27 C
Willemstad
• woensdag 14 april 2021 10:46

DolfijnFM | Luchthaven Curaçao krijgt mobiel testcentrum

De luchthaven Hato krijgt vandaag een mobiel Covid-testcentrum. Vertrekkende passagiers kunnen zich daar laten testen. CAP, de beheerder van de luchthaven doet dat in samenwerking met het...

PBC | Chester Peterson wordt nieuwe formateur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Chester Peterson en Rutsel Martha worden de nieuwe formateurs. Beiden zijn door de MFK voorgedragen bij de gouverneur. Hun benoeming is pas zeker na...

PBC | Rijden met gordel verkeerd om, toch boete

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rijden zonder veiligheidsgordel om is strafbaar, ook als je ‘m wel omdoet, maar onder je arm. Dat heeft de rechter bepaald. De betreffende chauffeur was...

PBC | Politie begrijpt app-groepen niet die waarschuwen voor roadblocks

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie is verbaasd over de verschillende app-groepen waarbij mensen elkaar waarschuwen voor de roadblocks vanwege covid. Het optreden van de politie is bedoeld om...

PBC | Zes patiënten overleden in CMC op Curaçao

Persbureau Curacao Vandaag zijn zes patiënten overleden in het CMC aan de gevolgen van Covid. Vijf op de Intensive Care en één patiënt op de Spoedeisende Hulp. Dat...

DH | Sneek gets answers on ‘Made in Statia’ queries

PHILIPSBURG--Independent Island Councilmember Koos Sneek has received answers from the Executive Council on queries he had made about Made in Statia. Sneek had asked the Executive Council a...
- Advertisement -spot_img
HomeLandenCuraçaoSehos neemt voortouw

Sehos neemt voortouw

Sint Elisabeth Hospitaal vervult ‘trekkersrol’ Hospital Nobo

Willemstad – Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) neemt zelf het initiatief om de trekkersrol op zich te nemen voor de realisering van een nieuw ziekenhuis van Curaçao. Dat hebben Raad van Bestuur (directie) en de Raad van Toezicht van de stichting Sint Elisabeth Hospitaal besloten.

Er is naar hun mening al genoeg gepraat en er zijn al verschillende plannen gemaakt en uitgewerkt, maar zicht op het Hospital Nobo heeft de bevolking nog altijd niet.

,,Het behoeft geen betoog dat er zo spoedig mogelijk een nieuw ziekenhuis op Curaçao moet worden gebouwd om optimale zorg aan de patiënten te kunnen aanbieden. De ervaring van de laatste drie jaar is dat bij elke wisseling van de samenstelling van de regering er een nieuw plan, opgesteld door verschillende consultants, wordt gepresenteerd.”

Telkens heeft het bestaande ziekenhuis Sehos naar eigen zeggen alle medewerking verleend door het desgewenst verstrekken van de benodigde statistische en financiële informatie.
Dat was zeker het geval bij het opstellen van het laatste plan door Usona/Berenschot onder de vorige regering Schotte.
Dit gebeurde echter ‘zonder dat het hospitaal op enige wijze betrokken werd’ bij de voorbereiding, uitwerking of besluitvorming in deze.

,,Zo was er geen inhoudelijke inbreng over de organisatie van het ziekenhuis; huisvesting van afdelingen, de gewenste invulling van de bedden per kamer. Dit is een onnodige verspilling van kennis en ervaring, die ons hospitaal in meer dan anderhalve eeuw in deze samenleving heeft opgebouwd.”

Vóór Usona/Berenschot onder de vorige regering, waren er ten tijde van het kabinet De Jongh- Elhage en het Bestuurscollege van PAR/PNP/FOL ook vergevorderde plannen voor een Hospital Nobo onder aanvoering van professor Bob Pinedo.

Deze verdwenen echter van tafel toen MFK/PS/MAN met hun eigen ideeën kwamen.
Sehos benadrukt het belang van ‘samenwerking’.

,,Wij zijn er van overtuigd dat de (voorbereidingen voor de) bouw van een nieuw ziekenhuis moet plaatsvinden in samenwerking met alle daarbij nauw betrokken partijen, te weten het Sehos, met haar 157 jaar ervaring, de overheid en zeker de verplegende staf en de medisch specialisten, die de zorg in dit instituut zullen gaan leveren en die der-halve materiedeskundig zijn.”

De voorkeur van de leiding van het bestaande ziekenhuis ‘gaat zonder meer uit’ naar het bouwen van een nieuw ziekenhuis, incrementele bouw, op de huidige locatie in Otrobanda, maar noemt wel een reeks ‘wezenlijke voorwaarden die cruciaal zijn voor het succes van dit project’.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties