26 C
Willemstad
• woensdag 21 februari 2024

PBC | Zoektocht naar vermiste Amerkaanse toerist gestaakt

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De zoektocht naar de 73-jarige Amerikaanse toerist bij Porto Mari is gestaakt. Donderdag raakte hij vermist nadat zijn groep in zee had gesnorkeld. Gisteren...

PBC | Chauffeurs op de vuist na ongeluk: arrestatie om poging tot moord

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een verkeersongeval in Saliña liep gisteren uit de hand toen twee betrokken bestuurders eerst met elkaar op de vuist gingen en vervolgens één van...

PBC | Lichaam vermiste jongen na bootongeluk gevonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het lichaam van de jongen die gisterenmiddag in het water viel in het Spaanse Water is gevonden. Dit heeft een politiewoordvoerder bevestigd. De 16-jarige jongen...

PBC | Daling aantal Caribische Geneeskundestudenten

Persbureau Curacao Sinds de invoering van de decentrale selectie bij geneeskunde- en vervolgopleidingen is er een duidelijke daling te zien in het aantal toegelaten Caribische studenten. Deze trend...

Column Youp | Eigenmoord

Terwijl we afgelopen week in ons land vooral bezig waren met de zo herkenbare troela van de BBB die haar truitje andersom en binnenstebuiten droeg. En natuurlijk...

NTR | Uitzending gemist: Nacht van Caribisch Netwerk met Ruth Groenewoud

In de Nacht van Caribisch Netwerk op NPO Radio 1 ontvangt presentator Guilliano Payne gasten die een link hebben met de eilanden. Vanavond is dat Ruth Groenewoud....
- Advertisement -spot_img

NOS | 2014: jaar van de ontvoerde journalisten

HomeMediaNOS | 2014: jaar van de ontvoerde journalisten
Een Spaanse journalist ziet zijn familie weer, nadat hij een half jaar in Syrië gegijzeld was | Foto EPA
Een Spaanse journalist ziet zijn familie weer, nadat hij een half jaar in Syrië gegijzeld was | Foto EPA

Dit jaar zijn wereldwijd 119 journalisten ontvoerd, dat is ruim 35 procent meer dan vorig jaar. Dat staat in een rapport van Reporters Without Borders, een internationale organisatie die opkomt voor de persvrijheid.

Op dit moment worden nog veertig journalisten vastgehouden. Het meeste risico op een gijzeling lopen journalisten die verslag doen van de situatie in Oekraïne (33 ontvoeringen), Libië (29), Syrië (27), Irak (20) en in mindere mate Mexico (3). De andere zeven gijzelingen vonden plaats in andere landen.

Uit het rapport blijkt dat correspondenten voor buitenlandse media relatief weinig risico lopen. Zo’n negentig procent van alle ontvoerde journalisten werkt voor lokale media. Van de 22 journalisten die nu nog worden vastgehouden in Syrië bijvoorbeeld zijn er 16 van Syrische afkomst.

De gevaarlijkste plekken voor journalisten

Gebieden die beheerst worden door strijders van Islamitische Staat zijn het gevaarlijkst voor verslaggevers. Daarna volgen Oost-Libië, Beloetsjistan (Pakistan), Oost-Oekraïne en Antioquia (Colombia).

Journalisten worden van dichtbij gevolgd en vaak achtervolgd, ontvoerd en vermoord. Het klimaat van terreur heeft geleid tot een ‘zwarte zone’ in de buurt van de stad Mosul, waar weinig journalisten nog naartoe durven.

1. Gebieden waar Islamitische Staat aan de macht is (Irak en Syrië)

Vaak gehoord dreigement: we snijden je vingers af als je doorgaat met schrijven. Het dragen van een perskaart of camera vergt veel moed.

2. Oost-Libië

In deze gevaarlijke regio zijn niet veel journalisten meer. Maar zij die er wel zijn, riskeren het slachtoffer te worden van aanslagen en schietpartijen van het Pakistaanse leger en separatisten; allebei fel tegenstander van persvrijheid.

3. Beloetsjistan (Pakistan)

Nu het gewapende conflict wat is afgenomen, komen arrestaties en gijzelingen van journalisten minder vaak voor. Toch zijn er nog veel checkpoints en patrouilles van gewapende strijders, die het gevaarlijk maken om te reizen.

4. Oost-Oekraïne, Donetsk en Loegansk

Schrijven over corruptie of georganiseerde misdaad is een risicovolle onderneming in het noordoosten van Colombia. Journalisten staan vaak op de dodenlijst.

5. Antioquia (Colombia)

Uit het rapport van Reporters Without Borders blijkt dat wereldwijd dit jaar 66 journalisten bij het uitvoeren van hun werk zijn vermoord. De bekendste voorbeelden zijn de moorden op de Amerikaanse journalisten James Foley en Steven Sotloff. Zij werden door strijders van IS in Syrië op identieke wijze onthoofd. Een daad die overal in de wereld met afgrijzen werd gadegeslagen. In totaal zijn de afgelopen tien jaar 720 verslaggevers vanwege hun werk omgebracht.

Meer dan 800 professionele journalisten en 122 burger-verslaggevers zijn in 2014 opgepakt. 178 journalisten moesten na hun arrestatie ook de gevangenis in. De meesten zitten vast in China (29), Eritrea (28) en Iran (19).

Bron: NOS

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties