28 C
Willemstad
• dinsdag 16 april 2024

Extra | Journaal 12 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 11, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 11 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, April 10, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 10 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 9, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Ingezonden | Aruba: Het uur van de waarheid

HomeLandenArubaIngezonden | Aruba: Het uur van de waarheid
Ingezonden brief

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie van de Knipselkrant Curacao is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Ingezonden stukken die opruiende of dreigende taal bevatten worden door ons niet gepubliceerd.

Vandaag laten we Armand Hessels aan het woord.

In maart jl. deden de Landsrecherche, het RST en het Korps Politie Aruba een inval bij onder meer de minister van Arbeid en Sociale Zaken. Dit gebeurde op grond van de verdenking dat de minister samen met medewerkers giften, beloften en/of diensten had aangenomen wegens door hem verstrekte ontheffingen van de arbeidsmarkttoets.

De maanden daarop hoorde men, behoudens enige aanhoudingen, vrij weinig over de voortgang van het onderzoek. Dit leidde er mogelijk toe dat de (geschorste) minister in kwestie blijkbaar al concludeerde dat het gevaar voor hem geweken was. Hij verscheen op een campagnebijeenkomst van een collega-minister, stelde zich (tevergeefs) weer voor als kandidaat op de verkiezingslijst, schoof daarop een naast familielid naar voren en gaf uiteindelijk een stemadvies voor dezelfde collega-minister.

Tot hij begin deze week op grond van de verdenking van ‘ambtelijke corruptie’ werd opgepakt en in verzekerde bewaring werd gesteld. Gezien de omvang van het onderzoek (meer dan 2.000 dossiers) en het vertakte netwerk dat hierbij was opgezet moet niet uitgesloten worden geacht dat meer overheidsdiensten en/of collega’s hierbij betrokken waren. Dit zou kunnen wijzen op een georganiseerd netwerk binnen en gebruikmakend van de overheidsorganisatie. In dat geval is er dan wel sprake van een veel ernstiger misdrijf.

Maar dit was niet het enige geval dat de nodige aandacht opeiste. De plotselinge recente verhoging van het minimumloon leidde niet alleen tot protesten van de ATIA en de KvK, die beweerden in deze kwestie niet gehoord te zijn. Ook de SER moest via de media vernemen dat het minimumloon met terugwerkende kracht was verhoogd.

Ernstiger was haar bewering dat het proces voor de verhoging van het minimumloon niet volgens de wet was verlopen. De betrokken minister had gebruikgemaakt van een (negatief!) advies uit 2016 en dit op het huidige landsbesluit toegepast. Dit is niet conform de wet en dus onrechtmatig. De vraag is nu of de handtekening van de gouverneur deze wet dan toch legitimeert.

Bijna gelijktijdig kwam aan het licht dat de minister van Financiën het besluit had genomen om het dienstverband van contractanten die al enige jaren in dienst waren om te zetten in een vast dienstverband. De 2 vakministers hadden echter nog meer pijlen op hun boog.

De vakminister van Economische Zaken stelde tijdens het laatste verkiezingsdebat van de KvK dat de economie het prima doet. Dat is in tegenspraak met de door cijfers gestaafde opvatting van de CBA dat de Arubaanse economie slechts heel matig presteert.

Volgens de vakminister van Financiën komt Aruba zelfstandig uit het slop. Ons Land kan zijn eigen financiële boontjes doppen door vanaf volgend jaar zijn ‘Begrotingskamer’ in te stellen. Daarbij ziet hij over het hoofd dat hij er dit jaar weer niet in slaagt de begroting bijtijds in te dienen en dat moet worden afgewacht of het realiteitsgehalte van deze begroting dat van de vorige overtreft.

Voor de Arubaanse politiek brengt een ‘eigen’ (dus nietonafhankelijke!) Begrotingskamer wel als voordeel met zich mee dat het bestuur zich weer zoals vanouds niets hoeft aan te trekken van de ‘adviezen’. Het kan daardoor ongestoord doorgaan het land verder naar de verdoemenis te helpen. Hopelijk geeft de 2e kwartaalrapportage die het CAft binnenkort uitbrengt, meer klaarheid over de werkelijke financiële situatie van Aruba.

Intussen wordt het steeds moeilijker voor de Min-Fin de eindjes aan elkaar te knopen, zeker in het licht van deze verkiezingstijd waarbij collega’s met alle geweld proberen mooie sier te maken met niet-beschikbaar geld.

Armand Hessels,
Aruba

Dit artikel is geplaatst in

5 reacties

  1. @Peter
    Dat ligt aan ons allemaal, wij verkopen onze stem aan degene die het meeste betaalt. Dus als we instemmen met dezelfde regering, vinden we die geweldig! Renée van Aller&John de Vries

  2. Wij zijn het hier van harte mee eens. Het is al jaren aan de gang, maar het overheidsoptreden wordt steeds onbeschaamder. Geen enkele regering trekt zich veel aan van de eigen zeer deskundige adviesorganen. De nieuwe Begrotingskamer is weer goed voor enkele ruimhartig en te hoog gehonoreerde functies, waarvoor weinig kennis, maar veel loyaliteit is vereist. Aruba zit in tegenstelling tot wat de regering vasthoudend roept, verder in het slop dan ook. Voor de verkiezingen is het de standaard procedure, dat alle adviseurs ambtenaren worden. Zo ongegeneerd patronage toepassen als dat nu gebeurt, is dat zelden eerder vertoond. En de CAft maar aandringen op vermindering van overheidsuitgaven en dus ook van overheidspersoneel. Standaard is er vóór de verkiezingen een personeelsstop, waardoor dan daarna alle nieuwe ambtenaren te werk kunnen worden gesteld. Integriteit schijnt een gepasseerd station te zijn voor deze regering. Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen. Code rood is van toepassing. Renée van Aller&John

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties