeuren ten tijde van een crisis waar nota bene meer dan 55:000 voedselpakketten werden uitgedeeld, die haar dochter nooit ‘vrijwilligerswerk’ had mogen laten doen.
  Dus waar hbbn we het over hier.

 4. Simpel… niet komen opdagen voor je werk, geen salaris….

 5. De Rechtsstaat: uit je bijdragen op dit forum blijkt inderdaad dat je een UNA titel hebt, en geen Harvard titel.

  Examenvraag UNA Rechten:

  De Curacaose cocathleet Brian Mariano is in 2012 veroordeeld tot een jaar cel wegens drugssmokkel, echter heeft deze straf nooit uitgezeten want
  A) hij moest nog een eerdere celstraf uitzitten wegens dopinggebruik
  B) falen van het justitieel systeem op Curacao
  C) hij had teveel tattoos
  D) zijn gouden tanden zouden gevaar lopen in Bon Futuro

 6. UNA, laten we het zo stellen
  Voor Curaçaose maatstaven best ok.
  BasisHBO kennis +, in bedrijfseconomie een rechten.
  Qua attitude, assertiviteit, communicatie wordt er echt het minimale gedaan.
  Plus dat je slechte gewoontes niet zomaar afleert…in 4 jaartjes tijd

 7. Precies @Curaçao revisited.
  Je ziet waar de ministers zoch mee bezighield. Huis, tuin en keuken zaken.

  Ideeënbus, happy hour locaties bestormen, mooie foto ops, diensreisje hier en daar! hondenwetgeving.

  Leuk! Maar wat voor beleid is er gemaakt, tegen het licht gehouden? Welke economischevraagstukken zijner beantwoord,

  Iedereen denkt maar even ministerje te kunnen spelen, en dat ze het nog goed doen ook!
  Een verzorgde look en vlotte babbel maken je nog geen geschikte minister.

  Dan hebben we de ministers die broodjes aap verkopen , in dit geval een broodje spacecake met baka stobá!

 8. Curacao revisited

  “Overigens heeft Giselle McWilliams het prima gedaan als statenlid en minister.”
  Eens: de sponsordeal met Ajax in tijden dat 1/3 van de bevolking al onder het bestaans minimum leefde was een groot succes. Ook heeft McWilliam ook een structurele bijdrage geleverd en lastige vraagstukken zoals flexibilisering arbeidsmarkt, de kwaliteit van financiele instellingen, import en export heffingen, etc.
  Meest concrete resultaat van de regerings periode van McWillams is de aanstelling van haar dochter

 9. Urgente wetgeving: vereisten gedegen opleiding vooral geen fraudeurs , dieven , pyromanen , verslaafden , opnaaiers in ons Hoogste Orgaan. Niet komen opdagen, no work no pay. Belastingstelsel flink aanpakken ipv die maloot pisas die ‘n wet wil vermindering , vrijstelling , waarom zou dat zijn? Lachwekkend is de pensioenregeling ook voor nabestaanden . Men weet het wel te verkopen.

 10. De Rechtsstaat

  Wim, f%$# u, ik heb ooit een titel behaald bij de U.N.A. en die had heel veel waarde minkukel.

  Ik laat het bij deze.

 11. Ja, Giselle McWilliams heeft haar master rechten gehaald.

  Weliswaar aan de UNA, een laag aangeschreven instelling die de naam U niet mag dragen (studenten krijgen er zelfs punten voor aanwezigheid in de les!), maar toch.

  Overigens heeft Giselle McWilliams het prima gedaan als statenlid en minister.

  Een stem op MAN is geen slechte stem. Ben er absoluut geen fan van, maar de alternatieven zijn superslecht of zonder plan. Als we de MAN / PAR coalitie in stand houden weten we tenminste dat de relatie met Nederland goed blijft (NL = geld + toezicht).

  In navolging van de eigenaar van Miles: op deze rots is een kinderhand snel gevuld en is eenoog koning.

 12. De Rechtsstaat

  (Niet zo breaking) news…. de MAN heeft een kersverse meester in de rechten op nummer 2… Helaas biedt dat geen soelaas voor de nabije toekomst.

  Bollie, laga di hode mi berdat.

  Deze &%$#*&^ hebben gewoon lak aan de burger.

 13. Veel landen hebben iets geleerd van Corona, in sommige landen moeten parlementariërs hun curriculum vitae openbaar maken en sommige landen eisen zelfs een universitaire studie.

  Hier blijven we met het zelfde zooitje doorgaan, MAN heeft zijn nieuwe lijst bekend gemaakt en wij zien daar dezelfde figuren, Cleopa, Yael Plet en nu Eugene Valpoort.

  Blijkbaar geldt voor deze jongere Eugene Valpoort, als je de zoon van, bent dan ben je geschikt om een land te besturen.

 14. In de aangehaalde punten gaat het om persoonlijk financieel belang van :

  *Ministers
  *Statenleden
  *Directeuren van stichtingen en nv’s van de overheid

  Waar is in dit plaatje het belang van het eiland, haar economie en bevolking te vinden ? Nergens.

  Regeren voor hun is overduidelijk : eigen zakken vullen. En met deze laatste uitbarsting als kleuters in een creche bewijzen het nogmaals voor de zoveelste keer.

  Zonder toezicht gaat het nergens met het eiland en haar toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *