30 C
Willemstad
• woensdag 27 september 2023

NOS | Rechter: Trump pleegde fraude door vermogen bedrijven enorm aan te dikken

Donald Trump heeft jarenlang fraude gepleegd door de waarde van zijn bedrijven te overdrijven. Dat heeft een rechter in de staat New York bepaald in een civiele...

Democracy now! | Wednesday, September 27, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 september 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DolfijnFM | Inhouden belasting op pensioen niet meer van kracht

De Belastingdienst houdt geen belasting meer in op het pensioen van gepensioneerden. Volgens het ministerie van Financiën inde de Ontvanger tot nu toe de belastingschuld via het...

DolfijnFM | Caribische gulden mogelijk pas vanaf 2025 in gebruik

De nieuwe lanceringsdatum van de Caribische gulden is uitgesteld naar 31 maart 2025. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft dit besloten, na overleg met...

DolfijnFM | Man aangehouden voor mishandeling

Een 59-jarige man is zaterdagmiddag op Bonaire aangehouden, omdat hij een andere man met een betonblok tegen het hoofd had geslagen. De mannen hadden volgens de politie...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Het Koninkrijk is aan zet, niet Curaçao’

HomeMediaNTR | 'Het Koninkrijk is aan zet, niet Curaçao'

Door Pieter Hofmann

Het panel tijdens de hoorzitting. V.l.n.r. Fardy Lodowica en Jerry Gumbs (oud-omwonenden), Sven Rusticus (stichting GreenTown), Arjen Linthorst (stichting SMOC), en hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring (Rijksuniversiteit Groningen)
Het panel tijdens de hoorzitting. V.l.n.r. Fardy Lodowica en Jerry Gumbs (oud-omwonenden), Sven Rusticus (stichting GreenTown), Arjen Linthorst (stichting SMOC), en hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring (Rijksuniversiteit Groningen)

DEN HAAG – Herman Bröring, hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt dat er sprake is van mensenrechtenschendingen als het gaat om Raffinaderij Isla op Curaçao. Daarmee is het Koninkrijk volgens hem aan zet, en niet de Curaçaose regering.

Bröring: “Het Koninkrijk is de verdragspartij en er is sprake van een verdragsschending. Dat is niet snel het geval maar wel als het langdurig, ernstig en ook steeds erger wordt.”

Pieter Hofmann in gesprek met Herman Bröring en Liesbeth van Tongeren 

In de Tweede Kamer is vandaag een hoorzitting gehouden over de Isla-raffinaderij op Curaçao. Een panel toonde zich daarin bezorgd over de vervuiling en de gevolgen voor de volksgezondheid.

Financieel-economisch belang
De Isla-raffinaderij wordt als een belangrijke pijler onder de Curaçaose economie gezien. Arjen Linthorst (stichting Schoon Milieu Op Curaçao) kraakt het financieel-economische belang van Isla. Volgens voorzichtige schattingen van Ecorys geeft de Curaçaose regering door de vervuiling veel meer uit aan gezondheidszorg dan dat het binnenkrijgt aan opbrengst.

Ook biedt Isla helemaal niet veel werkgelegenheid, zegt vindt Linthorst. “Vijftig jaar geleden hadden ze 12.000 man personeel op een kleinere bevolking dan nu. Nu werken er duizend man op een bevolking van 156 duizend, waarvan maar driehonderd lokale krachten.”

Toch zijn daar zorgen over: wat als honderden mensen prompt op straat staan? Volgens oud-omwonende Jerry Gumbs, is het zelfs een ‘ramp’ als de Isla abrupt sluit. “Maar zo kan het niet verder.”

Fardy Lodowica, een andere oud-omwonende, legt uit hoe diep de raffinaderij verankerd zit in de samenleving: “Je wist niet beter, en veel mensen nog steeds niet. En omdat er veel belangen spelen, nam je het vaak voor lief.”

Debat
Morgen gaat de Tweede Kamer hierover in debat met minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties). Plasterk heeft herhaaldelijk volgehouden dat de zaak een interne aangelegenheid van Curaçao is. De Tweede Kamer heeft de bewindsman echter gemaand om zich actiever bezig te houden met de problematiek.

Parlementariër Liesbeth van Tongeren (Groen Links) sluit zich daarbij aan. “We kunnen de huidige situatie niet ongemoeid laten. Ik vind dat minister Plasterk actie moet ondernemen in het Koninkrijk.” De Curaçaose regering was uitgenodigd, maar afwezig.

Bron: NTR?CaribischNetwerk

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties