30 C
Willemstad
• maandag 20 september 2021 19:47

Laatste reacties

- Advertentie -

Nu.cw | Vishon: Noodwet is noodzakelijk

Roxanne Martha

Interview Vishon: Noodwet is noodzakelijk

Een noodwet die van kracht kan zijn tijdens uitzonderingstoestanden is wel degelijk nodig. Dat zegt politiek leider Miles Mercera de partij Vishon. “Een noodwet is belangrijk voor elk land in de wereld.

Mocht er oorlog uitbreken of er vindt er een grote ramp plaats, dan heb je een wettelijk kader nodig waarbinnen er gewerkt kan worden”, aldus Mercera.

- Advertentie -

In de afgelopen dagen is er in de Curaçaose gemeenschap heftig gereageerd op de nieuwe wet die overigens nog niet aangenomen is.

Dat de Ontwerplandsverordening Uitzonderingstoestand voor veel opschudding heeft gezorgd bij de bevolking, is volgens Vishon te begrijpen. Volgens de partij ligt de oorzaak van de ophef aan het feit dat de overheid de bevolking nooit heeft ingelicht over de wet.

“Een verantwoordelijke overheid kondigt nieuwe wetten en beleid aan en legt ze uit aan het volk. Daarbij betrekt de overheid burgers in de verschillende fases van de totstandkoming van wetten en beleid”, schrijft de partij in een persbericht.

De negatieve gevoelens onstaan volgens Mercera omdat de bevolking niet over voldoende informatie beschikt over de wet. Doordat de overheid zich niet aan haar informatieplicht heeft gehouden, is door burgers zelf interpretatie gegeven aan de huidige Ontwerplandsverordening Uitzonderingstoestand. Vishon denkt dat dit de oorzaak was van de explosie aan afkeurende reacties op social media. In de afgelopen dagen zijn er zelfs demonstraties tegen de wet geweest.

- Advertisement -

Volgens Mercera kan de gewone burger de wet als ingrijpend ervaren. “Je ziet nu dat de overheid wel informatie over de wet naar buiten brengt, terwijl daar een paar maanden terug ook ruimte voor was.”

Vishon verwijst ook naar de staatsregeling die per 10 oktober 2010 van kracht is. Daar wordt reeds verwezen naar een Landsverordening Uitzonderingstoestand. Net als St. Maarten, had ook Curaçao al voor 2010 werk moeten maken van de noodwet. “Op Curaçao is dit traject echter pas sinds 2018 opgestart”, aldus Mercera.

Curaçao is het laatste Land binnen het Koninkrijk dat nog niet beschikt over een wettelijk kader dat de overheid de mogelijkheid biedt kordaat op te treden tijdens uitzonderingstoestanden. Als de bevolking vanaf 2018 op de hoogte was geweest van de wet dan was de kans groot geweest dat er nu minder bezorgdheid was, zo stelt Mercera.

Miles Mercera in gesprek met Roxanne Martha:

Klik hier

Bron: Nu.cw

- Advertisement -

Artikel delen

6 reacties

 1. Wegens het relatief grote aantal corrupte politici en (hogere)ambtenaren is het goed om een Noodwet te hebben. Als er weer opeens een paar miljoen is verdwenen dan kun bij vorenvermelde (verdachte) personen tenminste hun huizen, appartementen, auto’s en jachten worden doorzocht. Ook is het een stuk gemakkelijker om hun bankrekeningen in te zien. “Follow the money”.

 2. Tot nu toe hebben ze toch ook geen wet nodig gehad om zich te verrijken aan gemeenschapsgeld? Als er dan toch zoiets verzonnen wordt, moet je je afvragen om dit de fine-tuning van de uitbuiting voorbereid.
  Maar het kan natuurlijk ook zijn dat er een aantal machtswellustelingen zijn ontstaan die jaloers kijken wat Maduro allemaal kan en kennelijk nog ongestraft mag doen. Net zoals er in de Duitse concentratiekampen beulen waren die dat leuk vonden.

 3. ….”Met zo’n corrupt zooitje als dat we hier hebben moet je geen noodwet willen, het is vragen om ellende,”…..

  Bingo @ Joep Meloen

  Had het niet beter en korter kunnen zeggen.
  Niets gevaarlijker dan een ignorante, over het paard getilde corrupte politicus met macht.

  En Miles Mercera pleit voor meer juridische macht? Voor wieisdat goed? Voor zijn sponsors
  Dat wilden Putin, Erdogan en Chaves ook, door te sleutelen aan de grondwet.

 4. Curacao is niet verantwoordelijk voor de eigen defensie, dat is Nederland. En aangezien we hier amper militaire eenheden hebben liggen valt er weinig te doen i.g.v. een aanval door Venezuela.
  Oftewel dan staan we onder Venezolaans gezag en heb je niets aan die noodwet.

  De noodwet is leuk voor politici die mogelijkheden zien om, middels die wet, de bevolking hun wil op te leggen.
  Met zo’n corrupt zooitje als dat we hier hebben moet je geen noodwet willen, het is vragen om ellende, want je kunt er vergif op innemen dat die wet misbruikt gaat worden. Men gaat het zien als een extra middel om de eigen wil door te zetten en daar zit het eiland niet op te wachten.
  Bovendien wordt ingrijpen door Nederland dan een stuk lastiger, men zal zich immers gaan beroepen op……………de noodwet. Wordt ook heel leuk wanneer men dan invallen bij militairen thuis zou gaan willen doen. Ben heel benieuwd hoe dat er uit gaat zien.

  Noodwet is geschikt voor democratische landen, niet voor deze corrupte zooi.

 5. Weet je qat ook noodzakelijk is, dat we geen popie jopies meer als lijsttrekker krijgen, maar gewoon iemand met bestuursvermogen, aan-, en bestuurkunde. Kortom een goede manager, die zelf ook zich aan de regelshoudt.

  Dat hele CTB was een zooitje , ook onder deze meneer zijn “governance”.
  Wat doet hem denken dat het hem als premier/ minister beter af zal gaan.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Extra | Journaal 20 september 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | BnnVara blijft bij stelling over salaris bankdirecteur Curaçao

Met filmpje BnnVara houdt vast aan de stelling dat de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) 460.000 euro per jaar verdient, ook al...

Column Youp | Stank voor Ank

Afgelopen week liep ik te duimen dat ons land niet bij een oorlog betrokken zou raken. Ik was bang dat we met onze minister van Defensie niet...

Volkskrant | Bij de demonstratie in Washington: ‘Je merkt hoe groot het geloof in The Big Lie is’

Nick de Jager Uit angst voor een tweede January 6 wemelt het nu van de politiemensen voor het Capitool in Washington. Daar betuigen demonstranten hun steun aan degenen...

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse...

ParadiseFM | Werkloosheid gaat stijgen volgens IMF

De werkloosheid gaat stijgen tot 24,3% volgens het IMF. Volgens de regering zijn de cijfers te vergelijken met cijfers van de Centrale Bank van Curaçao en Sint...
- Advertentie -