28 C
Willemstad
• zaterdag 4 februari 2023

Telefraaf | Oranjes beschilderen geen Chichi op Curaçao: ’Karikatuur van zwarte vrouw’

Controversieel moment uit kennismaking Amalia geschrapt | Wouter de Winther Volgens de kunstenares verbeeldt het beeld de oudste zuster uit een gezin in de traditionele familiestructuur op Curaçao....

Democracy now! | Friday, February 3, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Nu.cw | Pietermaai krijgt LED-verlichting

De straten van Pietermaai worden aanstaande zondag voorzien van LED-verlichting. Aqualectra zal de nieuwe lantaarns installeren tussen 8.00 uur ‘s ochtends en 16.00 uur ‘s middags. Onder andere...
- Advertentie -

Nu.cw | Kaasdieven opgepakt in Sambil

De politie heeft donderdag twee kaasdieven aangehouden in Sambil. De Extra meldt dat het tweetal opviel nadat ze supermarkt Carrefour verlieten. De beveiliging gaf aan dat de personen...

Nu.cw | Bonaire in Ik Vertrek-uitzending

Het stel Nicole en Manuel wordt in het Nederlandse televisieprogramma Ik Vertrek gevolgd in hun emigratie naar Bonaire. Donderdag werd de eerste van de twee afleveringen uitgezonden...

PBC | Chris Richards in Swim for the Roses

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Komende zondag doet Chris Richards mee aan de Swim for the Roses van Zanzibar Jan Thiel naar Mambo Beach BLVD. De welbekende duiker mist...

PBC | Fundashon Museo Tula-voorzitter Jeanne Henriquez vraagt koning de stilte te verbreken

Persbureau Curacao Willemstad – Jeanne Henriquez, voorzitter van Fundashon Museo Tula, heeft na haar toespraak vanmorgen, een persoonlijke vraag gesteld aan koning Willem-Alexander om op 1 juli 2023...
- Advertentie -

Streefdatum ingebruikname nieuwe Statenzaal in april

WILLEMSTAD — Het is de bedoeling dat de gerenoveerde Statenzaal aan het Wilhelminaplein in april in gebruik wordt genomen. Dit verklaart Statenvoorzitter Marcolino ‘Mike’ Franco. In 2010 is de oude vergaderzaal van de Staten van de voormalige Nederlandse Antillen gerenoveerd. Eind vorig jaar werd het gebouw opgeleverd, terwijl er momenteel een modern audio-visueel systeem wordt geïnstalleerd.

Advertentie

Sinds 10-10-’10, de start van het nieuwe land Curaçao, vergaderen de Staten in de oude vergaderzaal van de Eilandsraad van het voormalige eilandgebied Curaçao.
Volgens Franco is de huur van deze zaal inmiddels opgezegd en dienen de Staten per juni het gebouw te hebben ontruimd.
De oude vergaderzaal van de Staten van de Nederlandse Antillen moest grondig gerenoveerd worden.
Een lekkend dak, defecte airco, een haperend elektriciteitsnetwerk waren maar een paar van de gebreken, waarmee de zaal kampte.
Deze zijn nu inmiddels verholpen na een grondige renovatie.
Wat nu nog rest is de installatie van een nieuw audio-visueel systeem.
De installatie hiervan door het Nederlandse bedrijf Avex vindt deze dagen plaats.
Avex levert volgens de Statenvoorzitter audio- en videosystemen voor vele parlementen. Zo ook op Aruba en in tal van Nederlandse gemeenten, maar tevens in de Nederlandse Tweede Kamer.
In een reactie omschrijft Franco het nieuwe systeem, dat bijna 2 ton euro heeft gekost, als ‘uniek’ en ‘ultramodern’, met veel nieuwe mogelijkheden.
Vrijdag waren technici van Avex nog bezig met de installatie van het systeem.
Deze week wordt het personeel van de Griffie geïnstrueerd hoe zij met het nieuwe systeem om moeten gaan.
Franco wil een testvergadering te organiseren, zodat iedereen bij de Staten, inclusief de parlementariërs zelf, eraan kan wennen.
Het nieuwe systeem zal wennen zijn voor leden, geeft Franco toe.
Een voorbeeld dat hij noemt, is dat bij de motivering van een stem alles digitaal zal verlopen.

Op dit moment dat je je stem wilt motiveren, moeten de Statenleden hun hand opsteken en moet ik als voorzitter zien wie als eerste zijn of haar hand omhoog heeft gestoken om deze persoon het woord te geven. In het nieuwe systeem drukken de Statenleden op een knop en kan ik op een scherm zien wie en in welke volgorde men heeft gevraagd om het woord te kunnen voeren.”

Door deze innovatie komt de jaren oude folklore, waarbij Statenleden tot op het laatste moment wachten om hun hand op te steken en het woord te voeren, te vervallen.
Het nieuwe audio-visuele systeem gaat tevens gepaard met een nieuwe website. Belangrijk hierbij is volgens Franco dat zoals in de terms of reference voor de nieuwe aanbesteding is vermeld, deze site meer gebruiksvriendelijker zal zijn dan de huidige Statensite.

Het zal voor Statenleden, maar ook personen die de vergaderingen van de Staten willen volgen, mogelijk zijn om middels trefwoorden naar vergaderingen te zoeken. Dat kan nu nog niet.”

Het streven van Franco is om in april, dus volgende maand al, de gerenoveerde Statenzaal tijdens een plechtige vergadering in gebruik te nemen.
Een datum hiervoor is nog niet bekend.
Voor deze vergadering wil Franco alle voormalige Statenvoorzitters, maar ook oud-gezaghebbers uitnodigen, zodat ook zij kennis kunnen nemen van de gerenoveerde zaal.

bron: Amigoe

Advertentie

back home

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -