30 C
Willemstad
• zaterdag 2 maart 2024 15:13

ORANJE WINT WEER!

Invallers zorgen voor groepswinst op WK voetbal

wk
ORANJE WINT WEER!!! NL-Chili 2-0

De strijd om de eerste plek in groep B werd een bloedeloos gevecht. Het Nederlands elftal stapte wel als morele winnaar van het veld. Invallers Leroy Fer en Memphis Depay zorgden voor de 2-0 zege en de groepswinst.

Daardoor ontloopt Oranje in de achtste finales waarschijnlijk gastland Brazilië.

De elf van Oranje. Staand van links naar rechts: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Daley Blind, Dirk Kuyt, Jasper Cillessen. Geknield van links naar rechts:  Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Arjen Robben, Jeremain Lens en Wesley Sneijder. De elf van Oranje. Staand van links naar rechts: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Daley Blind, Dirk Kuyt, Jasper Cillessen. Geknield van links naar rechts: Nigel de Jong, Georginio Wijnaldum, Arjen Robben, Jeremain Lens en Wesley Sneijder. Foto | AFP
Dirk Kuyt is de gelegenheidslinksback bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Chili. Dirk Kuyt is de gelegenheidslinksback bij het Nederlands elftal in de wedstrijd tegen Chili. Foto | Reuters
Arjen Robben zorgt bij Oranje voor gevaar. Arjen Robben zorgt bij Oranje voor gevaar. Foto | AFP
Ron Vlaar leidt de Nederlandse verdediging en maakt een poging van FC Twente-speler Felipe Gutierrez ongedaan. Ron Vlaar leidt de Nederlandse verdediging en maakt een poging van FC Twente-speler Felipe Gutierrez ongedaan. Foto | AFP
Arjen Robben haalt uit, maar zijn schot rolt naast. Arjen Robben haalt uit, maar zijn schot rolt naast. Foto | Reuters

Net als tegen Spanje (5-1 zege) en Australië (3-2 zege) hield Louis van Gaal vast aan het 5-3-2-systeem. Al probeerde hij tijdens de afsluitende training in São Paulo nog wel een rookgordijn op te trekken door in een 4-3-3-formatie te oefenen. Maar zoals Telesport vanochtend al meldde, koos de 62-jarige bondscoach verrassend voor Dirk Kuyt als linksback en acteerde Oranje zo ook tegen Chili in het vertrouwde WK-systeem.

Van Gaal kon in de laatste groepswedstrijd geen beroep doen op de geblesseerde Bruno Martins Indi (hersenschudding) en de geschorste Robin van Persie. Verder hield hij Jonathan de Guzman, die op scherp stond, aan de kant. Van Gaal gaf de voorkeur op het middenveld aan Georginio Wijnaldum. Op de plek van Van Persie stond Jeremain Lens. Bij Chili ontbrak sterspeler Vidal. Hij werd gespaard.

Arjen Robben

In een gezapige eerste helft was er weinig opwinding. In de eerste 35 minuten nam vooral Chili onder aanvoering van Alexis Sánchez het initiatief, dat tot uitdrukking kwam in 66 procent balbezit. Tot gevaarlijke momenten leidde dat niet. Aan de kant van Oranje zorgde vooral Arjen Robben met enkele, snelle omschakelmomenten voor lichte paniek in de Zuid-Amerikaanse verdediging. Maar meer ook niet.

Ook in het vervolg van het duel werd het aanwezig publiek zelden echt vermaakt. De verrassend aangestelde Gambiaanse scheidsrechter Bakary Papa Gassama beleefde dan ook een relatief makkelijke middag in São Paulo. Hij hoefde slechts tweemaal de gele kaart (Silva en Daley Blind) uit zijn borstzak te halen.

Gouden wissels

Van Gaal bleek een goede hand van wisselen te hebben. Na het inbrengen van Memphis Depay (voor Lens) en Fer (voor Wesley Sneijder) kwam er nieuw elan binnen de ploeg. Nog geen twee minuten binnen de lijnen beloonde Fer het vertrouwen van de bondscoach. In de slotminuten scoorde ook invaller Depay zijn tweede doelpunt (ook tegen Australië) van het WK. De derde opeenvolgende zege was een feit.

Het Nederlands elfal vervolgt zondag in het bloedhete Fortaleza het WK voetbal. De tegenstander wordt later vanavond pas bekend en wordt normaal gesproken Mexico of Kroatië. Maar, je weet het nooit. Het zou ook Brazilië nog kunnen worden.

Bron: Telegraaf

Gearchiveerd als

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Meer recente reacties