31 C
Willemstad
• zondag 5 mei 2024

Extra | Journaal 3 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 2, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 1, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Democracy now! | Tuesday, April 30, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 30 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AD | Staatssecretaris Van Huffelen weerspreekt harde kritiek Aruba over ‘koloniaal gedrag’

HomeLandenArubaAD | Staatssecretaris Van Huffelen weerspreekt harde kritiek Aruba over ‘koloniaal gedrag’

Algemeen Dagblad

Demissionair staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Alexandra van Huffelen (D66) is verbaasd over de harde kritiek op haar beleid vanuit Aruba. De minister van Financiën van het Caribische land, Xiomara Maduro, verweet Van Huffelen onlangs koloniaal gedrag en ongevoeligheid over het Nederlandse slavernijverleden in de Cariben.

De Arubaanse minister-president Evelyn Wever-Croes zei donderdag volledig achter Maduro te staan. Van Huffelen stelde vrijdagavond in een reactie aan het ANP dat kolonialisme en slavernij ,,niet passen in de wijze waarop ik met de landen in het Caribisch deel van het Koninkrijk samenwerk”.

De staatssecretaris zegt ,,met grote regelmaat” te praten met de Arubaanse regering over financieel toezicht en de invulling van projecten in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Die samenwerking is volgens haar gebaseerd op gelijkwaardigheid en respect. ,,Dat vraag ik ook van mijn partners in het Koninkrijk.”

Opgeschort

Minister Maduro zei onlangs tijdens een lezing voor het Genootschap Nederland Aruba in Den Haag dat Aruba het overleg met Nederland over de verdere invulling van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden voor onbepaalde tijd heeft opgeschort.

Aanleiding hiervoor is volgens Maduro het besluit van staatssecretaris Van Huffelen om Aruba een hoge rente (6,9 procent) in rekening te brengen over de coronalening. ,,Deze moderne koloniale houding brengt met zich mee dat de excuses geen waarde en betekenis meer voor ons hebben. Het blijkt dat Nederland na 160 jaar niet genoeg heeft geleerd van het koloniaal en slavernijverleden. Dit is een enorme teleurstelling”, aldus Maduro.

Nederland en Aruba discussiëren al enkele maanden over de herfinanciering van de zogenoemde coronaleningen. Nederland wil tegelijkertijd een akkoord bereiken over het instellen van financieel toezicht; de regering in Oranjestad noemt dat ‘koloniaal gedrag’.

Van Huffelen laat weten ,,nog geen bericht te hebben ontvangen van Aruba dat ze de samenwerking daadwerkelijk willen opschorten en wat dat dan concreet inhoudt”.

Bron: Algemeen Dagblad

Dit artikel is geplaatst in

10 reacties

  1. “De NL regering leent op de markt tegen 3.4% en vraagt aan Aruba 6.9% Waar blijft de waarborg functie afgesproken in het statuut bij tijden van nood? Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan.”

    verschil is dat Nederland die 3.4% moet terugbetalen terwijl het twijfelachtig is of Aruba in staat zal zijn om enig van zijn leningen zal terugbetalen: gaat het hier om een lening of een gift?!

  2. Opvallend dat Arubanen nu ineens slachtoffer zijn van slavernij terwijl ze dit altijd ontkenden en op ons YDK neerkijken omdat we donker gekleurd zijn.

  3. Hilarisch naieve en eenzijdige reactie van @Kari die niet door heeft dat de waarborgfunctie geen gratis flappentap is, maar eruit bestaat dat Aruba, wat op de wereldmarkt uberhaupt geen kans maakt om ook maar een stuiver te kunnen lenen, toch nog aan geld kan komen om de belangrijkste dingen te dekken. Dan is de heel kleine opslag waar we het nu over hebben nog veel en veel te weinig om het enorme afbreukrisico voor de Nederlandse belastingbetaler te dekken. En dan hebben we het nog maar even niet over het als minimale tegenprestatie afgesproken behoorlijk bestuur daar. Hoe dom kan je eigenlijk zijn?

  4. De NL regering leent op de markt tegen 3.4% en vraagt aan Aruba 6.9% Waar blijft de waarborg functie afgesproken in het statuut bij tijden van nood? Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan.

  5. Als de Arubaanse minister Maduro onder kolonialisme verstaat dat financieel beheer van het land Aruba hem vrijpleit van elke vorm van verantwoordelijkheid in het aangaan van leningen, dan zegt dat vooral iets over Maduro en niets over de partij die de lening verstrekt onder voorwaarden. Bij een lening horen aflossingen en het nakomen van renteverplichtingen. Dit geldt voor de burger die een lening aflsuit, zoals ook voor de politiek. Uiteraard staat het de Arubaanse bevolking vrij om middels een referendum en politiek besluit zich af te scheiden van het koninkrijk en derhalve verplichtingen aan te gaan met ‘de echte’ harde financiële wereld. Kortom: Even wachten tot na de TK-verkiezingen met een mogelijk rechts conservatieve regering vanaf 2024. Het zou zo maar kunnen dat Maduro de koloniale kaart niet meer hoeft te trekken bij een volledige afscheiding van Nederland op Nederlands initiatief. Probleem opgelost voor Maduro. Of het Arubaanse volk hiermee geholpen is, valt nog te bezien. De toekomst zal ons dat leren. Het dragen van politieke verantwoordelijkheid is meer dan het continue aanklagen van de Nederlandse regering en diens belastingbetalers. Dat moet stoppen…..Stoppen

  6. “De minister van Financiën van het Caribische land, Xiomara Maduro, verweet Van Huffelen onlangs koloniaal gedrag en ongevoeligheid over het Nederlandse slavernijverleden in de Cariben.”

    hoelang gaan de Antillen nog de slavernij joker kaart trekken?

    en als wij dan toch gaan discrimineren: kijkend naar de huidskleur van Croes krijg ik ook niet de indruk dat beflapas of iemand anders van het groter geschapen ras haar vader is geweest

  7. De verhouding tussen de z.g. zelfstandige Caribische landen en Nederland wordt steeds vermoeiender. Het geschreeuw hoe slecht Nederland is wordt steeds harder. Met zo’n partij zou te toch geen enkele samenwerking of wat dan ook willen hebben.
    Ik begrijp dan ook niet waarom deze landen niet met NL om tafel te gaan om te overleggen hoeveel % van de schulden moeten worden betaald als ze uit het Koninkrijk stappen.
    Ik weet zeker dat Nl ver zal willen gaan om van het gezeur af te zijn. De eilandjes kunnen dan doen en laten wat ze zelf willen of kunnen/willen ze Nl flappentap niet missen ??. Als dat zo is hou op met zeuren en ga je energie in zinvolle zaken stoppen

  8. Hoop dat Aruba per omgaande het bericht krijgt dat dit de laatste keer was en ze een volgende keer geld op de vrije markt mag gaan lenen. Hoe dom kan je zijn?

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties