NU | Belastingdienst gaat constructie ABN Amro onderzoeken

Belastingdienst gaat constructie ABN Amro onderzoeken

ABN Amro schermt met behulp van dochterondernemingen in het buitenland eigendommen van particulieren in belasingparadijzen af

De Belastingdienst gaat onderzoeken hoe ABN Amro via een dochterbedrijf op het eiland Guernsey helpt met het beheer van vermogen in belastingparadijzen.

Dat maakt minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag bekend in een interview met nieuwszender RTL Z.

Eerder deze week bekend dat staatsbank ABN Amro met behulp van dochterondernemingen in het buitenland eigendommen van particulieren in belasingparadijzen afschermt, zo bleek uit de Panama Papers.

Dergelijke diensten zijn niet verboden, omdat er goede redenen kunnen zijn om de anonimiteit te zoeken. Maar de internationale anti-witwasorganisatie FATF stelt dat de werkwijze wel een verhoogd risico op misbruik met zich meebrengt.

Misbruik

ABN Amro zegt niets illegaals te doen en nooit mee te werken aan belastingontduiking. De bank kan alleen niet uitsluiten dat klanten misbruik maken van de constructie.

Dijsselbloem erkent dat ABN Amro niet kan uitsluiten dat de bank onbedoeld meewerkt aan belastingontwijking. “Het gaat erover in hoeverre ze zorgvuldig hebben nagegaan wat ze moeten nagaan bij hun cliënt. Maar ze weten niet altijd wat het oogmerk is”, stelt de minister.

De bank heeft volgens Dijsselbloem beloofd om zoveel mogelijk openheid over de klanten aan de Belastingdienst te geven. De fiscus kan dan afwegen of er bij deze constructie sprake is van belastingontwijking en of de bank daar ook aan heeft bijgedragen. “Dat kan en mag niet.”

De Staat heeft als aandeelhouder geen recht op inzage, maar de Belastingdienst wel. “Dus moet ik het aan de Belastingdienst overlaten”, meent Dijsselbloem.

Team

Vorige week werd al bekend dat staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) een speciaal team van de Belastingdienst op de zogenoemde Panama Papers heeft gezet.

Wiebes wil bekijken of Nederlandse bedrijven hun buitenlandse rekeningen hebben opgegeven bij de fiscus en of zij daar op juiste wijze belasting over hebben afgedragen.

Eerder deze maand verschenen wereldwijd publicaties van ruim honderd mediaorganisaties over mensen en bedrijven die in belastingparadijzen bedrijven en rekeningen aanhouden.

De informatie is afkomstig van de 11,5 miljoen gehackte documenten van juridisch dienstverlener Mossack Fonseca in Panama.

Bron: Nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *