28 C
Willemstad
• woensdag 1 mei 2024

Extra | Journaal 26 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 24, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Volkskrant | ‘Op Curaçao geloven we dat een boom de geest van een overledene herbergt’

HomeMediaVolkskrant | 'Op Curaçao geloven we dat een boom de geest van...

Door: Evelien van Veen

Fotograaf Kevin Osepa is genomineerd voor het Steenberg Stipendium | Kevin Osepa

Fotograaf Kevin Osepa (23) is net afgestudeerd aan de academie in Utrecht. Hij werd geboren op Curaçao. ‘Daar geloven we dat je een boom niet zomaar kunt omhakken, omdat hij de geest van een overleden persoon herbergt.

Daarom mochten we na zessen ook niet in bomen klimmen, want dan ging de geest rusten. Zulke dingen uit mijn familiegeschiedenis inspireren mij.’

Kevin Osepa is genomineerd voor het Steenberg Stipendium. Het werk van de vijf genomineerden is van 16/9 tot 29/10 te zien in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam.

Bron: Volkskrant

Dit artikel is geplaatst in

21 reacties

  1. @****: ik heb ook nog een facebook pagina.

    Als je een alias gebruikt, dan heb je natuurlijk ook nep accounts op LinkedIn, Facebook, Google, pinterest, etc.
    *****, als je nog een keer op LinkedIn gaat zoeken moet je je privacy mode aanzetten. Ik heb een betaald account en kan zien wie er naar mij op zoek is.

    Helaas hebben er het laatste uur 6 personen op die link geklikt, dus ik weet niet met zekerheid wie je bent.

    ps: mijn telefoonnummer is 8666100. (Of is dat ook nep).

  2. @Mario1
    Ik heb gereageerd op de stelling dat in de Curaçaose cultuur men gelooft “dat je een boom niet zomaar kunt omhakken, omdat hij de geest van een overleden persoon herbergt”. Cultuur wordt gevormd door o.a. religie. Echter, cultuur is veranderlijk, vandaar de opmerking dat ‘de ‘indianen’ van Curaçao met Afrikaanse slaven werden vervangen.” Het gaat namelijk om het cultuuraspect niet om de indianen. Voorts ken ik Terry Brooks niet en lees geen sprookjes. De verhalen van Grimm heb ik in mijn jeugd via geluid cassettebandjes en VHS bandjes tot mij genomen. Maar jij bent vrij om te geloven waarin jij wilt.

    Pas wel op!! De wortels van die mango boom zitten nog steeds in de grond. Maar niet gevreesd een Sint Jozefbeeld met zijn kop in de grond helpt als jullie de woning eventueel willen verkopen (zie ook: https://www.trouw.nl/home/sint-jozefbeeld-met-zijn-kop-in-de-grond-helpt-bij-de-verkoop-van-het-huis~a921c186/). Volgens @Ompie geen schaduw, geen geest. Dus het komt wel goed.

  3. 1. Kevin Osepa is een fotograaf en hoogstwaarschijnlijk afgestudeert aan de kunstacademie. Hij geeft een artistieke uiting aan een inspiratie. Hij is geen wetenschapper en heeft dat ook niet beweert in het artikel.
    2. We hebben op Curaçao geen boomverering, maar geloven wel in bovennatuurlijke krachten van bomen, zoals het geven van kracht of ongeluk. Bijvoorbeeld het kappen van een eigen geplante pal’i lamunchi of het planten van bepaalde bomen op het erf of vlak bij het huis.
    3. Bij schaduwrijke bomen dwalen geesten rond het middaguur en schemering. Dat is een bekend bijgeloof op het eiland. Niet de boom zelf.

  4. @hoedanook
    Momenteel rijst de vraag weer waar Z en NA indianen vandaan komen. Er gaan zelfs wetenschappelijke stemmen op dat zij vanuit Oost-Azië via de Bering Sea naar Amerika waren gekomen. Dit zou gebeurd zijn aan het begin van het Holoceen, ongeveer 12.000 jaar geleden. De Druiden of Kelten waren kenners van de boom en de natuur, niets wijst er tot op heden op dat zij de eerste boom vereerders waren. Ik ken het boek van Terry Brooks ook, het sprookjesboek.
    Verder leg je mij woorden in de mond die ik niet heb uitgeproken. Dus verdiep je verder in Wikepidia of de sprookjes van Terry.

  5. Ik sluit mij helemaal aan bij de posts van @Maurice en LaStiwz
    Een uitermate beschamend mens @Enri.

    @Commentpolice
    Aangezien het de spuigaten uitloopt met @Enri zou ik u toch in overweging willen geven om dit persoon permanent te bannen van dit forum.
    Het past m.i. niets als je eerst iemand een N.. noemt en nu Yanks aanvalt al naar gelang zijn pet staat. Het is of Makamba en nu zijn de Yanks de klos. Werkelijk absurd.
    Dit gaat alle perken van beschaving te buiten.

  6. Commentpolis, in de laatste post van Enri:
    – ontbreekt een komma achter ‘Mario1’;
    – ontbreekt een komma achter ‘onzin’;
    – ontbreekt een trema op ‘vegetarier’;
    – ontbreekt een komma achter ‘maar ja’;
    – ontbreekt een spatie tussen ‘al’ en ‘lang’;
    – ontbreekt een komma achter ‘allang’;
    – wordt ‘humeur’ geschreven in plaats van ‘humor’;
    – ontbreekt een komma achter ‘humeur’;
    – wordt ‘ouwe’ geschreven in plaats van ‘oud’;
    – is ‘Ik heb helemaal niets fout geschreven’ wel wat pijnlijk gezien bovenstaande.

    Gaarne actie uwerzijds.

  7. @Enri: wordt het niet eens tijd de boel hier te verlaten. Nog even en iedereen kotst je hier uit.

    Het word met jou nu zo erg dat je mensen aanvalt omdat ze iets niet hebben gezegd.

    Dat je reacties niet door enig verstand gehinderde domme uitspraken zijn, vaak overgoten met een discriminerend sausje in een schrijfwijze (in alle drie door jouw geclaimde talen) die niet te begrijpen is, is nog tot daaraan toe. Dat je dat niet begrijpt is echter een groot probleem.

    Enri, houd de eer aan je zelf en ga weg.

  8. @Mario1
    Kijk langs de Helmin Wiels boulevard naar de bomen die daar geplant stonden en die men vervolgens liet verpieterden. Een exorisme ritueel misschien?

    Daarnaast gaat de vergelijking met ‘indianen’ uit Noord Amerka niet op. Waar zop Curaçao zijn er totempalen? Newsflash: de ‘indianen’ van Curaçao werden met Afrikaanse slaven vervangen. Bomenverering kent zijn oorsprong bij volkeren met Druiden (niet Afrikaans), die daaraan een deel van hun kracht ontleenden en Christendom (kerstboom; ook niet afrikaans).

    @Miep
    Sluit je eens aan bij een Seù groep, het zal je horizon verruimen.

  9. Niet zo gek.
    Toen wij ons huis kochten in CG stond er een tot aan het dak hoge Mangoboom. Een goede vriend van ons zei dat hij niet omgehakt mocht worden omdat het ongeluk bracht.
    Inmiddels is dit 10 jr geleden en is hij jaarlijks stukje bij beetje lager geworden, tot aan het voorjaar en hij eraan moest geloven (er huisden teveel Iguana’s in).

    Het bovenstaande verhaal is voor mij niet onbekend, en ja @Miep ik begrijp dat blanku’s dit altijd verwerpelijk hebben gevonden en onzin.
    Maar als je de geschiedenis een beetje kent, hetzij hier of elders in het Carib gebied, Brazilie etc etc. is het geen onzin. In het Seguoia Natl. Park in Calif. bijv. heb je eeuwenoude Seguoia bomen die met name door de Indianen werden omarmd.
    Uit de geschiedenis blijkt dat vooral dat de “christenen” dit ‘heidens vonden. Vandaar ook de massale slachtingen en uitroeiingen.

  10. Welke idioot komt met zon achterlijk verhaal-kompleet uit de duim gezogen om interessant te doen-wij van vele-ja vele generaties en de echte antliaan-BLANKU weten dat dit een onzin verhaal is.
    Yu Korsom pretu no ta gasta cen na awa pa niun mata =pasombra awa ta hopi karu-anto nan ta prefera saka e sen eii pa bebe na snek.

  11. Kom dat zien, kom dat zien!

    Je moet toch wat in een tijd van g0-pro of waar vrijwel iedereen een digitale camera bij zich draagt om stipendia bij elkaar te sprokkelen om jezelf te kunnen onderhouden.
    Dit nieuws item zou goed passen als advertentie voor een wereldtentoonstelling, een freakshow, die eind 18de eeuw in Europa werden georganiseerd. Daar kon men laten zien dat er anderen op de wereld zijn die primitief zijn naar de maatstaven van de Europese. Voorbeeld is ‘Hottentot Venus’ die ten toon werd gesteld vanwege haar bil (hier noemen wij dat kryioyo) en vervolgens in stukken werd gesneden om verschillen tussen zwarte en witte mensen te vinden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties