28 C
Willemstad
• zaterdag 20 augustus 2022

Laatste reacties

NTR | Windmolenpark Urirama van de baan

Ariën Rasmijn

Alto Vista Aruba

ORANJESTAD – Ondanks toezeggingen van het vorige kabinet, is de kans nu klein dat Aruba’s tweede windmolenpark doorgaat. Het huidige kabinet wil het park niet bij Urirama, een natuurgebied aan de noordkust.

Het vorige kabinet zou daarvoor het ruimtelijke ordeningsplan wijzigen om de 8 windmolens van 3,3 megawatt te kunnen plaatsen. Maar premier Evelyn Wever-Croes zegt nu het windpark niet op deze plek te willen en ‘als vrienden uit elkaar’ te willen gaan met de exploitant.

Ariën Rasmijn in gesprek met premier Wever-Croes

Sinds de aankondiging van het park in 2009 is er weerstand. Vooral van de nabijgelegen wijken. Er is ook protest omdat het te dicht bij kapel Alto Vista ligt, als oudste katholieke kerk ook een populaire toeristenbestemming.

Exploitant Windpark Urirama NV kreeg echter een hindervergunning. Maar een groep bewoners vecht dit al lange tijd aan. De vergunning heeft het kabinet nog niet ingetrokken en er loopt nog een administratieve zaak bij het Gemeenschappelijke Hof.

Directeur van het exploitatiebedrijf Henk Hutting zegt zeker te zijn van zijn zaak. “De rechters hadden de landsadvocaat op de man af gevraagd wat onwettig zou zijn aan het project. Daar kon hij geen antwoord op geven. Ook het verzoek om behandeling uit te stellen is afgewezen.” De uitspraak is op 4 juni.

Weer voor de rechter
Premier Wever-Croes zegt dat de hindervergunning ‘expres’ niet is ingetrokken omdat er dan geen hoorprocedure plaats kan vinden. Dit wil het kabinet eerst om vervolgens de vergunning voor de uitspraak in te trekken. En daarna met de exploitant in onderhandeling te gaan.

Ze zegt wel dat de kans groot is dat deze de regering voor de rechter sleept.

Wever-Croes vermoedt dat de vorige regering ‘tal van vergaande toezeggingen’ zou hebben gedaan aan de exploitant. Welke en in hoeverre de overheid daaraan is gebonden, is volgens haar nog niet duidelijk.
Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...