29 C
Willemstad
• maandag 3 oktober 2022

Extra | Journaal 3 oktober 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | SNSM extracts three sailors from stranded cargo vessel

MARIGOT--On the instructions of Regional Centre for Surveillance and Rescue Operations Antilles-Guiana CROSS-AG, French-side sea rescue SNSM volunteers went to the assistance of a cargo vessel early...

AntilliaansDagblad | Gezaghebber Rijna werpt kritiek verre van zich

Kralendijk - Gezaghebber Edison Rijna van Bonaire benadrukt in een reactie op een publicatie waarin zijn integriteit als gezaghebber en die van een niet bij naam genoemde...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Zwemmen van punt naar punt rond Aruba

Oranjestad - De ervaren Arubaanse openwaterzwemmer Deaxo Croes is na een geslaagde zwemtocht van zo’n dertien uur zaterdag bij Baby Beach weer veilig aan land gekomen. Hij...

AntilliaansDagblad | ‘Vol ambitie en met veel vertrouwen’

Securitas Antias viert 40-jarig jubileum Willemstad - Het beveiligingsbedrijf Securitas Antias bv heeft gisteren, samen met haar medewerkers en een groot aantal gepensioneerde ex-collega’s, op feestelijke wijze haar...

AntilliaansDagblad | Silvania schiet uit z’n slof

Aanval op journalist Gonzalo Cuales maar ook op aan PAR-verbonden bedrijven Willemstad - ,,Grote bedrijven die verbonden waren aan het kabinet-Rhuggenaath hebben miljoenen aan de NOW-regeling ontvangen, waarna...

AntilliaansDagblad | ‘Schaarste dreigt’

Importeurs wijzen op ongewenste gevolgen Makutu Básiko 2022 Willemstad - De nieuwe basismandregeling - Makutu Básiko 2022 - zal ongewenste gevolgen hebben, te weten schaarste en het mogelijk...

Voetballer eerste verkeersdode van het jaar

ambulance2WILLEMSTAD — De 31-jarige Vernold Mercelina werd gistermiddag de eerste verkeersdode van het jaar. Dit bevestigt de politie vandaag. Mercelina speelde al vanaf klein in het voetbalteam S.V. Vesta. De directievoorzitter, Eric Fraay, reageerde verslagen op zijn dood.

Mercelina is op zijn scooter in de Kaya Garapa bij Groot Piscadera verongelukt.
Hij verloor de macht over het stuur en botste tegen de muur van een woning.
De politie trof het slachtoffer buiten bewustzijn op de grond aan met een ernstige wond aan zijn hoofd.
Uit een politie-onderzoek blijkt dat het slachtoffer in de genoemde straat met zijn quad op een hoge snelheid aan het scheuren was (fever), toen hij de macht over het stuur verloor.
Hij werd met een ziekenwagen naar de polikliniek van het St. Elisabeth Hospitaal gebracht voor medische behandeling, waar hij in kritieke toestand op de spoedafdeling werd opgenomen.
Minder dan drie uur later kreeg de politie een melding binnen dat het slachtoffer aan zijn verwondingen was bezweken.
De verkeerspolitie doet verder onderzoek in deze zaak.

S.V. Vesta Fraay reageerde verslagen op de dood van de talentrijke Mercelina.

“De hele Vesta-familie leeft mee met de familie van Mercelina.
Hij was een van de beste voetballers, die al vanaf klein lid was van sportvereniging Vesta.”

Naast het feit dat hij een goede speler was, hield hij zich ook altijd bezig met andere problemen die zich op het voetbalveld voordoen.
Zo loste hij alle problemen met stroom op het veld op.

“Dat kon hij ook heel goed, gezien hij elektrotechniek studeerde bij de Universiteit van de Nederlandse Antillen (UNA).
Ik heb het genoegen gehad dat hij altijd bij me langs kwam voor vragen op het UNA-terrein. Een slimme jongeman, het is een groot verlies.”

Fraay was bij de moeder van het slachtoffer op bezoek en deelde haar ook mee dat de sportvereniging van plan is iets te organiseren voor Mercelina.
Het is echter nog te vroeg om hierover iets te vertellen, aldus Fraay.

Helm verplicht
In de laatste openbare vergadering van de vorige Staten begin november is de initiatiefwet van de PAR-fractie, waarin quadrijders verplicht worden een helm te dragen, goedgekeurd. Voormalig voorzitter Dean Rozier hamerde het stuk af.
De wet is echter nog niet van kracht, omdat die nog niet gepubliceerd is.
Statenlid Pedro Atacho (PAR) betreurt het dat de wet nog niet gepubliceerd is en roept het nieuwe kabinet van Daniel Hodge op om dit zo snel mogelijk te regelen.
Atacho is echter van mening dat de lokale autoriteiten hoe dan ook verantwoordelijk zijn voor een veilig verkeer en deze soorten controles ambtshalve behoren uit te voeren.
De weggebruikers zijn natuurlijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid.
Zo kunnen quad- en motorrijders en de passagiers zichzelf beschermen door een helm te dragen, aldus Atacho.

“Ik ben zeer tevreden dat het ons in de laatste openbare vergadering toch gelukt is om iedereen over te halen om de initiatiefwet goed te keuren.”

Maar de overheid moet er ook voor zorgen dat de wet van kracht wordt, voegde hij eraan toe. Tijdens de openbare vergadering ging onafhankelijk Statenlid Eugene Cleopa nog verder: ook op de fiets zou een helm verplicht moeten worden.
Aanleiding voor het initiatief van de PAR was het aantal verkeersongelukken met een quad, dat de afgelopen jaren alleen maar is gestegen.
Zelfs een politieagent kreeg een ernstig ongeluk met een quad, die hij kort daarvoor in beslag had genomen en naar het politiebureau wilde rijden.
Een quad geldt als een motorvoertuig, waarvoor de bestuurder een rijbewijs B dient te hebben.

Toch was volgens de huidige Wegen Verkeersverordening een helm nog steeds niet verplicht. Uit de cijfers van de laatste jaren (2007-2012), met uitzondering van 2010, blijkt dat het aantal quad-ongelukken aanzienlijk steeg.
Zo waren er in 2007 maar twee ongelukken. Het jaar daarop groeide het aantal tot vier, daarna tot tien in 2009 en in 2010 daalde het aantal tot negen.
Maar in 2011 steeg het al snel naar veertien ongelukken.
Zowel in 2009 als in 2011 verongelukten twee Quad-rijders.

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -