26 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 22:24

ParadiseFM | Izzy Gerstenbluth geeft voorlichting aan horecapersoneel

Epidemioloog Izzy Gerstenbluth heeft gisteren het horecapersoneel van Jan Thiel voorgelicht over de Covid-19 vaccinatie. Dat zei Baldewijn Grul van restaurant Zest op Paradise FM. In zijn...

Democracy now! | Friday, May 7, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Moderna-vaccin blijkt effectief bij tieners

Het coronavaccin van Moderna - dat ook op Curaçao wordt gebruikt - beschermt 96 procent van de 12- tot 17-jarigen tegen Covid-19, zo blijkt uit een studie...

Nu.cw | Toerismesector Curaçao: gebrek aan versoepelingen onbegrijpelijk

De toerismesector is zwaar teleurgesteld over de versoepelingen van de coronamaatregelen zoals die deze week bekend zijn gemaakt. De voorzitter van Curacao Hospitality & Tourism Association (CHATA),...

PBC | Curaçao en Nederland akkoord over tweede uitvoeringsagenda

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Curaçao en Nederland zijn akkoord met de tweede uitvoeringsagenda om het eiland uit de coronacrisis te halen. De afspraken zijn onderdeel van het landenpakket...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaAD | Toegang Nederlandse banken op BES

AD | Toegang Nederlandse banken op BES

Hoekstra schrijft in een vervolgbrief op een brief van juni 2019 over de bancaire sector in Caribisch Nederland aan de Tweede Kamer dat hem ‘sterke signalen’ hebben bereikt ‘dat een breder aanbod van eurobetaalrekeningen gewenst is’.

Den Haag – Europees Nederlandse banken zullen binnenkort eurorekeningen mogen aanbieden aan bedrijven en inwoners van Caribisch Nederland.

Daarmee hoopt minister Wopke Hoekstra van Financiën transacties tussen Europees Nederland en de eilanden eenvoudiger te maken.

Op dit moment mogen Nederlandse banken nog geen rekeningen aan burgers en ondernemers aanbieden. In 2010 is besloten deze dienstverlening te beperken tot instellingen op de voormalige Nederlandse Antillen.

Hoekstra schrijft in een vervolgbrief op een brief van juni 2019 over de bancaire sector in Caribisch Nederland aan de Tweede Kamer dat hem ‘sterke signalen’ hebben bereikt ‘dat een breder aanbod van eurobetaalrekeningen gewenst is’.

Om dit mogelijk te maken zal het Besluit Financiële markten BES worden aangepast. Er zijn nog wel praktische hindernissen met onder andere de identificatie van cliënten op afstand. Hoekstra is met de bankensector in gesprek over de mogelijkheden om deze hindernissen weg te nemen.

De minister heeft ook gekeken naar de mogelijkheden op de BES-eilanden voor zowel consumptief als bedrijfskrediet. Daarbij spelen het risico op overkreditering, de lagere kredietwaardigheid en hoge rentepercentages een rol.

Om de consumenten te beschermen, is de maximale kredietvergoeding die banken en andere kredietverstrekkers in rekening mogen brengen verlaagd.
Daarnaast is Hoekstra bezig met een wetswijziging om, net als in Europees Nederland, koppelverkoop onmogelijk te maken. Hiervoor wordt de definitie van maximale kredietvergoeding gewijzigd. Dit voorstel wordt opgenomen in de Wijzigingswet Financiële Markten 2021.

Hoekstra gaat ook nog in op de eerder door de Tweede Kamer gesignaleerde achterstand op de eilanden in de toegang tot internetbankieren. Hij zegt het bemoedigend te vinden dat de financiële sector inmiddels een flinke verbeterslag heeft gemaakt.

Op elke eiland zijn nu banken actief die online bankieren aanbieden. Dit gebeurt volgens Hoekstra tegen kosten die naar verhouding van het besteedbaar inkomen in Caribisch Nederland vergelijkbaar zijn met die in Europees Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties