NoticiaCla | Rijksministerraad wil input CAFT bij CITGO-deal

Minister Stef Blok | ANP

Minister Stef Blok | ANP

DEN HAAG – De Rijksministerraad heeft op advies van minister Blok bij de Arubaanse regering aangedrongen op urgente betrokkenheid van het CAft bij de CITGO-deal, zodat het CAft de nodige inbreng kan hebben en een financiële analyse kan doen. Dit bericht de Curaçaose ochtendkrant Antiliaans Dagblad.

Blok (die deze zomer zijn collega Plasterk vervangt) zal de Tweede Kamer over de resultaten informeren, zodra het CAft deze klus heeft geklaard, aldus zijn recente mededeling aan de Kamer. Blok heeft de Kamer verder medegedeeld dat de CITGO-deal nog niet rond is en dat daarom niet gesproken kan worden van heropening van de raffinaderij. Tijdens een bijeenkomst met de Tweede Kamer op 23 juni heeft Blok toegezegd voor het Kamerreces de nodige informatie te geven, maar dat is niet gelukt.

BETROKKENHEID CAFT
Het College Aruba financieel Toezicht zal conform zijn taakopdracht een analyse maken van de financiële consequenties van de al gesloten overeenkomst en de nog te sluiten deals, met het oog op de consequenties voor de begroting en de meerjarenramingen. Als de deal doorgaat zal de begrotin 2016 moeten worden aangepast en zullen er ook consequenties zijn voor de begroting van 2017 die nu in proces is. “De Arubaanse regering heeft toegezegd om het CAft ook te betrekken bij de risicoanalyse die in samenwerking met CITGO wordt gemaakt.”

ARUBAANSE AANGELEGENHEID
De besluiten die de Arubaanse regering heeft genomen en de akkoorden zie zij met betrekking tot de heropening raffinaderij nog gaan sluiten, worden door Nederland gezien als een interne aangelegenheid. “Informatie over het akkoord moet van de Arubaanse regering worden gekregen. De laatste informatie die beschikbaar is, is de brief die de Arubaanse regering aan het Arubaanse parlement heeft gestuurd, waarin staat dat de onderhandelingen met Valero nog niet zijn afgerond (NoticiaCla.com heeft in het weekeinde begrepen dat hiervan inderdaad nog geen sprake is) en dat tot die tijd de regering niet naar de Staten kan komen. Ook is duidelijk gemaakt dat de Arubaanse overheid geen commerciële overeenkomst met de regering van Venezuela heeft gesloten.”

Bron: NoticiaCla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *