30 C
Willemstad
• zondag 19 mei 2024

Extra | Journaal 17 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 16, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 15, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 14, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

HomeLandenCuraçaoNTR | Nathan gearresteerd tijdens carnaval om outfit: ‘De politie is homofoob’

Gearresteerd worden omdat je als man hakken en make-up draagt tijdens carnaval? Op Curaçao beschuldigt Nathan (28) de politie van homofobie. “Mijn vertrouwen in de politie is helemaal weg.” 

Eigenlijk wil hij binnenkort weer op zijn eiland Curaçao gaan wonen. Maar Nathan is er even om carnaval mee te maken. Er is een extra goede reden daarvoor, vertelt hij. “Mijn vriend loopt mee in de parade, dus natuurlijk ga je dan kijken!”

Nathan is ‘pas een jaar uit de kast’, na een jarenlange strijd om zichzelf te durven zijn. Om meer zelfvertrouwen te krijgen, probeert hij uit zijn comfort zone te gaan. “Ik mag prima hakken en make-up dragen. Juist tijdens de teener parade, omdat tieners dit al gewend zijn.”

De parade komt er bijna aan. “Ineens word ik aangesproken door een agent. Hij wijst naar mijn outfit en roept dat het hem helemaal niet bevalt. Dan zegt hij heel streng dat ik onmiddellijk moet vertrekken.”

Hij heeft make-up aan, oorbellen, een lang shirt die aan de zijkanten open is. Dat shirt bedekt de korte zwarte legging die hij aanheeft. En hij draagt hakken.

Nathan is ‘verbaasd’ dat de agent hem weg wil hebben. “Heel beleefd vraag ik aan de agent: waarom niet? Er liepen de hele avond politieagenten langs; geen van hen had me eerder aangesproken.”

“Als ik een andere agent vraag of ze iemand mogen wegsturen vanwege een outfit, loopt de ‘boze’ agent terug. Hij trekt keihard aan mijn arm en slaat mij gelijk in de boeien. De reden? Ik heb geen gehoor gegeven aan zijn bevel om te vertrekken.”

Urenlang in de cel
Hij belandt op het politiebureau. “Er werden vingerafdrukken van mij afgenomen en foto’s van me gemaakt. Daarna werd ik door een officier van justitie bevraagd. Hij zei gelijk dat ik niet word vervolgd en geen boete hoef te betalen. Onvoldoende wettig bewijs om me te vervolgen, staat in de brief die ik heb gekregen.”

“Sommige mensen kunnen mijn outfit ordinair vinden. Maar dat is zó subjectief. Vrouwen die hun tepels met een stickertje bedekken en in een string dansen, dat is geen enkel probleem. Er lopen mannen rond met hun blote bovenlijf, in een super korte legging. Dat had ik ook aan, maar met een oversized shirt, hakken, oorbellen en make-up. Zeg gewoon wat het is: homofobie.”

‘Politie jouw beste vriend? Vertrouwen is helemaal weg’
Eigenlijk wilde Nathan daarna even alle emoties opzijzetten om ‘gewoon weer carnaval te kunnen vieren’. Maar hij is daarna vooral thuisgebleven.

“Zo’n onrecht raakt je diep. Het is discriminatie en machtsmisbruik door de politie, dat zei ik al tegen de officier van justitie. Ik ben juist in de buurt van de politie gaan staan om me veilig te voelen, ook omdat ik alleen was en wat verlegen ben.”

Nathan krijgt hulp van een psycholoog, vertelt hij. “Ik wil dit trauma verwerken. Ik wil vooral dat gevoel van vertrouwen terugkrijgen.”

“Eerlijk, ik voelde me door de open opstelling van de officier veilig om me te uiten. Maar hoe kan ik me nog veilig voelen, als agenten mij discrimineren en onze grondwet vertrappen?”

“Ik voel echt dat mijn vertrouwen in de politie nu helemaal weg is”, zegt hij. “Dat ik daar zo’n gevoel aan overhoud, vind ik zo ontzettend kwalijk. Want juist in een democratie zou je de politie als een vriend moeten zien. Ze willen trouwens niet zeggen wie de agenten zijn die me hebben gearresteerd.”

‘Ga niet in discussie met de politie’
Het bekende advies: ga niet in discussie met de politie tijdens carnaval, vanwege het zero-tolerance-beleid. “Dat snap ik aan de ene kant wel. Want als ik mijn mond had gehouden, was ik niet gearresteerd.”

“Zeker als je vindt dat de politie zich niet aan de wet houdt, dan mag ik hopen dat íedereen zich dan uitspreekt. Ik wilde gewoon weten waarom de politieagent mij dreigde te arresteren.”

Nathan denkt er over na om een klacht in te dienen. “Ik wil niet alleen excuses van de politie, maar ook horen wat ze gaan doen tegen homofobie onder agenten. De politie moet haar verantwoordelijkheid nemen.”

Caribisch Netwerk heeft de Korps Politie Curaçao afgelopen week om een reactie gevraagd. Ze kunnen pas volgende week op de schriftelijke vragen ingaan. Een woordvoerder heeft laten weten dat het momenteel intern wordt uitgezocht.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

4 reacties

  1. OP Curacrim is het scheer en inslag de ene politie agent krijgt ontslag omdat hij naast de pot heeft gepist en de ander politie agent wordt bevorderd omdat hij met een paar F&F 600 kg drugs met de Noorderzon heeft laten verdwijnen en NU is er weer een ex politie agent die in beslag genomen drugs aan Nederland wil verkopen omdat in Nederland de drug meer opbrengt nou gekker moet het niet worden met die MFK/ PNP malloten die in de regering zitten te slapen

  2. Ik heb mijn vertrouwen in hervorming van (de houding en publieke bejegening door) de gemiddelde diender op de eilanden al jaren geleden opgegeven. Een bij voorbaat confrontationele houding, een flinterdun incasseringsvermogen, explosieve ego’s, beperkte sociale vaardigheden, etc etc. …..en een wel zeer armoedig besef dat in een democratische werkgebied men tegenwoordig te doen heeft met mondige burgers. De tijden met nederig volkvee zijn er niet meer.
    Zelf heb ik 45 jaar geleden gekozen in een “wat beschaafder omgeving” te helpen boeven te vangen en dat heeft mij (en mijn specialistisch team) naar interessante delen van de wereld gebracht.
    Korsou, un sugerencia: een echt onafhankelijke klachtenregeling, bodycams met strenge gebruiksregels en registratie, verantwoording vereist als je als collega niet intervenieert ter deëscalatie.

    Grtz from Makati

  3. Ik kan je nu al vertellen dat de politie niets gaat doen. Op dat eiland is de politie en de rechterlijke macht onaantastbaar. Ik ben weken bezig geweest, zonder resultaat om aangifte te doen tegen corrupte criminele rechters daar bij het Hof van Criminelen. Besloten een klacht in te dienen kreeg te maken met een rechtbank president Mauritsz de Kort ofwel de beschermheer vd onderwereld in toga’s die deze criminele rechters in bescherming neemt. En zich medeplichtig maakt aan een strafbaar feit. Aan dit soort akkefietje gaat oa al het overtime geld zonder specificatie naar toe. Ze hebben geen fte’s om het volk te beschermen en te bediening waarvoor ze met gemeenschapsgeld worden betaald maar wel voor intimidatie ipv de echte boeven te vangen om te beginnen binnen hun eigen organisatie. Op Shalten Hato hoef je ook niet te rekenen, hij misbruik de naam van God om zo zieltjes vd bevolking te winnen omdat hij onmogelijk kunt optreden tegen de goden die hem in het zadel heeft geholpen. Laat je door niemand de mond snoeren!!!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties