29 C
Willemstad
• maandag 20 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Marlon Regales protesteert op Curaçao tegen ‘koloniale’ naam Willemstad

HomeLandenCuraçaoPBC | Marlon Regales protesteert op Curaçao tegen ‘koloniale’ naam Willemstad

Persbureau Curacao

Persbureau Curacao

WILLEMSTAD – De Curaçaose activist Marlon Regales stelt de naam Willemstad, de hoofdstad van Curaçao ter discussie. Volgens hem is het een koloniale naam en is die niet meer van deze tijd.

Hij wil dat Curaçaose experts bijeenkomen om te praten over nieuwe benamingen.

Dat geldt volgens hem ook voor andere namen die ooit door Nederland zijn gegeven, zoals Julianaplein en West-Indische Compagniestraat. Dit is volgens hem een gevolg van een beweging die is te zien in veel landen.

“In Amerika beschadigen ze standbeelden van Columbus. We moeten voorkomen dat hier op Curaçao ook mensen hiervoor de straat opgaan en dingen gaan vernielen. Daarom moeten we beginnen na te denken over veranderingen”, aldus Regales, die reageerde op een oproep van de onafhankelijkheidsbeweging Independence for St. Martin Foundation.

Die benaderde vorige week het parlement van Sint-Maarten met het verzoek de officiële naam van de hoofdstad te veranderen in Great Bay. Volgens de stichting is de naam Philipsburg beledigend. Het parlement van Sint-Maarten zegt het voorstel in overweging te nemen.

Bron: Persbureau Curacao

Dit artikel is geplaatst in

26 reacties

  1. Het woord kolonisatie wordt te pas en onpas gebruikt net als discriminatie en of racisme. Men ook het woord annexatie of gewoon veroveren gebruiken. Echter in een bepaald proces gebruikt men het woord kolonisatie vooral voor Westerse landen en lijkt het meer beladen.

    De befaamde Ashanti veroverde ook gewoon andere landen, stammen of gebieden en ging het coloniseren en maakte veel van de veroverden tot slaaf die of voor de Ashinti slaaf bleven of verkocht werden aan de witte mensen.

  2. West Indian cherry
    Zelfs als je zelf de definitie van kolonie maakt dat Holland was de kolonisator.
    Dan ging en gaat het alleen om de plek.
    Dan heeft de natie die door andere naties wordt erkend als machthebber op die plek. Recht.
    Dus ook de mensen op die plek.
    Punt.
    Dat geeft geen enkel recht aan wie daar heen gebracht wordt.

  3. West Indian cherry
    Hoe dom kan je zijn zonder on biased onderzoek te doen.
    Dat is het hele probleem vooringenomen stellingen gevoed door foute achtergrond.
    Dat is het basis probleem van de kleur discriminatie gevoel. Misplaatst.
    In de usa gingen bijna een miljoen mensen over de kling die vochten voor het doel. Civil war.
    En wat merk je daar van terug niks.
    Dat is wat ik bedoel.
    Geen geheugen. Alleen me my self and i now.

  4. West Indian cherry.
    Kolonie…
    Eh even voor de duidelijkheid.
    Wie waren de oorspronkelijke Curaçao bewoners.
    Er waren geen oorspronkelijke bewoners meer als die indios waren uitgemoord. door de voorgangers.
    Punt.
    Iedereen was gebracht.
    Dus.
    Het feit dat een groep ergens heen is gebracht maakt het geen kolonie.
    Want anders kan je de bijlermeer bajes ook een kolonie noemen.

  5. China 60+ miljoen chinezen stierven van Honger in de jaren 60 In Asia was het een miljoenen drama groter dan wat dan ook.
    Dat is 20 keer meer dan alles met donkere slavernij bij elkaar.
    In Rwanda een miljoen werden over de kling gejaagd in een maand. Welke zwarte of gekleurde community maakte herrie, niks. Hypocriet.
    Alles in de wereld is slechter of erger dan dat kleur herrie ding. Ja het is erg.
    Die hele groep is wel in een positie in Europa en USA dat ze kunnen leven en verbeteren en leren studeren en grijp de macht dan..
    Maar 550 miljoen zuid Amerikanen kunnen het beter.
    En 1.2 miljard mensen uit India ook
    560 miljoen uit Pakistan
    950 miljoen chinezen.
    Die doen het allemaal beter dan heel gekleurd Afrika bij elkaar.
    Met Nigeria in front. Afrika is chaos.
    Maar geven we om Afrika… ja de blanken doen. Hongersnoden hulp voor Afrika,
    Oprah kwam huilend terug.
    De des illusie van haar ideeën geleerd dat egoïsme gevoed door als ik iemand anders heeft blame dan ben ik het niet. Dat is realiteit.
    Maar he zwarte piet kick out. Lolo Dat maakt je beter. Een Ghanees ???? Die moet eerst zwarte piet opzoeken om te weten waar het overgaat. En Homo in Ghana. Of Lgbt doet hij daar iets mee ?

    Tula was een liberator en Bolivar ook.
    Grow up.
    Ga naar school.

  6. Pfffffff @Loes, hoe simpel kun je zijn; eigenlijk niet eens waard op op te reageren ; ik heb eens gekeken naar je onderbouwing van “Dus what T F kolonie ?
    Er was geen Nederalandse kolonie.” die je uit Wikipedia (sic) haalde. Wat staat in zelfde alinea :
    ” After the bankruptcy of the WIC in 1791, Curaçao became an actual Dutch colony. The Dutch were able to suppress the slave revolt of 1795. The uprising was led by Tula, a slave who plays a central role in the history of Curaçao.[4]” etc etc
    Hoe triestig kun je zijn? Sante

  7. Even voor de duidelijkheid.
    Curacao was nooit een kolonie met Nederland.
    De oorspronkelijke bevolking was al lang weg en het werd overgedragen na een oorlogs overeen komst.
    The Treaty of Paris of 1815, also known as the Second Treaty of Paris, was signed on 20 November 1815,
    Dus kolonie… was er niet.
    Slavernij ja… overslag.
    Maar Tula vrijheidsstrijder… ahum.

  8. @Mano:
    Ik ben het volledig eens met jouw betoog.
    Ik heb dhr Ogun (destijds nog Hankers) jaren geleden een paar keer in werkverband ontmoet: idd een bedachtzame intelligente man.
    Met alle respect voor zijn overwegingen die tot naamswijziging leiden, ik kan mij de standpunten van zijn broers en zussen die de naam Hankers behouden, persoonlijk beter voorstellen:
    Het is een ‘neutraal’ klinkende naam, die zo op het gehoor geen associaties met een bepaald land oproept, noch met slavernijverleden. En zoals jij terecht opmerkt: ‘zij dragen die achternaam al 150+ jaar.’
    Wbt de politieke partij DENK: ik wil geen beledigende opmerkingen maken over de oprichters/leden/voormalige leden van die partij, dus ik kan mij beter van commentaar onthouden.
    Surineds in het algemeen en sommigen in het bijzonder hebben sterk de neiging om in alles te overdrijven. Levend voorbeeld daarvan:
    In de kerk van de Evangelische Broeder Gemeente in Zeist, verscheen iedereen tot een jaar of 12 geleden in de zondagsdienst ‘formeel’ gekleed: heren in net pak, dames in chique mantelpakjes en met mooie hoeden. Totdat de hype om de ‘Surinaams-çreoolse afkomst’ van de kerkgangers te benadrukken, ook daar doordrong.
    Het werd een wekelijkse modeshow van dames in on-elegante ‘koto’ met op hun hoofd een ‘anyisa’ (Surinaamse hoofddoek). Ik heb niet afgewacht totdat de heren overgingen tot ‘traditioneel creoolse’ gewaden, maar vanaf toen een andere kerk bezocht.
    Ik heb geen idee hoeveel Surineds hun achternaam zullen wijzigen en nog minder hoeveel YDK daaraan zullen meedoen.
    Ook in Nederland zijn er mensen wier voorouders ca 200 jaar geleden dachten dat de invoering van achternamen voor het ‘gewone volk’ een voorbijgaande gril van Napoleon was. Hun nazaten lopen nog steeds rond met namen als ‘Poepjes’ etc. En zelfs in Frankrijk, waar het begon, werden mensen door hun woordvoeders aangeduid als diens zoon, moeder, buurman etc. Er lopen nog talloze Fransen rond met namen als Monfils, Mamere, Monvoisin etc.
    We gaan het zien hoe dit op Curacao gaat uitpakken.

  9. @Meliuslegere schreef;
    “Hij hoeft idd niet meer te werken, maar werkt wel:
    Hij heeft een prima pensioen van Prorail, waar hij na zijn afstuderen aan de Erasmus universiteit tot zijn pensioen werkzaam was.
    Daarna is hij een adviesbureau in Rotterdam begonnen.”

    @beste MeliusLegere,
    Hoewel ik helemaal niet bekend ben/was met meneer Hankers’s, nu Kofi Ogun, loopbaan, beaam jij eigenlijk hoe ik hem heb ingeschat. Gelezen, maar hem ook gezien en geluisterd naar z’n commentaar in de videoclip had ik meteen in de gaten te maken te hebben met een bedachtzame intelligente man die precies weet wat hij wil..

    Vandaar ik ook schreef respect te hebben voor de keuze die hij voor zichzelf gemaakt heeft, eigenlijk had, want die keuze had hij al 3 jaren geleden gemaakt. En dat nog voordat er sprake was van excuses en al dat soort slavernij kwesties. Hij had en heeft er goed over nagedacht en is dus niet zo’n meeloper die met de huidige slavernijgekte meedeint. Bovendien is hij naar eigen zeggen in Suriname met de Afrikaanse tradities opgegroeid, voorouderverering, Ubuntu etc. & etc.. D.w.z., de man is zowel mentaal als geestelijk goed voorbereid. Ik neem aan dat zijn keus hem innerlijk goed doet, en dat is belangrijk.

    Want om je heel eerlijk te zeggen vind ik het belachelijk dat afstammelingen van slaven nu opeens na 150 jaren hun door slavenhouders gegeven Nederlandse achternamen willen vervangen. Ik weet dat er inderdaad van die kado gegeven Nederlandse achternamen bestaan die misschien een beetje gecorrigeerd zouden kunnen worden. Maar moet dat nou speciaal een Afrikaanse naam of achternaam zijn? Om wat eigenlijk te benadrukken?

    En geloof mij, ik heb helemaal niets tegen Afrikaanse namen en in feite is geen enkele naam, uit welk land dan ook ter wereld, fout, dom of niet goed. Het gaat mij natuurlijk niets aan, degenen die dat willen moeten het natuurlijk zelf weten, maar ik voorspel dat de meesten van ‘zij die dat willen doen’ spijt zullen krijgen van hun roekeloze keus. Ze dragen immers die achternamen al 150+ jaar man!

    Misschien kun je je nog herinneren dat er vorig jaar hier een artikel gepubliceerd is dat handelde over onder meer naamsveranderingen voor nakomelingen van slaven die een Nederlandse achternaam dragen. Het waren 2 Surinaams-Nederlandse mannen van de politieke partij DENK die Antillianen met Nederlandse achternamen “aanspoorden” om hun achternaam te vervangen. Maar het laffe van die aansporing was en is dat geen van beiden bereid zijn hun Nederlandse achternaam te vervangen voor een Afrikaanse. Dat hadden ze overigens ook niet aangegeven in hun oproep. Snap je waar ik heen wil? Ik hoop dat Curaçaoënaars niet zo onnadenkend zullen handelen, dat voor hun eigen best.

    Wat ik bedoelde te zeggen over AOW-er is het volgende.
    Als je als Surinamer of Curaçaoënaar al heel lang in Nederland woont en gewerkt hebt kun je als je aow-er bent natuurlijk je Nederlandse achternaam vervangen voor een Afrikaanse. Je hoeft je dan t.o.v. niemand te verantwoorden. Maar een YdK die zijn Nederlandse achternaam voor een Afrikaanse heeft verruild en naar Nederland verkast om te werken, moet dan wel over tenminste een havodiploma beschikken, of een diploma in Nederland halen tenzij hij of zij niet z’n hele leven als keukenhulp of schoonmaker door het leven wil gaan, of anders blijft ie lang werkloos. Niet dat keukenhulpen of schoonmakers niet belangrijk zijn, integendeel. En ook niet dat Afrikaanse-Nederlanders werkloos zijn, integendeel. Afrikanen, en dat is welbekend, zijn harde werkers die soms wel 2 tot 3 banen hebben. Schoonmaak, keukenhulpen en kantoren schoonhouden. Er zijn overigens ook Afrikanen die een universitaire studie in Nederland hebben afgerond.

    @Meliuslegere schreef;
    “Evenals jij heb ik geen plannen om mijn naam te wijzigen:
    Mijn naam is ook niet ‘slavernij-gerelateerd’ en evenmin cadeau gekregen.”

    Zoals eerder gezegd ook ik niet MeliusL. Draag wel een Europese achternaam, maar geen Nederlandse. Maar stel dat ik wel een kado gekregen slavernij-gerelateerde Nederlandse achternaam zou dragen, dan nog zou ik het ondanks de ophitserij van sommigen zoals bijvoorbeeld die 2 boze slinkse zwarte Surineds van DENK, never vervangen voor een Afrikaanse, Aziatische of andere achternaam! Totaal overbodig en onnodig. Maar goed, niet iedereen is net zo onbeïnvloedbaar als ik ben. (wink)

    Nog even iets anders Melius L., ik kan, wil en mag het niet nalaten. (lol)

    Áls Kofi Ogun, meneer Hankers, YdK zou zijn geweest, dan wed ik dat er nu zeker zo’n 100 reacties zouden zijn geplaatst met allerlei naar zijn hoofd geslingerde beledigingen, verwensingen en hadden ze ook nog geëist dat hij zijn Nederlandse paspoort zou moeten inleveren en naar Afrika moet opzouten!

    Geloof het of niet Meliusl., die reacties zouden echt niet allemaal door de echte Hollanders geplaatst zijn, maar de meesten door reageerders van gekleurde Surinaamse komaf en ook een aantal Curazoleños. Ik weet waarover ik het heb. (lol)

  10. @Mano:
    ‘…mr.Hankers, nu Kofi Ogun. Hij hoeft volgens mij niet meer te werken, ik denk dat hij al AOWer is.’
    Hij hoeft idd niet meer te werken, maar werkt wel:
    Hij heeft een prima pensioen van Prorail, waar hij na zijn afstuderen aan de Erasmus universiteit tot zijn pensioen werkzaam was.
    Daarna is hij een adviesbureau in Rotterdam begonnen.

    Evenals jij heb ik geen plannen om mijn naam te wijzigen:
    Mijn naam is ook niet ‘slavernij-gerelateerd’ en evenmin cadeau gekregen.

  11. Over naamsveranderingen gesproken.
    Voor degenen hiero van Surinaamse komaf. De Surinaamse meneer Hankers geeft het goede voorbeeld, hij heeft z’n Nederlandse achternaam vervangen en heet nu Kofi Ogun.

    Hey Brian S, moet jij je kado gekregen Nederlandse achternaam niet vervangen voor een Afrikaanse? Neem een voorbeeld aan jou landgenoot man.(lol)

    De Curaçaoënaars die ook een Nederlandse achternaam kado hebben gekregen, ik raad jullie aan om jullie Nederlandse achternaam niet te vervangen. Doen jullie dat toch, dan vrees ik dat jullie maar lekker op curaçao moeten blijven. Want anders blijven jullie werkeloos in Nederland. (lol)

    Eh, sorry dames en heren, vraag mij niet om mijn achternaam te vervangen, want anders dan jullie heb ik geen Nederlandse achternaam en belangrijker, zeker ook geen kado gekregen achternaam. Ik hoef niks te vervangen. (lol)
    ===================================================

    NOS Nieuws
    Zaterdag 17 juni, 07:01

    Nazaten van slaafgemaakten veranderen hun naam: ‘Zo dichter bij mijn culturele identiteit’

    Helma Coolman
    redacteur Binnenland

    Het kabinet wil dat afstammelingen van slaafgemaakten vanaf 2024 hun naam kunnen veranderen in een naam die meer aansluit bij hun Afrikaanse afkomst. Steeds meer nazaten vinden de naam die ze nu dragen belastend, omdat die verwijst naar de slavernij.

    De Rotterdamse stichting Ojise lanceert vandaag een website (www.miroko.org) met informatie over naamsverandering voor nazaten van slaafgemaakten. Ook wordt ingegaan op de gevolgen voor familierelaties en hoe je je werk en omgeving kunt meenemen in je keuze.

    Na de afschaffing van de slavernij moesten de vrijgemaakte slaven worden opgenomen in het bevolkingsregister. Daar was een naam voor nodig en die bedacht de plantagehouder of een ambtenaar vaak ter plekke. Zo ontstonden namen als Vriesde (De Vries), Kenswil (omdraaiing van Wilkens), Bloemendaal of Braafheid, vaak een verbastering van de Europese naam van de slavenhouder, een geografische naam of een fantasiewoord.

    Identiteit
    De Rotterdammer Delano Hankers veranderde drie jaar geleden zijn naam in Kofi Ogun. Die naamsverandering is voor hem belangrijk in zijn zoektocht naar zijn ware identiteit. “Mijn leven was niet optimaal, er ontbrak iets. Een soort erkenning, ruimte om je eigen culturele gevoel te kunnen omarmen.”

    Kofi Ogun kwam naar Nederland toen hij 5 was. Hij voelt zich verwant met de Afro-Surinaamse tradities waarin zijn familie is opgegroeid. “Mijn ouders en grootouders zijn allemaal groot geworden in Surinaamse wijken met veel Afro-Surinamers, zoals Boerbuiten. Daar beleefden ze hun cultuur en zo werden Afrikaanse tradities in stand gehouden. Die heb ik ook in mijn jeugd meegekregen. Denk aan het vereren van voorouders, het handelen vanuit Ubuntu (een levensfilosofie) en de betekenis van kleding en sieraden.”

    Zijn nieuwe naam heeft hij nog niet juridisch vastgelegd. Grootste obstakel in de huidige regelgeving is een verplicht gesprek met een psycholoog, die moet vaststellen of hij lijdt onder zijn koloniale naam. “Dat voelt opnieuw alsof iemand anders over mij beschikt, mij iets moet ‘gunnen’.” Zodra die eis vervalt, gaat hij de aanvraag doen.

    Kofi ziet uit naar het moment dat hij zonder al die barrières ook de naam in zijn paspoort kan wijzigen. Niet iedereen in zijn omgeving is blij met die naamsverandering. “Toen ik de naam begon te gebruiken, reageerden familie en vrienden verschillend. De een juichte het toe en de ander vond het maar een raar idee. Maar inmiddels zijn ze erover gaan nadenken en is er meer begrip.”

    “Voor mijn moeder”, zegt Kofi, “heeft de naamsverandering natuurlijk een grotere impact. Zij had de naam Delano bewust gekozen, naar president Franklin Delano Roosevelt. Ze was onder de indruk van zijn vrouw Eleanor, die zich inzette voor gelijke rechten van zwarte mensen.

    Delano betekent veel dingen, waaronder ‘in het bos’. Ik wil juist een weg uit het denkbeeldige bos. Dat idee hield ik vast toen ik mijn nieuwe naam aannam. In de Afrikaanse traditie is Ogún degene die een weg uit het bos zoekt en aanwijst.” Ogún is ook de naam van een rivier in West-Afrika die zich een weg door het oerwoud baant. Daarin ziet Kofi een parallel met zijn zoektocht. Kofi betekent vrijdag, de dag dat hij geboren is.

    Zijn vier broers en zussen houden de familienaam Hankers. Een van hen heeft de oorsprong van die naam onderzocht, en heeft geen directe relatie met een plantage gevonden. Het betekent dat hij als enige de nieuwe familienaam Ogun draagt. “Maar het verandert niets aan mijn familiegevoel. Zij moesten wel wennen aan mijn naam. Ik denk dat we verschillende tempo’s van bewustwording hebben. Die tijd moeten zij gewoon nemen.”
    ================================================

    En toch heb ik respect voor de keuze van mr.Hankers, nu Kofi Ogun. Hij hoeft volgens mij niet meer te werken, ik denk dat hij al AOWer is.

    https://nos.nl/collectie/13918/video/2479312-geen-hankers-maar-ogun-kofi-wil-af-van-naam-uit-slavernijverleden

  12. Tja een gouden ketting om je nek met een plastic met een tekst in het engels.
    Alle sharks worden actiever er is 200 miljoen in het water….
    Nu moet hij nog komen met bewijs dat hij nazaat is van een in die periode tot slaaf gemaakte persoon.
    Kassa.
    Regales echte yu cur naam overigens (betekend weggeven) geld “weggeven” zeker.
    Hij wordt gewoon vooruit geschoven door een groepje dat de stichting wil spelen om het geld te verdelen. Weggweven/Regales…
    Ze weten dat NL nog steeds een trauma heeft van een ikke ikke herrie Ghanees dus laten we de druk maar een beetje verhogen.
    Die school werd ook ongenoemd.
    Schotte ga weg ook gelukt.

  13. De naam Curaçao is ook niet meer van deze tijd want die is ook door kolonisators (Spanje) bedacht

    Laten we ons eiland Curacrim noemen zoals de huidige bevolking het bedacht heeft. Wat denk je ervan Regales? ga eens met een ketting en boordje rond je nek daarvoor protesteren

  14. Vind de naam Regales ook niet van deze tijd. Banda Bou evenmin. En wat te denken van ‘Landhuis’ Ook komen deze namen koloniaal over. Tog? Beter gaan we gewoon alle woorden maar veranderen; uit te voeren door een commissie die voor het leven wordt ingesteld en waar we nooit meer iets van horen.
    De rest van onze bevolking gaat zich bezig houden met de vooruitgang van ons Land, onderwijs, armoede, milieu enz. Zaken waar het echt om gaat. Dan komt het toch nog goed.

  15. Bijzonder dat de vele eerdere reacties zijn verwijderd, zo ook de mijne.

    Kennelijk laat de knipselkrant zich onder druk zetten om kritische opmerkingen over dit ongure type te verwijderen.

    Deze (ex) pooier zou zich nuttiger maken als hij de bevolking aanspreekt op het feit dat ze van Curaçao een puinhoop maken door alles maar op straat te smijten en langs de slecht onderhouden wegen. Mja daar win je geen stemmen mee.

  16. @redactie: Grappig, dit artikel was eerder geplaatst met daarin vele commentaren van lezers. Deze commentaren zijn, door herplaatsen van het artikel, verdwenen. Is dit logisch?

  17. We moeten voorkomen dat hier op Curaçao ook mensen hiervoor de straat opgaan en dingen gaan vernielen.

    Verkapte oproep om geweld..

    Vergeten we dat de Hollanders hier gewoon eerder waren dan de zgn YDK.. En dat we nog steeds onderdeel zijn van Het Koninkrijk en een Oranje als Staatshoofd hebben?

  18. lijkt erg veel op de revolutie in Rusland waarbij het verleden werd herschreven en plaatsen een andere naam kregen. het verleden vergeten is geen oplossing naar de toekomst. beter om bij nieuwe straatnamen, plaatsen etc na te gaan welke eigentijdse namen van toepassing zijn.

    overigens heb ik weinig vertrouwen in de lokale “experts” na het debable van het nieuwe wapen van Curacao

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties