26 C
Willemstad
• donderdag 15 april 2021 01:41

PBC | Nederlands reisadvies blijft voorlopig negatief

Persbureau Curacao DEN HAAG – Tijdens de persconferentie gisteravond in Nederland is er door het kabinet nog geen duidelijkheid gegeven over wanneer er weer gereisd mag worden. Het...

PB | Townhall meeting on volcanoes this Thursday

Residents of Saba are invited to a townhall meeting on Thursday, April 15 to attend a presentation by volcanologist Elske de Zeeuw-Van Dalfsen of the Royal Netherlands...

Democracy now! | Wednesday April 14, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 14 april 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Namen formateurs bekendgemaakt

Advocaat Chester Peterson is door partij MFK voorgedragen als formateur bij gouverneur Lucille George-Wout. Ook oud-minister en internationaal advocaat Rutsel Martha wordt later voorgedragen als formateur. De...

PB | Nieuwe procureur-generaal maakt kennis met Gouverneur

WILLEMSTAD – Op maandag 12 april heeft de nieuwe procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, de...
- Advertisement -spot_img
HomeMediaNationale bibliotheek vernoemd naar Frank Martinus Arion

Nationale bibliotheek vernoemd naar Frank Martinus Arion

WILLEMSTAD — De inkt op het landsbesluit om de Openbare Bibliotheek om te dopen tot Nationale Bibliotheek Curaçao prof. dr. Frank Martinus Arion was nauwelijks opgedroogd, toen gisteravond het plakkaat met de nieuwe naam werd onthuld.

Niet op de gevel maar in de entreehal is de officiële naam van de bibliotheek vermeld.

Op het laatste moment zette waarnemend minister van Cultuur Elmer Wilsoe (PS) zijn handtekening op het document.
De 75-jarige auteur Frank Efraim Martinus (echte naam) verschijnt tegenwoordig niet vaak in publiek, maar als hij ergens komt dan zijn alle ogen op hem gericht.
Zo ook gisteren, toen hij het middelpunt was.

Vrienden, bestuurders en literatuurminnaars hadden slechts woorden van lof voor de man die de succesvolle roman Dubbelspel schreef. Ook is hij een voorvechter van het Papiaments.
Zoals hij het zelf bevlogen heeft verwoord: “Het Papiaments is onze ziel. De taal is het enige wat ons onderscheidt van andere volkeren. We moeten het Papiaments uitdragen, op scholen, thuis, in de kerk, de universiteit, wereldwijd en tot in de hemel. Zodat onze ziel niet verloren gaat. Voel je het?”
De zeker drie uur durende ceremonie was een waar spektakel. Onder leiding van ceremoniemeester Roland Colastica zette de bibliotheek een verbluffende show neer.
Merietza Haakmat trapte af met het volkslied, terwijl Ced Ride het lied ‘Mainta tempran’ zong traden twee danseressen op, en Laura Quast reciteerde ‘No bai fo’i mi’.
Daarnaast waren er optredens van Circo Magik, de Cyberclub en Hershell Rosario.
De mannen van Hóben Positivo waren waardige fakkeldragers.
Marta Dijkhoff ging in op wat Frank als linguïst heeft bereikt en huisvriend Sixto Wallé liet een andere kant van de Curaçaoënaar zien.
Uit handen van waarnemend Cultuurminister Wilsoe ontving de schrijver een plakkaat voor zijn verdiensten op het gebied van literatuur, taal en cultuur. Bijna het voltallige kabinet was aanwezig, op de minister van Gezondheid en de premier na.

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties