Opinie | Nederland huilt straks krokodillentranen

Onrust Curaçao | Opinie Michael van der Lubbe

Zelfs als de regering-Rhuggenaath het huidige protest overleeft, is het zeer aannemelijk dat bij de volgende verkiezingen op Curaçao de thans regerende partijen-van-goede-wil worden weggevaagd door allerlei louche kongsi’s van volksmenners en criminelen die in de jaren 2010–2012 al aan de macht zijn geweest, met alle ontwrichting van dien.

Op Curaçao keert een deel van de bevolking zich tegen de eigen regering omdat die, met het mes op de keel, heeft ingestemd met de keiharde bezuinigingseisen die Nederland heeft verbonden aan de noodlening van enkele tientallen miljoenen (Jongeren en arbeiders vinden elkaar bij hevige onlusten op Curaçao, 27/6).

Zelfs als de regering-Rhuggenaath het huidige protest overleeft, is het zeer aannemelijk dat bij de volgende verkiezingen op Curaçao de thans regerende partijen-van-goede-wil worden weggevaagd door allerlei louche kongsi’s van volksmenners en criminelen die in de jaren 2010–2012 al aan de macht zijn geweest, met alle ontwrichting van dien.

Tevens is aannemelijk dat door het gebrek aan economisch perspectief weer een exodus zal plaatsvinden van vooral kansarme jongeren vanuit de Caribische eilanden naar Nederland, zoals dat eind jaren negentig ook het geval was. Het is onbegrijpelijk dat Nederland steeds opnieuw dezelfde fouten maakt in relatie tot de overzeese koninkrijksdelen.

Zowel vanuit moreel oogpunt als vanuit welbegrepen eigenbelang. Juist nu was er een uitgelezen kans om met een ruimhartig steunbeleid perspectief te bieden aan onze koninkrijksgenoten die oneindig veel zwaarder zijn getroffen door de lockdown dan wij hier in Nederland. Juist nu was er een uitgelezen kans om niet alleen met woorden, maar ook met daden de schaduwen van het koloniaal verleden definitief te verjagen.

Maar nee, waar zelfs kapitaalkrachtige bedrijven in eigen land met riante staatssteun worden overladen, hebben we voor de Caribische delen van het Koninkrijk slechts relatief kleine leningen over, met allerlei aanvullende eisen. Leningen die niet als hulp maar als chantage worden gezien.

Als deze boemerang terugkomt in de vorm van ongeregeldheden, armoede en wanbestuur, met trans-Atlantische migratie als sluitstuk, zal Den Haag opnieuw krokodillentranen plengen. Met een minder kortzichtige blik hadden ze haar kunnen zien aankomen.

Bron: NRC

15 Reacties op “Opinie | Nederland huilt straks krokodillentranen

 1. Precies @ook dat nog
  Ineens staan er allerlei correcte journalisten op die hun zegje denken te moeten zeggen en denken op de hoogte zijn en afgaan op een gekrakeel van een aantal politici en andere zakkenvullers binnen regering en Overheidsnv’s,
  In fact interesseert de bevolking die al decennia lijden ze geen bal. Ik verwijt NL al die jaren maar te hebben overgemaakt zonder zich af te vragen wat het boeventuig net de honderden miljoenen heeft gedaan behalve zichzelf familie en vrienden te faciliteren.
  And it still goes on and on!!

 2. Wat ben jij schijnheilig Brian S.
  Nederland racistisch, Sinterklaas hielp juist zwarte piet .
  Jullie kunnen zelf niks, alleen met onze hulp.

 3. Harry Vlek

  Als je niet beter zou weten zou je dit artikel haast nog serieus nemen ook. Zolang ik me kan heugen is er vanuit Curaçao kritiek geweest op Nederland en de Nederlandse regering. Die Macambas moesten zich niet met Curaçao en haar bevolking bemoeien, want dat werd bestempeld als neocolonialisme. Ze moesten wel geld overmaken maar verder hun mond houden. Tientallen jaren voldeed Nederland hier ook aan, totdat ook in Den Haag duidelijk werd dat al dat geld slechts bij een kleine groep mensen terecht kwam. Nadat vanuit Curaçao wederom talloze loze beloften gedaan waren die verbetering moesten brengen, ging de geldkraan weer open. Maar het was nooit genoeg. Nu wilde Curaçao ook onafhankelijk zijn van Nederland, want hoe minder bemoeienis vanuit Den Haag, hoe beter voor het eiland. Ze kunnen het immers best zonder die Macambas. Na al die jaren en al die veranderingen is er nog steeds niets verbeterd op Curaçao. Nu de corona toeslaat op Curaçao vindt de iedereen daar, dat Nederland moet helpen. Helpen om verdere plunderingen en vernielingen te voorkomen, maar ook moet helpen met geld. Nu ineens hebben ze niet meer zo’n grote mond, maar komen ze op hun knieën smeken om hulp. Iets dat Den Haag al jarenlang heeft aangehoord en waarvan het weet dat het in een bodemloze put verdwijnt. Want als Curaçao jaren geleden al naar Nederland geluisterd had, dan hadden ze nu hun zaakjes op orde gehad en hadden ze geen behoefte gehad aan Nederlandse steun. Dat Den Haag geld stopt in haar eigen noodlijdende bedrijven is omdat ze weten dat dat geld vroeg of laat terug komt. Dat Curaçao een lenig onder strenge eisen krijgt aangeboden,is omdat Den Haag allang weet dat het anders toch weer in verkeerde handen komt. Bovendien komt zelfs het geleende geld aan Curaçao nooit terug naar Den Haag, want als een aantal dingen in de loop der jaren wel duidelijk geworden zijn, dan is het wel dat Nederlandse bemoeienis niet gewaardeerd wordt, Nederland wel geacht wordt regelmatig enorm veel geld te sturen en dat Curaçao zijn zaken na tientallen jaren nog steeds niet op orde heeft.

 4. Drechi pa bosnan Tur

  @Stanley,
  Hoezo schieten? Door “Pang Pang” te roepen? Of moeten de woorden van Meester Trump er voor gezorgd hebben dat er wat losse flodders zijn aangeschaft inmiddels.
  Krenterig tot in hun verlengde dikke darm…..

 5. Hoe haalt Nederland is kop om zoveel militairen te sturen naar Curacao , voor een opstandje van 150 mensen .
  Dat past niet in Willemstad al die groene flokkers met AK geweren voor het gebouw van de gouverneur .
  In jullie eigenland van miljoenen doen jullie dat niet .
  Wat is de bedoeling nu om mijn landgenoten te schieten ?
  Jullie maken het alleen maar erger en ook wereldwijd gezien mensen worden bang en blijft weg .

 6. Pariba di brug pa makamba i elite..

  Montanja? Dominguito? Koraal specht?

 7. Commentpolis

  Deze reactie s verwijderd wegens strijd met de regels.

 8. Wat is er mis met als die jongeren naar Nederland gaan? Ik geef ze groot gelijk. Hier zijn zij kansrijker.

  Bert, Lees je wel kranten of kijk je nieuws?

  Nederland is het meest racistische land van de wereld. Alles pakken ze af van ons. We worden niet aangenomen en krijgen geen kans op universiteiten en dan hebben ze het super racistisch feest sinterklaas. Dit is bedacht om slavernij te verheerlijken.
  En dan willen ze ons niet miljarden euros sturen?

 9. Hier krijgen ze tenminste te eten en top onderwijs. Daar op Curacao is het alsmaar ellende en nog eens ellende met de regering. Nederland huilen? Logisch, Nederland huilt als zij haar kinderen honger ziet lijden, zij ziet dat jiunan di Corsow als dieren worden behandeld met het geld dat zij voor hun opstuurt. Vreselijk. Jullie in de regering zijn niets meer dan waardeloze dieren in mensengedaanten. Als ik jullie op foto’s zie denk ik direct aan de Centraal/Zuid Afrikaanse regeringen zoals Idi Amin dada, Robert Mugabe, Moeboetoe, Sango, Patassé, Casavubu, Bokassa, etc.etc.

 10. Wat is er mis met als die jongeren naar Nederland gaan? Ik geef ze groot gelijk. Hier zijn zij kansrijker.

 11. Zelfs als de regering-Rhuggenaath het huidige protest overleeft, is het zeer aannemelijk dat bij de volgende verkiezingen op Curaçao de thans regerende partijen-van-goede-wil worden weggevaagd door allerlei louche kongsi’s van volksmenners en criminelen die in de jaren 2010–2012 al aan de macht zijn geweest, met alle ontwrichting van dien.

  Sorry maar regering Ruggenaath is net zo erg en steelt net zoveel uit de schatkist. Je kan niet ten koste van alles maar geld blijven sturen.

 12. De regering heeft het mes, al voor de corona crisis, op de eigen keel gezet. Heeft knops niet gedaan. Nu zijn ze zielig en is het buiten hun schuld en is het een probleem dat door Nederland veroorzaakt wordt. En de journalistiek schijnt het te slikken. Ze kunnen hier niet veel. Wat ze wel kunnen is feiten spinnen.
  De exodus die gaat wel komen maar dat is bij voorbaat al gespined en bij voorbaat al de schuld van Nederland.

 13. Lionfish

  Iets van de klok en de klepel heeft deze auteur. Of is het een klap van de moelenwiek? De regering van deze rots kort alleen op de laagst verdienede ambtenaren en geeft zichzelf en andere veelverdieners een tot twee jaar uitstel. Hoezo krokodillentranen? Dat is toch om te huilen? Hoe doorzichtig !

 14. Ook dat nog

  Deugblaadje NRC huilt niet mee met de wolven, maar huilt mee met de hyena’s. Hyena’s die hun eigen bevolking keer op keer belazeren.
  Voor al die deugblaadjes(Joop. Volkskrant, Trouw etc) zou ik zeggen, LAZER op en ga ergens anders lopen deugen.
  Op 8000 km afstand ons vertellen wat er loos is.
  Wordt wakker deugers, en ga eens het ECHTE vrhaal vertellen/schrijven.
  Ikwalg van jullie

 15. Vooral de groot verdieners buiten schot houden, dat geeft de burger weer moed, maar niet heus!
  Gelukkig heeft Nederland geen probleem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *