25 C
Willemstad
• zondag 23 januari 2022 06:16

Laatste reacties

- Advertentie -

Opinie ex GevMin Van der Plank: Curaçaohuis op instorten?

- Advertentie -
ex-Gevolmachtige Minister Marcel van der Plank
ex-Gevolmachtige Minister van Curaçao Marcel van der Plank

 

De afgelopen week zijn er verschillende krantenberichten verschenen over een mogelijke verbouwing van de panden behorende bij de vertegenwoordiging van Curaçao in Den Haag, samen bekend als het Curaçaohuis.

Per 1 mei zou het personeel van de vertegenwoordiging verhuizen naar een nabijgelegen huurpand. Het Kabinet van de Gevolmachtigde minister van Curaçao reageert op deze berichtgeving met een zeer merkwaardig persbericht, waarin onder meer staat:

 

Experts: Wel achterstallig onderhoud, maar bouwkundige staat Curaçaohuis in orde. Foto Curaçaohuis van 2014
Experts: Wel achterstallig onderhoud, maar bouwkundige staat Curaçaohuis in orde. Foto Curaçaohuis van 2014

,,Het Curaçaohuis evalueert momenteel de verschillende alternatieven omtrent een mogelijke verkoop of verbouwing van twee kantoorpanden. Dit laatste is hoe dan ook noodzakelijk aangezien er uit architectonisch onderzoek is gebleken dat, omdat er in de afgelopen twintig jaar geen tot weinig onderhoud aan de panden van deze afdeling is gepleegd, er instortgevaar bestaat.

Ingeval van een ingrijpende verbouwing zal het Curaçaohuis tijdelijk naar een naburig pand verhuizen.”

Waarom zeer merkwaardig? – Als er ‘instortgevaar’ bestaat, zoals het bericht stelt, dan had de Gevolmachtigde minister (GevMin) onmiddellijk bij het kennisnemen van dat gevaar de panden moeten ontruimen en het personeel en bezoekers van de panden niet mogen blootstellen aan zodanig gevaar.

- Advertentie -

Er kan dan niet gewacht worden op een evaluatie of er verkocht of verbouwd zal worden.

De Gev- Min geeft feitelijk toe dat zij onverantwoordelijk handelt door deze maatregelen niet te nemen. –

Staat er inderdaad in het rapport dat de GevMin heeft laten maken ‘dat, omdat er in de afgelopen twintig jaar geen tot weinig onderhoud aan de panden is gepleegd er instortgevaar bestaat?’ Heeft de deskundige die termijn vastgesteld en verklaard welk onderhoud er had moeten plaatsvinden om het gevaar te voorkomen?

De GevMin beschuldigt hier in feite alle ministers en directeuren van het Kabinet, die in de afgelopen 20 jaar verantwoordelijk zijn geweest voor het Curaçaohuis/ Antillenhuis, dat zij dit hebben laten gebeuren. Een volledig ongefundeerde beschuldiging!

Tijdens mijn ambtsperiode als Gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen heb ik in 2010 uitgebreide technische rapporten en taxatierapporten van de drie gebouwen laten maken. Uit deze rapporten bleek wel van achterstallig onderhoud, maar absoluut niet van enig instortingsgevaar. Evenmin van de noodzaak tot een ingrijpende verbouwing.

De rapporten zijn bekend bij de heer Robert Candelaria, voormalig directeur van het Kabinet van de GevMin en nu plaatsvervangend GevMin. Door mij en mijn voorgangers moest steeds met een beperkt budget zo veel mogelijk aan het onderhoud van de gebouwen worden gedaan. Op de begroting was geen ruimte voor luxe verbouwingen.

Uit een artikel in het Antilliaans Dagblad van 26 april jl. blijkt dat in 2013 wederom bouwkundig advies is ingewonnen, nu door GevMin Roy Pieters. Ook toen is geen instortingsgevaar geconstateerd.

De aannemer Mark van Geffen verklaart eveneens dat het een onzinverhaal is.

Ik vermoed dat er helemaal geen ‘architectonisch onderzoek’ is gedaan, waaruit blijkt dat er ‘instortgevaar’ bestaat, maar dat dit een verzinsel is van GevMin Marvelyne Wiels om geld te besteden aan een – niet noodzakelijke – ingrijpende verbouwing.

Tegelijk stelt zij haar voorgangers dan maar even in een kwaad daglicht!

Marcel van der Plank, Voormalig Gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen, Curaçao

Bron: Antilliaans dagblad

 

Zie ook vandaag:

Zie ook: Drie ton voor weggestuurde Voorlichter Curaçaohuis

Zie ook: Opinie ex GevMin Van der Plank: Curaçaohuis op instorten?

Zie ook: Leeflang wil duidelijkheid Curaçaohuis

Zie ook:  Osepa door Marvelyne Wiels uitgemaakt voor mietje

Eerder hierover:

Voor een volledig overzicht: 

Dossier: Marvelyne Wiels – Gevolmachtigde Minister van Curaçao

 

 

 

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -