27 C
Willemstad
• vrijdag 9 juni 2023

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Jacinta Constancia: Op de dag dat ik mijn straf moet uitzitten, zal ik me melden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Jacinta Constancia zal zich melden op de dag dat ze wordt opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Met deze woorden reageert de voormalige...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

Parool | Joe Biden zet meteen een nieuwe toon

HomeMediaParool | Joe Biden zet meteen een nieuwe toon

Frenk der Nederlanden

Biden wil versneld vaccins toedienen, mondkapjes verplicht stellen en elke Amerikaan 1400 dollar ­geven om de ergste nood te lenigen | AP

Joe Biden, die woensdag wordt ingezworen, laat zich direct gelden. Hij wil de groenste Amerikaanse president ooit worden, corona bij de wortel aanpakken en immigratie versoepelen.

De verdeeldheid is en blijft levensgroot, maar als Joseph Robinette Biden (78) woensdag met de hand op de bijbel trouw zweert aan de grondwet, is de Verenigde Staten toch een compleet ander land geworden. Neem alleen al de regeringsploeg die Biden in de afgelopen weken heeft samen­gesteld. Niet langer overwegend witte, selfmade miljonairs, maar het meest diverse en inclusieve kabinet ooit.

De zwarte Indiaas-Amerikaanse Kamala Harris is de eerste vrouwelijke vicepresident uit de geschiedenis. De ervaren bankier Janet Yellen wordt na 231 jaar de eerste vrouwelijke minister van Financiën. Alejandro Mayorkas, geboren op Cuba, is de eerste latino die minister van Binnenlandse Veiligheid wordt. Deb Haaland (Binnenlandse Zaken) is de eerste minister die afstamt van inheemse Amerikanen, en de gepensioneerde generaal Lloyd Austin is de eerste Afro-Afrikaanse minister van Defensie.

Uitzicht op staatsburgerschap

Biden schoof dinsdag ook Rachel Levine naar voren als onderminister van Volksgezondheid. Zij wordt de eerste openlijke trans persoon die een functie krijgt in een federale regering. ­Tezelfdertijd maakte Austin bekend het door Trump ingevoerde verbod op trans personen in het Amerikaanse leger te zullen opheffen.

Het is slechts een van de vele voorbeelden van de aardverschuiving die de VS onder de Democraten te wachten staat. De inauguratie van de 46ste president markeert het begin van een nieuw tijdperk, en dat is nu eens niet een afgekloven cliché. Waar Trump de fossiele industrie ruim baan gaf, wil Biden de groenste president ooit worden. Hij sluit zich weer aan bij het Klimaatakkoord van Parijs en trekt miljarden uit om de Amerikaanse industrie klimaatneutraal te maken. Verder heeft hij aangekondigd de immigratiewetten te versoepelen en wil hij ongeveer 11 miljoen immigranten die illegaal als kinderen naar de VS kwamen, uitzicht bieden op het Amerikaanse staatsburgerschap.

Een enorm verschil met Trump is ook de aanpak van de coronacrisis, die in de VS al voor ruim 400.000 doden heeft gezorgd. Biden wil versneld vaccins toedienen, mondkapjes verplicht stellen en elke Amerikaan 1400 dollar ­geven om de ergste nood te lenigen. Biden en Harris waren dinsdag bij het Lincoln Memorial bij een plechtigheid voor de slachtoffers.

Harris geeft de doorslag

Om zijn beleid te kunnen uitvoeren, is steun van de Republikeinen onontbeerlijk. Maar een groot verschil met Obama is dat Biden ook de Senaat aan zijn kant heeft. Beide partijen hebben daarin 50 zetels, maar de stem van Harris geeft de doorslag. De Democratische fractieleider Chuck Schumer en zijn Republikeinse collega Mitch McConnell sloten dinsdag een pact om tot een werkbare relatie te kunnen komen. Ook spraken ze af de benoeming van de ministers, die door de Senaat moeten worden goedgekeurd, vlot te laten verlopen.

Wat dat betreft kan Biden hoop putten uit de opstelling van McConnell. Jarenlang was hij de steun en toeverlaat van Trump, maar dinsdag zei hij dat Trump de bestorming van het Capitool op 6 januari heeft uitgelokt. Dat maakt de weg vrij voor de impeachmentprocedure die de Democraten in gang hebben gezet.

‘Trump wil eigen partij beginnen’

Donald Trump overweegt een nieuwe politieke partij op te richten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van ingewijden. De scheidende president, nu nog Republikein, heeft het idee de afgelopen dagen met medewerkers en vertrouwelingen besproken, aldus de krant. Trump zou zijn partij de Patriot Party willen noemen.

Hoewel volgens een laatste peiling slechts 33 procent van de Amerikanen Trump nog als president ziet zitten, geniet hij onder de meest conservatieve Republikeinen nog aanzienlijke populariteit. Het Witte Huis wilde geen commentaar geven aan de krant.

Bron: Parool

Dit artikel is geplaatst in

31 reacties

 1. Haiti is ook door immigranten gebouwd, vooral afrikaanse immigranten.

  Waren de Fransen die het er voor het zeggen en er heel rijk werden en de afrikaanse slaven werkten op de plantages maar het was zeer welvarend. Daarna kwamen de afrikanen aan de macht en is het nu 1 van de armste landen van de wereld

 2. Een paar feiten:
  Amerika(Canada) is door immigranten gebouwd!
  Klopt , vooral europese immigranten!

  Haiti is ook door immigranten gebouwd, vooral afrikaanse immigranten.

  Trinidat en Suriname zijn ook door immigranten opgebouwd, vooral door Hindoestanen, en Afrikanen.

  El Salvador is vooral door mestizos en indígeno amerindos gebouwd, land met de hoogste moordgraad ter wereld, , 2/3 is naar Amerika geemigreerd.

  Al die landen zien er heel anders uit!

 3. * Immigratie versoepelen

  Mensen vergeten dat dat the U.S.A. bestaat uit immigranten throughout it’s existence. It’s what made the country what is today. Ellis Island anyone ?

  Ondanks dat moet je maar je grenzen open houden? Meer immigranten betekend uiteindelijk vaak ook meer kosten en problemen.

 4. Patriot Party, een party waar alleen plaats is voor blanke racistische Amerikanen.

  Dat zal wel meevallen. Trump had juist meer black voters bij deze verkiezingen. Juist bij Black men. Ook kreeg hij meer latino votes.
  Opvallend als je zogenaamd racist bent?

  En je vergeet de racistische opmerkingen van Biden in het verleden en zijn support om vooral Black Men in de gevangenissen te krijgen.

 5. I will not elaborate cause you “Bolivar” are delivering the best examples.

  Strenuosly holding on to your own (false) propaganda, i would say!!!

 6. @Bolivar: zeg mannelijk lichaamsdeel de behanger, je zegt toch: “…In Norway for example 54% of cars are electric…
  In Noorwegen is niet 54% van de auto’s electrisch. Adaption of niet.
  54% van de verkochte auto’s in 2020 waren electrisch. That means that the adaption in 2020 was 54%.

  @Bolivar: zeg huppelvoorbips, je zegt toch: “…Meer dan 400.000 doden tijdens de Corona Crisis in the U.S.A. alone, tot nu toe, wat ver boven de casualties of war van de tweede wereld oorlog ligt van the US army…”

  Ik wil “tot nu toe” best weghalen. Maar dan klopt van jouw lulverhhaal nog steeds niet.

  @Bolivar: Ooooh, hebben we het nu in een keer over gevoelstemperatuur. Echt een wetenschappelijke term.
  Zo kan ik overal een punt aan lullen.

  Wijlen mijn vader had toch gelijk.
  Domme mensen kunnen je niets uitleggen. Die moet je gewoon dom laten zijn.
  Was toch een wijs man.

  Nuff said.

 7. @LaSwitz:

  Really laatste keer want dit begint kinderachtig gehaal en getrek te worden :

  “Je zegt dat het aantalcoronadoden op het moment van schrijven”

  Scroll down er staat : “Meer dan 400,000 doden tijdens de Corona Crisis in the U.S.A. alone, tot nu toe, wat ver boven de casualties of war van de tweede wereld oorlog ligt van the US army.”

  Begrijp je wat het verschil is wanneer je *tot nu toe* weghaalt uit de zin ? Dan krijg je “Je zegt dat het aantalcoronadoden op het moment van schrijven”. Hopelijk begrijp je het nu.

  “Jij zegt dat het op Curacao 40+ graden is geweest en dat is niet waar.”

  Scroll down er staat : “bijvoorbeeld 40 graden op Curacao”. 38,3 graden is hoogst gemeten, gevoelstemperatuur 40 graden. Hopelijk begrijp je het nu.

  “Jij zegt dat het aantal electrische auto’s in Noowegen groter is dan het aantal niet electrische auto’s.
  Helaas is dat ook niet waar ”

  Scroll down er staat : “You are aware that electric car adoption is surpassing fossil energy cars ? In Norway for example 54% of cars are electric.”. Adoption is het aantal nieuwe autos en niet het totaal aantal autos. Hopelijk begrijp je het nu.

  Tip : in de toekomst lees eerst goed voor je reageerd.

 8. @Bolivar: dat het aantal coronadoden in the US gaat stijgen is evident.

  Maar dat zeg je niet. Je zegt dat het aantalcoronadoden op het moment van schrijven VER BOVEN het aantal amerikaanse WW2 doden ligt.
  Ik heb zojuist aangetoond dat dat niet klopt.

  @Bolivar: ik heb je NASA graph zeker bekeken en mij hoor je hun cijfers ook niet ontkennen.
  Ik ontken jouw cijfers. Jij zegt dat het op Curacao 40+ graden is geweest en dat is niet waar.

  @Bolivar: Jij zegt dat het aantal electrische auto’s in Noowegen groter is dan het aantal niet electrische auto’s.
  Helaas is dat ook niet waar (of de cijfers van het Noorse CBS moeten niet kloppen).
  Jammer dat de cijfers per ultimo 2019 zijn.
  Totaal aantal geregistreerde personenauto’s per ultimo 2019 is 2.816.038 waarvan 260.692 electrisch.

  Zie: https://www.ssb.no/en/transport-og-reiseliv/statistikker/bilreg/aar
  (Is gewoon in het Engels)

  Als je die tabel goed bekijkt rijden er in Noorwegen zelfs meer tractors rond dan electrische auto’s.

 9. @LaSwitz:

  Voor jou geldt ook het volgende, scroll naar mijn comment

  “Ik verbaas mij keer op keer weer aan gasten die global warming niet serieus nemen terwijl de temperature is rising”

  You did look at the graph of NASA ? Did you see the rising trend in global temperatures ?

  About your corona punten :

  Nogmaals, het aantal doden ten gevolge van de 2e wereld oorlog gaan niet stijgen. Het aantal ten gevolge van de corona virus stijgen dagelijks. Begriij jij nu het verschil ?

 10. @Joep:

  “Je haalt 2 zaken door elkaar.
  Er is 1 cijfer en dat is het aantal nieuwe auto’s per jaar.
  Het 2e cijfer is het totaal aantal auto’s op de weg.”

  Scroll down and read my first comment about electric cars :

  “You are aware that electric car adoption is surpassing fossil energy cars ? In Norway for example 54% of cars are electric.”

  Adoption. Example : the company wants to speed up its adoption of new technology.

  https://www.merriam-webster.com/dictionary/adoption

  About your Europe vs USA Corona numbers. The discussion was about WWII US army deaths vs US Corona Deaths. Not about Europe vs USA Corona numbers.

  Please read before commenting.

 11. @Bolivar: waar in die door jou aangegeven link staat dat het op Curacao warmer dan 40 graden is geweest?
  Ik kan het niet vinden.

  Aantal coronadoden t/m vandaag: 415.442.
  Check : https://www.worldometers.info/coronavirus/country/us/
  Dat is ten tijde van jouw schrijven dus nooit meer dan de 416.800 WW2 US Army casualties. Laat staan dat het er VER BOVEN ligt.

  Dat het er morgen of volgende week misschien meer zijn, kan mij niet bommen.
  Het polulistische gebral van jou staat me niet aan.
  Zeg niet: “…wat ver boven de casualties of war van de tweede wereld oorlog ligt van the US army…” want dat is ten tijde van het schrijven absoluut onwaar.

 12. @Bolivar: lezen is een kunst.
  In mijn link staat dat voor het eerst het aantal VERKOCHTE ELECTRISCHE auto’s in een jaar meer is dan het aantal verkochte niet electrische auto’s

  Dat is totaal wat anders dan wat jij zegt.
  Jij zegt: “…In Norway for example 54% of cars are electric…”

  Je moet zeggen: “54% van alle verkochte in 2020 verkochte autos waren electrisch”.

 13. @ Bolivar,

  Je haalt 2 zaken door elkaar.
  Er is 1 cijfer en dat is het aantal nieuwe auto’s per jaar.
  Het 2e cijfer is het totaal aantal auto’s op de weg.

  In Noorwegen is nu dus 54 % van de NIEUWE auto’s electrisch, maar dus niet 54 % van het totaal aantal auto’s dat men heeft.

  Een van de redenen dat electrische auto’s in Noorwegen snel aan populariteit winnen is omdat de electriciteit daar vrijwel niets kost. Noorwegen haalt bijna alle electriciteit uit waterpower centrales en al decennialang is dat het geval. Is ook de reden dat, wanneer je in de winter in een huis in Noorwegen komt, het er altijd lekker warm is. Ze stoken de electrische kachels lekker hoog op, zodat het huis een aangename 24 tot 25 graden binnen is.
  Met zulke lage tarieven is electrisch rijden dus een stuk aantrekkelijker dan benzine kopen. Maar aangezien in andere landen de electriciteit niet zo goedkoop is zul je daar niet zo snelle opmars zien van electrische auto’s. Tenzij natuurlijk, net zoals men in Nederland heeft gedaan, er flink subsidie wordt gegeven bij de aankoop van een electrische auto.

 14. @ Bolivar,

  In Europa tellen we inmiddels 6700 doden per dag. Haal daar Rusland en wat andere niet EU landen vanaf en je zit nog steeds op 5600 doden per dag. In de VS waren dat er 3600.
  Het aantal nieuwe besmettingen gisteren in de VS bedroeg 168000 en de EU 230.000.

  En zo gaat het al weken, iedere keer kijkt de pers alleen naar de VS als geheel en de EU als ieder land voor zich. Zou je gewoon naar de gehele EU kijken en dat cijfer vergelijken met de VS dan zul je zien dat de EU het slechter heeft gedaan dan de VS.

  Maar ja, het is natuurlijk leuker om met de cijfertjes te spelen zoals het het beste uitkomt. Neemt niet weg dat zowel voor de EU als de VS de cijfers veel te hoog zijn.

 15. @LaSwitz:

  Electric cars :

  In jou eigen link staat het volgende duidelijk aangegeven :

  “Norway became the first country in the world where the sale of electric cars has overtaken those powered by petrol, diesel and hybrid engines last year, with the German carmaker Volkswagen replacing Tesla as the top battery-vehicle producer, data shows.”

  Dus hoezo untrue ?

 16. @Bolivar zegt: “…terwijl de temperature is rising … bijvoorbeeld 40 graden op Curacao. Never happened before….”

  Even gefact checked maar is pertinente onzin.
  Temperatuur correct gemeten, dus niet op je oprit op 5cm hoogte, maar zo zoals het moet is de laatste 10 jaar nog niet boven de 38,7 geweest.
  Van 1975 tot 2010, hebben we 3 keer een temperatuur van 38,8 gehad.
  van 1910 (begin meting) tot nu was 40.1 de maximum temperatuur.
  En dat was vóór 1975. Er werd toen nog gesproken over de komst van een volgende ijstijd.
  ———————————-
  @Bolivar zegt: “…Meer dan 400,000 doden tijdens de Corona Crisis in the U.S.A. alone, tot nu toe, wat ver boven de casualties of war van de tweede wereld oorlog ligt van the US army…”

  Casualties of WW2 of the UD is 416.800.
  Meer dan 400.000 is niet ver boven 416.800.
  Populistische stemmingmakerij.
  https://www.nationalww2museum.org/students-teachers/student-resources/research-starters/research-starters-worldwide-deaths-world-war

 17. Biden wilt elke Amerikaan 1400 dollar ­geven om de ergste nood te lenigen. Neem aan dat de multi multi miljonairs in Amerika ook die 1400 dollar krijgen.

  Op CNN was te zien hoe mensen vooral zwarten hun huis en baan kwijt zijn daar zal 1400 dollar en een zwarte vice president hen niet helpen. Triest genoeg zullen de daklozen en zwervers in Amerika niets krijgen.

 18. “de groenste president ooit “, een loffelijk streven. Laten we een poging wagen zo te stemmen dat we na de verkiezingen een kabinet krijgen met als uitgangspunt “het groenste eiland ooit “. Met de huidige club lukt dat nooit. Zij doen manmoedige pogingen de raffinaderij zonder aanpassingen weer te openen, vinden het prima dat we alle vervuiling waar we geen raad mee weten in zee lozen, zonnepanelen zo belasten dat het niet interessant is etc.
  Probleem hierbij lijkt me wel dat het wel lijkt dat geen enkele partij het milieu ook maar iets interesseert.

 19. @Abraham Mossel:

  * Green energy :

  You are aware that electric car adoption is surpassing fossil energy cars ? In Norway for example 54% of cars are electric.

 20. Alles wat Biden zegt en van plan is te gaan doen, komt niet uit zijn eigen hersenpan maar voor 100% uit de koker van Obama en die is de baas en zegt wat er gebeuren moet, de smiecht. Binnen 2 jaar is Biden geen president meer zijn dat word de Dame die no 2 is, dat alles is allang in kannen en kruiken. Geef 2000 $ tegen 100 $

 21. Het is te hopen dat een aantal van de bejaarde reaguurders hier net zoveel intellect, compassion en gevoel hebben als Biden.
  Just mentioning.

 22. Patriot Party, een party waar alleen plaats is voor blanke racistische Amerikanen. De redelijke republikeinen mogen blij zijn dat ze deze racist kwijt zijn.

 23. Joe Biden:

  * Green energy

  We wonen op een planeet die groen is en niet bestaat uit green dollars. Ik verbaas mij keer op keer weer aan gasten die global warming niet serieus nemen terwijl de temperature is rising … bijvoorbeeld 40 graden op Curacao. Never happened before.

  * Corona bij de wortel aanpakken

  Meer dan 400,000 doden tijdens de Corona Crisis in the U.S.A. alone, tot nu toe, wat ver boven de casualties of war van de tweede wereld oorlog ligt van the US army.

  * Immigratie versoepelen

  Mensen vergeten dat dat the U.S.A. bestaat uit immigranten throughout it’s existence. It’s what made the country what is today. Ellis Island anyone ?

  Donald Trump:

  * Overweegt een nieuwe politieke partij op te richten.

  That would be the swansong of the GOP and Trump … it would mean that conservatives would split into 2 factions. Good riddance to both.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties