NOS | Eerbetoon op Vliegbasis Eindhoven aan militairen die omkwamen bij ongeluk Aruba

De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies kregen een militair eerbetoon | ANP

De lichamen van twee militairen die omkwamen toen een legerhelikopter neerstortte in de Caribische Zee kwamen vanmiddag om 13.00 uur aan op Vliegbasis Eindhoven.

De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies kregen een militair eerbetoon. Daarna werden hun lichamen overgedragen aan familie.

Naast familie en nabestaanden was ook de legertop aanwezig bij de ceremonie: minister van Defensie Ank Bijleveld, staatssecretaris van Defensie Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer. Ook Kamervoorzitter Khadija Arib was bij de plechtigheid in Eindhoven.

De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactisch coördinator Erwin Warnies kregen een militair eerbetoon.

“Militairen die overlijden in missiegebieden krijgen zo’n ceremonie”, legt Sidney Plankman, luitenant-kolonel en woordvoerder van het ministerie van Defensie uit. “Gisteren werden de lichamen met een plechtigheid in Willemstad uitgezwaaid.”

Tijdens de ceremonie worden de kisten met de lichamen gedragen door acht collega-militairen. Ook wordt een erehaag gevormd, zegt Plankman. “Achter de kist loopt een militair die de sabels draagt; een militair zwaard.” Later bij de uitvaart zal een laatste militaire groet gebracht worden.

De laatste keer dat een soortgelijk militair eerbetoon werd bewezen, was na een ongeval met mortieren in Mali in 2016. Hierbij kwamen twee militairen om het leven.

Oorzaak ongeluk

Waardoor de NH90-gevechtshelikopter van de twee omgekomen militairen in de Caribische Zee stortte, is nog onduidelijk. De zwarte doos van het toestel is geborgen. Die wordt gebruikt bij het onderzoek naar de toedracht van het incident.

In de helikopter zaten behalve de 34-jarige Martens en de 33-jarige Warnies nog twee andere militairen, die de crash overleefden. Zij zaten niet in de cockpit, maar in het grote middengedeelte van de helikopter en hebben geen fysiek letsel opgelopen.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *