Amigoe | Aanslagen in Brussel ‘tragisch’ en ‘beangstigend’

Brussel-zaventum-terreuaanslag-rutte

Premier Mark Rutte legt een krans bij de Belgische ambassade in Den Haag. Ook Curaçaos gevolmachtigd minister Marvelyne Wiels was vanmorgen bij deze herdenking aanwezig, evenals vertegenwoordigers van St. Maarten en Aruba.

WILLEMSTAD — Het consulaat van België op Curaçao kan vanwege ziekte van consul Ivan Moreno geen activiteiten, zoals een herdenking, organiseren. Dat laat Moreno vanochtend aan de Amigoe weten. Hij noemt de aanslagen van gisteren in Brussel ‘tragisch’.

“Ik ben helaas wegens ziekte arbeidsongeschikt. Het consulaat kan hierdoor geen activiteiten organiseren om deze gebeurtenissen te herdenken”, aldus Moreno. Hij laat desgevraagd weten dat het hem niet bekend is hoeveel Curaçaoënaars in Brussel waren op het moment van de aanslagen.

Solidair

Alex Rosaria (Pais), vicevoorzitter van de Commissie Rijksaangelegenheden, Interparlementaire Relaties en Buitenlandse Betrekkingen, zegt dat de commissie nog niet samen is gekomen om de aanslagen te bespreken. “Het moet wel zo snel mogelijk gebeuren. Het was voor mij een shock en het komt steeds dichterbij. Zo zou de minister van Justitie, Nelson Navarro, Nederland hebben gevraagd om Curaçao te betrekken bij zijn veiligheidsmaatregelen.

Het is beangstigend, want het betekent dat deze aanslagen steeds dichter bij ons gebeuren”, aldus Rosaria. Hij stelt verder dat de commissie haar steun betuigt aan niet alleen België, maar aan alle landen die slachtoffer zijn van aanslagen.

Premier Ben Whiteman (PS) en de Directie Buitenlandse Betrekkingen waren vandaag niet bereikbaar voor een reactie.

Den Haag

Vertegenwoordigers van het Caribische deel van het Koninkrijk waren vandaag aanwezig bij de plechtige herdenking van de aanslagen. Ze maakten deel uit van de delegatie die bij de ambassade van België in Den Haag een minuut stilte in acht nam ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Premier Mark Rutte zei in zijn toespraak, rechtstreeks uitgezonden door TV West, dat vriendschap en beschaving het altijd zullen winnen van geweld en haat. “Wij spreken onze steun uit naar de nabestaanden en we houden elkaar stevig vast.

Vol van ongeloof, vol van boosheid, over opnieuw een laffe aanval op onze manier van leven. Maar op deze dag zijn we ook vol van verdriet over het verlies van zoveel onschuldige levens,” aldus Rutte.

Curaçao werd vertegenwoordigd door de gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels en St. Maarten door plaatsvervangend gevolmachtigde minister Henrietta Doran-York en Justitie-minister Edson Kirindongo.

Bron: Amigoe

Een Reactie op “Amigoe | Aanslagen in Brussel ‘tragisch’ en ‘beangstigend’

 1. “Wij spreken onze steun uit naar de nabestaanden en we houden elkaar stevig vast.”

  Nu nog even een duizend kaarsen opsteken en een stille tocht organiseren. De politici weer vooraan in de stoet, foto’s in de media en foto’s voor in het plakboek. En… dan maar weer afwachten wanneer het draaiboek van kaarsen, stille tochten en mooie woorden weer opnieuw gebruikt kan worden.

  Wanneer gaan politici zeggen: uit naam van alle nabestaanden sluiten we alle IS- aanhangers en hun supporters op in onze leegstaande gevangenissen en brengen hen stuk-voor-stuk voor rechters die niet politiek beïnvloed zijn?.

  H. M. Van Randwijk schreef ooit: “een volk dat voor tirannen zwicht,
  zal meer dan lijf en goed verliezen,
  dan dooft het licht.”

  Europa zwicht. Met de loze woorden “Wij spreken onze steun uit naar de nabestaanden en we houden elkaar stevig vast.

  Waarvoor moeten we elkaar stevig vast houden: voor de volgende aanslagen?

  Echte steun aan nabestaanden – en dat zijn we per slot van rekening allemaal – is om alle IS-aanhangers en supporters te scheiden van onze samenleving. Politieke correctheid, snoert de mond van H. M. Van Randwijk, onze verzetsheld. Politieke correctheid opent de mogelijkheden van nog meer aanslagen: dán dooft het licht, alle brandende kaarsen ten spijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *