NTR | Onderzoek naar fraude binnen Arubaanse Dienst Openbare Werken

Door Ariën Rasmijn

Het gebouw van de Dienst Openbare Werken en Directie Infrastructuur en Planning | Foto: Ariën Rasmijn

De Dienst Openbare Werken en Directie Infrastructuur en Planning | Foto: Ariën Rasmijn

ORANJESTAD — Er is een intern onderzoek gaande binnen de Dienst Openbare Werken naar fraude. Medewerkers van de dienst zouden naar verluidt jarenlang tegen betaling bouwtekeningen hebben goedgekeurd of bouwtekeningen hebben gemaakt die zij dan weer zelf goedkeurden.

Volgens Infrastructuur-minister Benny Sevinger zijn al een aantal werknemers geschorst en zijn ‘één of twee’ werknemer zelfs ontslagen. DOW-directeur Marlon Croes zegt dat het onderzoek binnen enkele maanden wordt afgerond.

Ariën Rasmijn in gesprek met DOW-directeur Croes en minister Sevinger 

Hoe lang de fraude zou hebben plaatsgevonden en wat de omvang zou zijn wil Croes niet zeggen. Volgens minister Sevinger deden al heel lang verhalen de ronde dat tegen een prijs bouwtekeningen voor gebouwen konden worden goedgekeurd. Bovendien is het onder zijn ministerschap en onder voorgangers vaker voorgekomen dat DOW intern onderzoek heeft gedaan naar fraude met bouwtekeningen, aldus Sevinger.

DOW-directeur Croes spreekt over een onderzoek naar het proces van afgifte van vergunningen binnen DOW, in overleg met het personeel. Sevinger houdt het erop dat dit soort onderzoeken met regelmaat moeten worden uitgevoerd om de integriteit van de dienst te kunnen blijven waarborgen. Op het gerucht dat een Nederlandse instantie inmiddels gemoeid is met het onderzoek zegt de minister dat hij daar niet van op de hoogte is.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

2 Reacties op “NTR | Onderzoek naar fraude binnen Arubaanse Dienst Openbare Werken

 1. De medewerkers op het niveau van controlerend- technicus, bij de Dienst Openbare Werken profiteren al sinds mensenheugenis, van hun unieke positie.

  Na diensttijd – en vaak ook tijdens diensttijd – zijn de heren en dames ambtenaren “zelfstandig architect” ze ontwerpen of passen ontwerpen aan voor grote en kleine gebouwen. Vervolgens dient de aanvrager het ontwerp in bij de genoemde ambtenaar. Die keurt – zoals de slager zijn eigen vlees – het ontwerp goed. Deze praktijken zijn alom bekent. Het gebeurt overal op de wereld, heus niet alleen op Aruba.

  Wat veel kwalijker is zijn de praktijken bij de uitgifte van de erfpacht. Dáár worden de politieke vriendjes van de AVP getracteerd op échte kadootjes. Maar… iedereen zwijgt. Ook de MEP, want die weet dat als ze zelf weer aan de macht komen, het feest voor hén gaat beginnen.

  Het zelfde grapje gebeurt met de studiefinanciering en andere financieele verplichtingen. Gewoon wachten tot je eigen partij aan de macht is en dan de lening of belastingschuld laten verjaren.

  Eigenlijk steelt iedereen op Aruba – in de hogere echelons – van… iedereen. Dat noemen ze “de volksaard”

 2. Renee van Aller

  Iedereen weet dat personeelsleden van DOW bouwtekeningen maken. De kwestie is regelmatig besproken in het verleden. Die praktijk bestaat al heel lang. Niets gebeurt zonder goedkeuring van de minister, die zich vaak bedient van een adviseur voor het inventief toepassen van de wettelijke regels. De verantwoordelijke minister moet antwoord op deze praktijk kunnen geven. De rechter heeft daar recent bij bestemmingswijzigingen nog een duidelijk oordeel over gegeven. Wij meenden altijd dat de Arubaanse regeringen al jaren een moratorium handhaafden in de bouw van hotels en aanverwante gebouwen. De praktijk blijkt tegengesteld. In het belang van Aruba en kwaliteitstoerisme moet dat mogelijk zijn. Waarom Aruba zich ontwikkeld tot een platgeslagen, volgelopen, vervuild eiland met teveel goedkope hotels die een verminderde bezettingsgraad hebben, is onduidelijk. Voor veel toeristen zijn de hotels en de eerste levensbehoeften veel te duur geworden. Renée van Aller&John de Vries

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *