30 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

OmropFryslan | ‘Fryslân kan een rol spelen in het erkennen van het slavernijverleden

HomeMediaOmropFryslan | 'Fryslân kan een rol spelen in het erkennen van het...
Dick Drayer – Foto: Wikimedia Commons

In een jaar met veel aandacht voor ‘Black Lives Matter’ zou het goed zijn om ook aandacht te geven aan culturele feesten en herdenkingen. Juist Fryslân zou het herdenken van het slavernijverleden moeten omarmen. Dat zegt Dick Drayer uit Drachten, die tegenwoordig als correspondent van de NOS in het Caribisch Gebied woont.

Woensdag is het in Nederland Keti Koti, dat is de dag waarop de afschaffing van de slavernij herdacht wordt. Dat is belangrijk, vindt Drayer. “We hebben vroeger de eilanden gekoloniseerd en we hebben slavernij bedreven. We willen eigenlijk niet herinnerd worden aan dat deel van de geschiedenis. We hebben het altijd over de Gouden Eeuw en de VOC, maar wat er gebeurd is op de eilanden is natuurlijk geen mooi verhaal. Door het niet te vieren en er geen aandacht aan te besteden, zeg je eigenlijk tegen een deel van Nederland: we willen je geschiedenis niet kennen en je niet accepteren.”

Fryslân lijkt op Curaçao

Juist voor Fryslân zou het goed zijn om het slavernijverleden te erkennen. “Fryslân wil zich graag als een provincie met een eigen taal en ontwikkeling onderscheiden van de rest van de provincie. In die zin zijn er veel overeenkomsten met Curaçao. Het slavernijverleden is een gezamenlijke geschiedenis die je eigenlijk met elkaar moet dragen. Je moet omarmen dat andere minderheden in het Koninkrijk der Nederlanden dezelfde wens hebben: men wil trots zijn op z’n eigen taal en cultuur. Daar kun je elkaar in steunen.”

Drayer zegt: als je met z’n allen onderdeel wilt zijn van Nederland, dan moet je ook de geschiedenis met elkaar delen. “Dat geldt bijvoorbeeld voor de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor honderd jaar eerder. Toen was er een donkere geschiedenis waar we zelf een vervelende rol in speelden. Als je dat kunt erkennen, dan geef je aan: iedereen hoort erbij.”

Slavernijverleden werkt ook nu nog door

De correspondent is opgegroeid in Drachten, dus wat dat betreft heeft hij persoonlijk niet veel te maken gehad met het slavernijverleden. Maar later kwam hij er wel mee in aanraking. “Ik ben al vlug na mijn studie naar Afrika getrokken, waar ik bijna tien jaar gewoond en gewerkt heb. Daarna ben ik naar Curaçao gegaan, ik ben ook met een Curaçaose vrouw getrouwd. Voor mij heeft het in die samenstelling heel veel raakvlakken gekregen.”

Drayer zegt dat de slavernij van vroeger nog steeds doorwerkt in het heden. “Ik woon al 14 jaar op Curaçao en ga iedere dag om met mensen van allerlei kleuren en achtergronden. Wat mij altijd raakt is de manier waarop slavernij doorwerkt in de manier waarop we nu met elkaar omgaan. Bijvoorbeeld in vooroordelen. Op de eilanden word je als wit persoon gezien als iemand die geld heeft. Dat is niet altijd zo, maar dat is wel het cliché. Net zoals zwarte mensen wordt verweten dat ze lui zijn.”

“Laten we elkaar respecteren”

Daarom benadrukt hij nogmaals dat het goed zou zijn als er aandacht voor is. Omdat het niet alleen Amsterdam of de Randstat aangaat, maar heel Nederland, vindt Drayer. “Ik leef hier in een maatschappij die uit slavernij is opgebouwd. Voor mij raakt het onderwerp omdat slavernij de manier waarop we met elkaar omgaan bepaalt ook in Nederland. De geschiedenis is vervelend geweest, maar het maakt ook dat we nu bij elkaar zijn gebracht. Laten we dan vooral elkaar respecteren, dat doe je onder andere door dit verleden te herdenken.”

Bron: Omrop Fryslan

2 reacties

  1. Een Zuid Amerikaanse priester padre Armando Monteiro (wiens voorouders slaven waren) was in de gelegenheid met een gedeputeerde te spreken met wie hij samen op de middelbare school had gezeten, Dr. Sá Carneiro. Het gesprek ging over slavernij die Armando begon. Deze man (Carneiro) genoot de reputatie een voorvechter voor burgerrechten te zijn en tégen de slavernij. Hij zei tegen padre Monteiro: Jullie zullen hard moeten vechten om erkenning te krijgen, vooral wegens de bloedige wrede oorlogen Zuid.Am., en vooral jullie afzijdigheid in dergelijke conflicten. Ik ben echter een voorstander van vrijheid voor iedereen en zal ook alles doen wat in mijn vermogen ligt om er een wet door te krijgen die vrijheid waarborgt. Maar…….zei Carneiro; naast erkenning moeten jullie ook leren dat normale verstandige personen altijd in het heden en voor de toekomst leven, maar nooit in het verleden. Want personen die in het verleden leven en erkenning verlangen zijn oerdomme wezens want wat er is gebeurd, is gebeurd. Carneiro zei verder; zulke mensen doen twee stappen vooruit, en vijf stappen achteruit. Dus twee stappen in de toekomst en vijf stappen in het verleden. Wanneer worden zulke personen zoals jij nou eens wijs padre Armando besloot Corneiro; na deze woorden draaide Corneiro zich om en ging zijn eigen weg, zonder Armando nog ooit te begroeten.

  2. Vooroordelen is iets wat iedereen heeft in de wereld. Deze zijn vaak gebaseerd op feiten en ervaringen.
    Zo hebben makambas ook vooroordelen over mensen uit Volendam en Urk.
    Maar dat is dan geen racisme

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties