30 C
Willemstad
• dinsdag 5 juli 2022

Laatste reacties

- Advertentie -

Veel projecten infrastructuur niet transparant doorlopen

SoabWILLEMSTAD — Veel projecten en gunningen verlopen niet conform de geijkte procedures. Dat staat in een tussenrapportage van Stichting Overheids Accountants Bureau (Soab) in het onderzoek naar de uitvoeringsorganisatie van Openbare Werken (OW).

Minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) Earl Balborda (PNP) meldt de bevinding aan deze krant.

“Ieder project dat niet conform de procedures is verlopen, heeft automatisch effect gehad op de financiën. Er zijn dus aanbestedingen en gunningen aan het licht gekomen die niet over adequate onderbouwing beschikten en niet transparant zijn doorlopen”

- Advertentie -

, antwoord Balborda op de vraag wat voor effect dit heeft gehad op de financiën van de uitvoeringsorganisatie en in hoeverre dit tijdens het onderzoek in beeld is gekomen.

De minister wil vooralsnog niet op details en bedragen ingaan.
De overheidsaccountant zal nog een aantal gesprekken met ‘betrokken personen’ voeren.
Het eindrapport wordt over drie weken verwacht.

Zoals deze krant eerder heeft gemeld bleek tijdens het Soab-onderzoek – dat in opdracht van het ministerie wordt uitgevoerd – tevens dat er binnen de uitvoeringsorganisatie sprake was van ‘veel ontbrekende documenten’.
Het zou hierbij gaan om documenten die betrekking hadden op materiaalinkoop, gunning van diensten en asfalteren van wegen.
Als deze documenten zoek blijven, kan het uiteindelijke advies van Soab aan de opdrachtgever aangifte van vermissing bevatten.

Controle
De uitvoeringsorganisatie kwam herhaaldelijk in beeld toen er vraagtekens werden geplaatst door PS-Statenlid Melvin ‘Mac’ Cijntje naar de gunningen aan het inmiddels opgeheven bedrijf B-Proof Technology voor het vervaardigen van verkeersdrempels, het aanbrengen van wegreflectoren en het leveren van verkeersborden met bevestigingsbeugels.
Ook stelde het Statenlid destijds de hoge raming van OW – 5,2 miljoen gulden voor het opknappen van de Schubappelweg – aan de kaak.

Het is Balborda nog niet bekend of B-Proof Technology het materiaal ook heeft geleverd.
Wel licht de minister toe dat er tijdens het onderzoek twee projectleiders in beeld zijn gekomen die hun werk niet naar behoren hebben gedaan.

“Maar men moet nu niet meteen denken dat niets binnen de uitvoeringsorganisatie naar behoren verloopt.
Er zijn projectleiders die alles perfect op orde hebben, maar er waren dus twee personen die er een rommel van hebben gemaakt.”

De ordemaatregel in maart, waarbij de toegang tot de uitvoeringsorganisatie OW voorlopig werd ontzegd aan diensthoofd Raymond Florentina en zijn rechterhand Hensley Basilio, blijft van kracht.
De precieze functie van Basilio is nooit duidelijk geweest.

‘Belangrijke rol’
Op de vraag of diensthoofd Florentina op de hoogte was van de misstanden, stelt Balborda:

“Basilio heeft in dit alles een belangrijke rol gespeeld.
Wat de heer Florentina betreft is het zo dat men als directeur alles behoort te weten.
Hij heeft zeker inzage gehad, mede omdat hij ook de vicevoorzitter was van Stichting Wegenfonds Curaçao.
Dit laatste is natuurlijk ook niet wenselijk aangezien het belangenverstrengeling betreft.”

Basilio was in 2001 betrokken bij het omstreden project ‘Hato voorrijwegen’, waarbij sprake was van corruptie en is in deze zaak veroordeeld.

“Als het Soab-eindrapport eenmaal beschikbaar is, zal er tevens moeten worden gekeken in hoeverre de verantwoordelijkheid binnen het ministerie verder wordt doorgetrokken.
Er zit immers een secretaris-generaal (Dwigno Puriel, red.) die voor aansturing zorgt van de verschillende uitvoeringsorganisaties.
De vraag werpt zich op waarom dit alles niet eerder aan het licht is gekomen en waarom de minister daar nu achter moet komen”

, aldus minister Balborda.

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Over the Pond minimarket robbed by two armed men

PHILIPSBURG--The cashier of a minimarket on Arch Road, a side road of Sucker Garden Road, was robbed at gunpoint late Friday afternoon, when two armed men entered...

Democracy now! | Monday, July 4, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 4 juni 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Opinie | De VN, zelf bestuur en zelf beschikking

Door Lucita Moenir Alam, Arjen van Rijn en Kees Flinterman Op 15 december 1955 heeft de Tiende Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in Resolutie 945(X) de Nederlandse...

ParadiseFM | Campagne voor een nieuw nationaal wapen Curaçao

Curaçao moet een nieuw nationaal embleem hebben. Cultuurminister Van Heydoorn heeft daarom een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Iedereen kan aan de wedstrijd meedoen. Vandaag wordt het startschot gegeven voor...

ParadiseFM | Schotte nog steeds in onderhandeling met OM

Ex-premier Gerrit Schotte onderhandelt nog steeds met het Openbaar Ministerie over het geld dat hij terug moet betalen. In mei kreeg hij twee weken de tijd om...
- Advertentie -
- Advertentie -