Nationale bibliotheek vernoemd naar Frank Martinus Arion

WILLEMSTAD — De inkt op het landsbesluit om de Openbare Bibliotheek om te dopen tot Nationale Bibliotheek Curaçao prof. dr. Frank Martinus Arion was nauwelijks opgedroogd, toen gisteravond het plakkaat met de nieuwe naam werd onthuld.

Niet op de gevel maar in de entreehal is de officiële naam van de bibliotheek vermeld.

Op het laatste moment zette waarnemend minister van Cultuur Elmer Wilsoe (PS) zijn handtekening op het document.
De 75-jarige auteur Frank Efraim Martinus (echte naam) verschijnt tegenwoordig niet vaak in publiek, maar als hij ergens komt dan zijn alle ogen op hem gericht.
Zo ook gisteren, toen hij het middelpunt was.

Vrienden, bestuurders en literatuurminnaars hadden slechts woorden van lof voor de man die de succesvolle roman Dubbelspel schreef. Ook is hij een voorvechter van het Papiaments.
Zoals hij het zelf bevlogen heeft verwoord: “Het Papiaments is onze ziel. De taal is het enige wat ons onderscheidt van andere volkeren. We moeten het Papiaments uitdragen, op scholen, thuis, in de kerk, de universiteit, wereldwijd en tot in de hemel. Zodat onze ziel niet verloren gaat. Voel je het?”
De zeker drie uur durende ceremonie was een waar spektakel. Onder leiding van ceremoniemeester Roland Colastica zette de bibliotheek een verbluffende show neer.
Merietza Haakmat trapte af met het volkslied, terwijl Ced Ride het lied ‘Mainta tempran’ zong traden twee danseressen op, en Laura Quast reciteerde ‘No bai fo’i mi’.
Daarnaast waren er optredens van Circo Magik, de Cyberclub en Hershell Rosario.
De mannen van Hóben Positivo waren waardige fakkeldragers.
Marta Dijkhoff ging in op wat Frank als linguïst heeft bereikt en huisvriend Sixto Wallé liet een andere kant van de Curaçaoënaar zien.
Uit handen van waarnemend Cultuurminister Wilsoe ontving de schrijver een plakkaat voor zijn verdiensten op het gebied van literatuur, taal en cultuur. Bijna het voltallige kabinet was aanwezig, op de minister van Gezondheid en de premier na.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *