Amigoe | Citgo-deal maandag gepresenteerd aan parlement

Citgo-deal maandag gepresenteerd aan parlement

Citgo-deal maandag gepresenteerd aan parlement

ORANJESTAD — Het akkoord tussen de regering en Citgo wordt aankomende maandag tijdens een openbare Statenvergadering aan het parlement uitgelegd. Dit bevestigt Statenvoorzitter Marisol Lopez-Tromp aan Amigoe.

Of de streefdatum van 1 augustus om te starten met de werkzaamheden aan de raffinaderij nog haalbaar is, zoals de regering aangeeft, moet nog blijken.

Het is de bedoeling dat Energie-minister Mike de Meza samen met premier Mike Eman en minister Paul Croes van Arbeid het akkoord aan de Staten presenteren. Regeringsonderhandelaar Richard Arends zei tegen lokale pers dat het akkoord daarna enkele dagen ter inzage beschikbaar blijft voor de Statenleden. Arends zegt ook dat het nog altijd in de planning staat dat de werkzaamheden van Citgo in San Nicolas op 1 augustus van start gaan.

Parlement reces

Feit is echter dat de wetgeving rond de Citgo-deal nog naar de Raad van Advies moet, om vervolgens door de Staten te worden behandeld. Het parlement gaat echter vanaf 11 juli tot en met 17 augustus met reces. Statenvoorzitter Lopez-Tromp zegt desgevraagd dat ze in ieder geval nog geen formeel verzoek heeft gekregen om eventueel van reces terug te keren om deze wetgeving te behandelen.

Gezondheidsklachten De Meza

Momenteel zijn vertegenwoordigers van zowel Citgo als Valero op het eiland voor de allerlaatste onderhandelingen met Valero rondom de overdracht van de raffinaderij aan Aruba. Zo wordt er onder meer onderhandeld over inventaris, personeel en verzekeringen, maar ook over mogelijke reparaties of geldelijke compensatie voor milieuschade. Eerder verklaarde de regering dat de onderhandelingen met Valero deze week klaar moeten zijn, zodat de wetgeving en het akkoord van de regering met Citgo naar het parlement kan.

Amigoe vernam echter van betrouwbare bronnen dat Energie-minister Mike de Meza nog steeds niet is hersteld van zijn recente gezondheidsklachten. De minister zou deze week zelfs wederom onwel zijn geworden, waardoor de onderhandelingen met Valero zouden zijn stilgelegd. Vorige week werd De Meza met benauwdheid en pijn op de borst kort opgenomen in het ziekenhuis. Daar bleek echter dat er niets mis was met zijn hart. Volgens Statenvoorzitter Lopez-Tromp is haar verteld dat minister De Meza nog altijd van plan is om maandag tekst en uitleg te komen geven aan het parlement.

Plasterk in ziekenhuis

De Meza is niet de enige bewindspersoon met gezondheidsklachten. Zo wordt de Nederlandse minister Ronald Plasterk volgende week wegens ‘recent gebleken hartklachten’ geopereerd aan een hartklep. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bekend. De taken van de PvdA-minister worden waargenomen door VVD-minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst, werkzaam op hetzelfde ministerie. Blok vervangt hem ook gedurende de hele zomer. De Nederlandse premier Mark Rutte zei in een reactie dat hij meeleeft met Plasterk. “Gelukkig was hij er op tijd bij. Goede artsen hebben op tijd vastgesteld dat het goed was om deze hartoperatie te ondergaan”, aldus Rutte in de Volkskrant.

Bron: Amigoe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *