27 C
Willemstad
• woensdag 8 december 2021 22:10

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | Toegang Nederlandse banken op BES

Hoekstra schrijft in een vervolgbrief op een brief van juni 2019 over de bancaire sector in Caribisch Nederland aan de Tweede Kamer dat hem ‘sterke signalen’ hebben bereikt ‘dat een breder aanbod van eurobetaalrekeningen gewenst is’.

Den Haag – Europees Nederlandse banken zullen binnenkort eurorekeningen mogen aanbieden aan bedrijven en inwoners van Caribisch Nederland.

Daarmee hoopt minister Wopke Hoekstra van Financiën transacties tussen Europees Nederland en de eilanden eenvoudiger te maken.

Op dit moment mogen Nederlandse banken nog geen rekeningen aan burgers en ondernemers aanbieden. In 2010 is besloten deze dienstverlening te beperken tot instellingen op de voormalige Nederlandse Antillen.

Hoekstra schrijft in een vervolgbrief op een brief van juni 2019 over de bancaire sector in Caribisch Nederland aan de Tweede Kamer dat hem ‘sterke signalen’ hebben bereikt ‘dat een breder aanbod van eurobetaalrekeningen gewenst is’.

- Advertentie -

Om dit mogelijk te maken zal het Besluit Financiële markten BES worden aangepast. Er zijn nog wel praktische hindernissen met onder andere de identificatie van cliënten op afstand. Hoekstra is met de bankensector in gesprek over de mogelijkheden om deze hindernissen weg te nemen.

De minister heeft ook gekeken naar de mogelijkheden op de BES-eilanden voor zowel consumptief als bedrijfskrediet. Daarbij spelen het risico op overkreditering, de lagere kredietwaardigheid en hoge rentepercentages een rol.

Om de consumenten te beschermen, is de maximale kredietvergoeding die banken en andere kredietverstrekkers in rekening mogen brengen verlaagd.
Daarnaast is Hoekstra bezig met een wetswijziging om, net als in Europees Nederland, koppelverkoop onmogelijk te maken. Hiervoor wordt de definitie van maximale kredietvergoeding gewijzigd. Dit voorstel wordt opgenomen in de Wijzigingswet Financiële Markten 2021.

Hoekstra gaat ook nog in op de eerder door de Tweede Kamer gesignaleerde achterstand op de eilanden in de toegang tot internetbankieren. Hij zegt het bemoedigend te vinden dat de financiële sector inmiddels een flinke verbeterslag heeft gemaakt.

- Advertisement -

Op elke eiland zijn nu banken actief die online bankieren aanbieden. Dit gebeurt volgens Hoekstra tegen kosten die naar verhouding van het besteedbaar inkomen in Caribisch Nederland vergelijkbaar zijn met die in Europees Nederland.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NTR | Toneel tegen huiselijk geweld: ‘Het kwam hard binnen’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Met de theatervoorstelling ‘Stop the beating’ trapt advies- en meldpunt Guiami een grote campagne tegen huiselijk geweld en kindermishandeling af. “Het komt hard binnen....

DH | Child abuser opposes his extradition from Scotland

PHILIPSBURG--Almost three years after he was sentenced by the Court of First Instance in St. Maarten to seven years in prison for a large number of...

Ingezonden | Allemaal ‘Nette Mensen’

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Coalitie boycot raadsvergadering Bonaire

Kralendijk - Wie gisteravond rekende op vuurwerk in de Eilandsraad kwam bedrogen uit. Vijf minuten nadat waarnemend gezaghebber Reynolds Oleana de vergadering had geopend konden de aanwezigen...

AntilliaansDagblad | Slechts enkele organisaties hebben echt 12,5% gekort

Willemstad - Ongeveer de helft van rechtspersonen die door de overheid gefinancierd worden, zoals stichtingen, verenigingen en overheids-nv’s voldoet ‘min of meer’ aan de eis van 12,5...

AntilliaansDagblad | Klimaatrisico’s financiële sector

CBCS voorzitter regionale werkgroep gecoördineerde aanpak Willemstad/Philipsburg - ,,De juiste mix vinden om klimaatrisico’s en groene financiering in onze regio aan te pakken en te bevorderen, zal een...
- Advertentie -