29 C
Willemstad
• vrijdag 7 mei 2021 15:42

Extra | Journaal 7 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Ingezonden | Covid en eigen computer

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

ParadiseFM | Mogelijk eerder versoepelingen

De overheid gaat mogelijk eerder dan 17 mei een aantal versoepelingen doorvoeren in de coronamaatregelen. Dat zei premier Rhuggenaath vanmorgen op Paradise FM. De overheid voert al gesprekken...

Democracy now! | Thursday, May 6, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Nu.cw | Vrijwel alle namen in nieuwe kabinet-Pisas bekend

Beoogd premier Gilmar ‘Pik’ Pisas heeft zijn nieuwe kabinet bijna compleet. De MFK en de PNP hebben inmiddels voor de meeste portefeuilles een kandidaat aangedragen. Het Antilliaans Dagblad...

Nu.cw | Flow/UTS belooft beterschap met nieuwe aanpak problemen

Goed nieuws vanuit Flow/UTS. Het bedrijf heeft toegezegd flink te gaan investeren in betere en stabiele telecom- en internetverbindingen. Technici zullen over het hele eiland problemen zo...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaPBC | CBCS: overheid moet snel met een herstelbeleidsprogramma komen

PBC | CBCS: overheid moet snel met een herstelbeleidsprogramma komen

Persbureau Curacao

De standvastige en tijdige implementatie van zo een beleidsprogramma zal de transitie mogelijk moeten maken van liquiditeitssteun naar een sterke en weerbare economie, aldus de president van de Centrale Bank.

Bankpresident Richard Doornbosch stelt in zijn economische vooruitzicht 2021 dat onder de huidige omstandigheden dringend een beleidsprogramma nodig is om economisch herstel te stimuleren.

Het programma dient quick-wins te bevatten die meer arbeidsplaatsen in 2021 kunnen genereren.

Curaçao kende in 2020 een ongekende economische krimp van ruim 20 procent. De schuldquota van het eiland liep op tot ruim 76 procent van wat alle inwoners bij elkaar verdienen in een jaar.

Structureel

Het nieuwe beleidsprogramma dient ook een middellange en lange termijn plan te bevatten voor structurele economische veranderingen gericht op duurzame groei, werkgelegenheid en allocatie van middelen.

‘Het verbreden van de exportbasis, het verminderen van de afhankelijkheid van importen en het verhogen van het aandeel van duurzame energiebronnen zijn belangrijke elementen van deze veranderingsstrategie’, aldus Doornbosch.

De standvastige en tijdige implementatie van zo een beleidsprogramma zal de transitie mogelijk moeten maken van liquiditeitssteun naar een sterke en weerbare economie, aldus de president van de Centrale Bank.

Bron: Persbureau Curacao

13 reacties

 1. Hetstelbeleid programma en dat met deze regering en parlement? Kom kom Doornbos u kunt toch wel beter nog??
  We moeten ons hart vasthouden welke regering en parlementariërs lees onbenullen het land na maart zal krijgen. Als je nu ziet welke kandidaten de lijsten bevolken schrik je je wel het lazarus!

 2. Ach je moet die man ook een kans geven. Zit hier pas een paar maanden en de zon schijnt nog steeds en de zee lijkt ook nog “cristal clear” mits je niet bij de rif mangroven komt.

 3. Sorry jongens, maar ik ben bang dat ik het nu toch echt moet gaan verklappen: we zullen allemaal de komende tig jaar kneiterhard moeten gaan WERKEN! Het is niet anders.

 4. Is dit het startsein voor 1000 koeien die we naar de ruimte kunnen exporteren?
  Of gaat er nu een serieus plan komen?
  Ff wachten…..ik denk het niet er moet een plan komen waar Friends and family van kunnen profiteren die dan ook nog een internationaal concurrent product voor export oplevert waar Friends and family de leiding geven.
  Ja pigs can fly. Of beter de cows can fly to space.
  Overgaan naar duurzame energie, dat kan we hebben zon zee en wind. Maar geen verdien model voor Friends and family. Die is er wel bij de dinosaurus energie. Dus gaat ook niet gebeuren.
  Voedsel verbouwen, daar heb je water voor nodig om water in voldoende mate op het eiland te krijgen heb je energie nodig. Wat het produceren van de meest producten vele malen duurder maakt dan importeren. En Friends and family verdient aan de import.
  Ik ben super benieuwd naar een plan, het idee van een plan is leuk, je zou verwachten dat er toch wel een plan of visie zou zijn.

 5. Herstelbeleidsprogramma volgens Doornbosch :

  1. Het verbreden van de exportbasis
  2. Het verminderen van de afhankelijkheid van importen
  3. Het verhogen van het aandeel van duurzame energiebronnen

  Duidelijk dat deze gast zich alleen maar heeft verdiept in Universitaire boeken die dateren uit het verre verleden. Hij heeft zero point zero greep op de realiteit.

  Het verbreden van de exportbasis :

  -Wat exporteerd het eiland momenteel
  -Is er sprake van een exportbasis
  -Hoe gaat men een exportbasis verbreden die niet bestaat

  Het verminderen van de afhankelijkheid van importen :

  -Het eiland gaat autos, levensmiddelen, kleding, electronica etc. zelf produceren

  Het verhogen van het aandeel van duurzame energiebronnen

  -Curacao heeft duurzame energiebronnen. De zon ?

  P.S. Het is geen geheim dat het eilnd haar sterkste kant de service sector was in het verre verleden. Maar … diaspora.

 6. Quick win zijn ook de exorbitante salarissen van de CBCS top, inclusief die van Doornbos, Leila, en Jardim drastisch te korten tot een proportie die passend is voor een Centrale bank van twee kiezelsteentjes in een tropische plas water.

 7. Een open deur. Cosmetica met als doel ons af te leiden van de problemen met Ennia, Giro en met de ineffeciencies van de Bank zelf? Verbeter de wereld, begin met uzelf. A propos: gaat de Bank nu eindelijk eens inleveren? Minus 15 a 25 % bijvoorbeeld? Goed voorbeeld, goed begin van een veelbelovend nieuw jaar. Zou mooi zijn.

 8. Parasiet moe rojer kdnt klapt binnenkort uit elkaar, zoals deze klungel tekeer gaat, dat is wat je hoort in de wandelgangen. Maar hij heeft net niks in te brengen, netjes gehoorzamen en kop dicht.

 9. “Deze man krijgt 1 miljoen per jaar, de vraag is hoe kan hij de bevolking in de ogen kijken? ”
  dat was ook mijn eerste reactie: hoe gaat CBCS zelf een steentje bijdragen aan het herstel door bv salaris verlagingen en minder reisjes naar conferenties?

 10. Herstelbeleidsprogramma , een herstelbeleidsprogramma .
  Oei , oei dat wordt lastig , dat wordt echt lastig .
  Meneer Doorenbosch , wie heeft u in gedachte .
  Ik kan er niet op komen .

 11. Deze man krijgt 1 miljoen per jaar, de vraag is hoe kan hij de bevolking in de ogen kijken? Helaas zijn alle pogingen van Nederland om een einde aan deze schandalige vorm van zelf verrijking ten koste van de minstbedeelden te maken, is mislukt.

  De meesten die niets te vreten hebben, gingen zelfs de straat op met spandoeken over “Soberania”. Hoe dom kan een bevolking zijn? Vraag je af.

  Pueblo Soberano heeft hen toch laten zien wat Soberania betekent, schaamteloos zakken vullen.

  Ik moet zeggen dat ik het opgeef, ik geef niets aan de voedsel bank of andere hulporganisaties voor de negers hier. Laat ze maar creperen.

 12. Bankpresident Richard Doornbosch stelt in zijn economische vooruitzicht 2021 dat onder de huidige omstandigheden dringend een beleidsprogramma nodig is om economisch herstel te stimuleren.

  En wie gaat dat beleid schrijven? En als het beleid er is dan doet niemand er toch wat mee.

 13. Quick wins zijn in 2021 parasieten als Menki Rojer, Tilly Pikerie en Stephen Capella (en zijn moeder) bij alle overheidsorganisaties eruit gooien.

  En vergeet mafiameid Stella van Rijn niet.

  En vergeet de Staten niet. Daarin laten we complexe jaarrekeningen goedkeuren door lieden als dj Doran die niet eens de ViaVia begrijpend kunnen lezen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties